kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Millennium SA
- Zabezpieczenia kredytu z niskim wkładem
Witam,
Ten temat mnie również żywo interesuje, za rok też będę płacił składkę za kolejne 3 lata.
Redaktor Samcik wrzucił ten temat na warsztat: http://samcik.blox.pl/2010/05/Zdradliwe-ubezpieczenie-niskiego-wkladu-Ile-razy.html
Pod wpisem Samcika pojawił się ciekawy komentarz: klient Millennium zmienił sposób nalcizenia składki bez straszenia Arbitrem ZBP, po prostu zaproponował własny wzór.
Wynika z tego, że Mille wie, że temat śmierdzi i jezeli ktoś się zbuntuje to nie ma problemu ze zmiana wzoru. Reszta jest golona
Coś jak z wypłata z odszkodowania z OC po wstępnej wycenie.
Cytuję wpis z komentarza na blogu Sacika:
Ciekawy zbieg okoliczności. Jestem właśnie po małej bitewce z Millenium w kwestii naliczenia ubezpieczenia wkładu własnego i to bitewce wygranej w dodatku, patrząc na komenarze: znacznie niższym kosztem niż inni. Podzielę się nią z autorem bloga i czytelnikami, bo mam nadzieję, że się Wam przyda. W zamian mam jedną małą prośbę: proszę autora o zajęcie się (w miarę możliwości) sprawą, o której napiszę na końcu wpisu.
Moja sytuacja:
Dostaje wyliczenie, Bank podaje kwotę do zapłaty 3200 zł. Ok, trudno. Jednak ze względu na wybitnie chamskie zachowanie (o tym na końcu) Pana z infolinii, który popędził mnie o zapłatę, postanawiam zażądać sposobu wyliczenia tej składki przez Bank. Robię to za pośrenictwem systemu internetowego banku: tam u góry jest opcja wysłania wiadomości do obsługi banku.
Odpisują podając znany Wam już wzór: [(kwota kredytu w PLN / kurs kupna dewiz) * kurs sprzedaży dewiz] - 80% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu x 3% (składka ubezp. za 3 lata)
Jako człowiek z jako taką wiedzą ekonomiczną stwierdzam, że kurs ten jest absurdalny, bo liczy spread, ale dwa razy. Postanawiam zapytać jeszcze raz banku skąd wziął się taki nowy wzór. Bank odpowiada (nie czytając w ogóle zapytania) jeszcze raz standardową suchą odpowiedzią identyczną z poprzednią. Postanawiam w reakcji na to zaproponować ... swój wzór na naliczenie ubezpieczenia i podaję go w wiadomości do banku:
kwota pozostała do spłaty CHF * kurs sprzedaży CHF) - 80% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu x 3% (składka ubezp. za 3 lata)
W odpowiedzi na taki wzór ... bank koryguje mi poprzednio naliczone ubezpieczenie i nalicza je prawidłowo wg podanego przeze mnie wzoru ;) Różnica nie jest mała, stanowi ok. 1/6 kwoty ubezpieczenia. Z moich ostrożnych szacunków wynika, że Bank Millenium "goli" na samej różnicy we wzorze rocznie swoich klientów na ... kilka milionów złotych. Polecam taką drogę każdemu klientowi. Mam nadzieję, że za podanie tego publicznie Bank nie cofnie mi odniżenia składki
Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
W moim przypadku bank po ponownej wycenie nieruchomości zrezygnował w ogóle z pobierania skałdaki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego (podpisałem aneks do umowy w któym wykreślono postanowienia dotyczące "unww"). Było to dla mnie tym większym zaskoczeniem, że skadładkę zapłaciłbym mimo ponownej wyceny ponieważ 80 % wart. nieruchomości nie było większe od kwoty kredytu po "greckim epizodzie".
Więc walczcie,rozmawiajcie w bankiem ab y zaoszczędziś sopro kasy (w moim przypadku, przed nową wyceną, bank wezwał mnie do zapłaty 7065 pln słownie SIEDEM TYSIĘCY SZEŚĆDZIESIĄT PIĘĆ PLN)
Radzę również zrobic wycenę jak najwcześniej, nie czekać do upływu 3 letniego okresu ubezpieczenia, ponieważ w przypadku znacznego (jak w moim przypadku) podwyższenia ceny nieruchomości można ubiegać się o zwrot już zapłaconej skałdki
Pzdr
tyrion69
Witam
może ktoś mi pomoże bo nie za bardzo orietuje się na ile musiałabym mieć wycenione mieszkanie żebym nie musiala płacić "chorej" składki.
mój kredyt z 2007: 180.000 pln
stan kredytu na dziś : 212.000 pln
czyli mieszkanei musiałoby byc warte 212000+20%??
