Forum

Zabezpieczenia kredytu z niskim wkładem

AutorPost

Dodano w 02.03.2010 Dodano w 02.03.2010

Do mnie dzisiaj przyszla odpowiedz na moja reklamacje.
Ja kwote liczylem wedlug wzoru
Podstawa wyliczenia opłaty = kwota kredytu w PLN – 80%wartości nieruchomości stanowiącej
przedmiot zabezpieczenia kredytu
Zapominalem o ukochanym spreadzie
Podstawa wyliczenia opłaty = [(kwota kredytu w PLN / kurs kupna dewiz) * kurs sprzedaży dewiz] - 80% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu
To spowodowalo taka roznice.
Pomnozone jest zgodnie z umową (oprocentowanie z dnia podpisania umowy ) razy 3 proc.
Psychofish jeszcze raz dzieki za pomoc.

Edytowano w 02.03.2010

Dodano w 05.03.2010 Dodano w 05.03.2010

Cieszę się, że mogłem pomóc. Swoją drogą dzięki temu tematowi zacząłem tworzyć rezerwę finansową, dzięki której - zależnie od kursu franka - mam zamiar sfinansować nadpłatę kredytu by uniknąć ponownego ubezpieczenia lub spłacić to ubezpieczenie. Trochę boli, ale za jakiś czas nie będę się denerwował tym skąd wziąć pieniądze na zobowiązanie umowne.

K... mać, jak na moje - powinni uczyć tego w szkołach i na studiach. Ja sobie wziąłem nieobowiązkowy kurs z zarządzania finansami dawno temu na studiach, ale znam ludzi biegłych matematycznie i logicznych, którzy np. z pułapkami umów kredytowych nie są zaznajomieni, bo nikt ich nigdy do tego nie przygotował w żaden sposób i odrabiają tę bolesną finansowo lekcję na własnej skórze.

Inny mój znajomy zaś korzystał z pomocy doradcy kredytowego, wychodząc ze słusznego złożenia, że skoro się na temacie nie zna - zapłaci za usługi kogoś, kto się zna. Wprawdzie dzięki temu krezusem nie został, ale przynajmniej oszczędził czas i nerwy związane z analizą ofert banków i podpisując umowę był świadom swoich zobowiązań w pełni. Wychodzi, że mimo kosztów, pośrednik nie do końca jest złym rozwiązaniem dla osób, które nie orientują się w temacie.

Aktualnie w regulaminie kredytow hipotecznych jest zapis bez spreadu :

Podstawa wyliczenia opłaty = kwota kredytu w PLN – 80%wartości nieruchomości stanowiącej
przedmiot zabezpieczenia kredytu

W regulaminie, ktory otrzymalem wraz z umową spred istnieje. Pytanie tylko, ktory regulamin jest obowiązujący ?
1. ten w momencie zawierania umowy kredytowej
2. czy moze aktulany podany na stronie www

podaje link http://www.millenet.pl/images/PL/regulamin_kredytow_hipotecznych_1513451.pdf

Rzeczywiscie - powinien obowiazywac aktualny regulamin!
Przeciez kazda odmowa uznania jego zmiany to wypowiedzenie umowy kredytowej przez bank.

Czyli nalicznie powinno sie odbyc:
1. Bez spreadu - wg wzoru w aktualnym regulaminie
2. Wg zapisow aktualnego regulaminu: procent z dnia podpisania umowy (czyli 3% lub 3,5% zaleznie od daty podpisania umowy kredytu hipotecznego)

@kockodo - REKLAMUJ NALICZENIE! Policzyles to dobrze.

Millenium znow robi klientow w banana...

jade do banku

Ten post został usuniety w 05.03.2010 przez 88891974 .

Daj proszę znać, co Ci powiedzieli w banku, bo też mam ten problem.

Lipa, nie ma za dobrze
"Podstawa wyliczenia opłaty = kwota kredytu w PLN – 80% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu"
to jest w aktualnym regulaminie ale to dotyczy kredytow w PLN ktore sa jako jedyne teraz w Millenium.
Dowiedzialem sie natomiast że majac w umowie zapis :
§3 WYPLATA KREDYTU
3. Warunkami wypłaty Kredytu / pierwszej transzy Kredytu są:
- Dostarczenie do Banku oryginału polisy ubezpieczeniowej potwierdzającej zawarcie umowy Ubezpieczenia nieruchomości stanowiącej
przedmiot zabezpieczenia od ognia i zdarzeń losowych na minimalną sumę ubezpieczenia 293210,00 zł w towarzystwie ubezpieczeniowym akceptowanym przez Bank, oraz dokonanie cesji praw wynikających z ww. umowy ubezpieczenia na rzecz Banku i przedstawienie w Banku potwierdzenia, iż towarzystwo ubezpieczeniowe przyjęło do wiadomości ww. cesję lub przystąpienie do ubezpieczenia grupowego nieruchomości w PZU S.A.
- Dostarczenie do Banku oryginału polisy ubezpieczeniowej potwierdzającej zawarcie umowy Ubezpieczenia na Życie przez Pana
Jarosława Rafa na sumę ubezpieczenia nie niższą niż 292900,00 zł .w towarzystwie ubezpieczeniowym akceptowanym przez Bank, wskazującej Bank jako wyłącznie uposażonego z tytułu tej polisy oraz dokonanie cesji praw wynikających z ww. umowy ubezpieczenia na rzecz Banku i przedstawienie w Banku potwierdzenia, iż towarzystwo ubezpieczeniowe przyjęło do wiadomości ww. cesję lub przystąpienie do ubezpieczenia grupowego na życie w PZU Życie S.A.

Moge zmienic ubezpieczyciela bez oplaty wynoszoacej 500 zl.
Czy ktos juz sie z tym spotkał czy tak jest czy sie znowu okaże że Pani sie nie zna ?

Edytowano w 05.03.2010

Dodano w 08.04.2010 Dodano w 08.04.2010

dowiedziałem sie dzisiaj na infolinii że wycenę nieruchomości można zlecić samemu tylko wtedy kiedy wartość nieruchomości jest mniejsza niż 400 kpln. powyżej tej kwoty trzeba to zlecać przez bank

czy ktoś spotkał się wcześniej z taką informacją?

ps czy ktoś próbował oprotestować w banku sposób naliczania wartości kredytu poprzez przemnażanie wartości kredytu przez spread? ja mam zamiar to zrobić ale skutek pewnie bedzie jak zawsze ten sam czyli odmowa. na razie czekam na odpowiedź rzecznika ubezpieczonych w tym temacie, ciekaw jestem jaka bedzie jego opinia

Logowanie

Nie posiadasz jeszcze mixxt-ID?

Informacje o serwisie