kredyt na 100%
zastanawiam się czy wogóle mam co myśleć nad nową wyceną... nie znam się na tym za bardzo ale wygląda na to że będę musiała powalczyć chociaż o tą różnice w SPREADZIE
pomożcie
Twoje mieszkanie powinno być warte 212000 / 0,8 = 265000 wtedy unikniesz płacenia składki
ja wczoraj podpisałem aneks z nową wyceną nieruchomości i nową składką, i w tym samym momencie złożyłem reklamację dotyczącą podwójnego naliczania spreadu.
jak bede miał odpowiedź to dam znać. jeżeli odpowiedź będzie negatywna to ide na 100% do arbitra
w moim przypadku różnica przez podwójny spread to prawie 1400 pln
Witajcie, udało mi się wywalczyć częściowy zwrot kwoty opłaty wg wzoru bez podwójnego naliczania spreadu. Zaproponowałem wzór: "(kwota pozostała do spłaty CHF * kurs sprzedaży CHF - 80% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu) * 3%" jako właściwy. Bank po dłuższym namyśle rozpatrywania reklamacji zwrócił mi różnicę która w stosunku do pierwotnej wynosi 18% oszczędności!
Witam,
ja mam inny problem a mianowicie, z końcem maja 2010 kończyło się moje ubezpieczenie niskiego wkładu własnego (UNWW), więc dokonałem ponownej wyceny nieruchomości i ją złożyłem.
Po około 2 tygodniach odezwał się człowiek z banku z informacją, że bank żąda ode mnie, w formie aneksu do złożonej wyceny nieruchomości, określenia wartości odtworzeniowej nieruchomości.
Napisałem reklamację z żądaniem pisemnego uzasadnienia konieczności jej dostarczenia i właśnie czekam na nią.
Dodam, że dom jest zamieszkany od 2 lat, mój rzeczoznawca z takim żądaniem się nie spotkał, mało tego, potraktowałby je jak typową wycenę.
Czy ktoś spotkał się z takim żądaniem i co mogę w tej sytuacji zrobić?
Pozdrawiam
Witam,
w sumie to powinienem zacząć od podziękowania za ten wątek i Wasze uwagi. 4 tygodnie temu bank przysłał mi informację o zbliżającym się terminie pobrania składki. Po lekturze Waszych postów, nie czekając na to co wyjdzie (bo łatwo było policzyć patrząc co się dzieje z kursem) wysłałem korzystając z "kontaktu" w millenecie informację, którą przytaczam poniżej z nadzieją, że komuś jeszcze się przyda. Jednocześnie z góry przepraszam jeśli wykorzystałem czyjeś know-how
))) jednym słowem popełniłem plagiat w jakimś zakresie.
W każdym razie skutek jest taki, że po tygodniu Bank przysłał mi odpowiedź POZYTYWNĄ, uznając moje pismo i akceptując sposób wyliczenia, wg którego policzy mi składkę w terminie jej wymagalności. Niezależnie od tego sprawdzę jakie mam szansę na podwyższenie wyceny i czy opłaca mi się ją robić, biorąc pod uwagę koszty w relacji do potencjalnego zysku.
A oto obszerne fragmentu mojego pisma:
"Szanowni Państwo.
Dnia .................. otrzymałem „Informację o nadchodzącym terminie płatności składki ubezpieczenia niskiego wkładu własnego”.
Dziękując za informację jednocześnie chciałbym prosić o uzasadnienie sposobu wyliczenia składki oraz wnoszę o jego zmodyfikowanie w sposób wskazany poniżej.
Wiem, że wynika on z załączonego wzoru i zdaję sobie sprawę z faktu, że wzór ten został zamieszczony w „Regulaminie Kredytowania (…)” co nie zmienia faktu, że w moim przekonaniu ewidentnie działa na moją szkodę, stawia w związku z tym pod znakiem zapytania dbałość banku o dobre praktyki biznesowe i uwzględnianie w prowadzonej działalności również interesu klienta.
Wg mojej skromnej wiedzy Millenium BANK SA jest członkiem ZBP. Przy ZBP działają:
- Sąd Polubowny,
- Arbiter Bankowy
- Komisja Etyki Bankowej, która powołana jest do oceny przestrzegania przez banki i ich pracowników zasad postępowania określonych w Zasadach Praktyki Bankowej. Zasady te mówią min. o tym, iż w swojej działalności powinniście kierować się przepisami prawa, a także stosować zasady ujęte w Roz. II pkt. 2. – „Bank nie może wykorzystywać swego profesjonalizmu w sposób naruszający interesy klientów” i pkt 3 tego rozdziału „Bank w stosunkach z klientami i przy wykonywaniu czynności na rzecz klienta powinien działać zgodnie z zawartymi umowami, w granicach dobrze pojętego interesu własnego i z uwzględnieniem interesu klientów”.
Bank wystarczająco zabezpiecza swoje interesy ustalając kwotę mojego zadłużenia przez przemnożenie salda pozostałego do spłaty w CHF przez kurs sprzedaży CHF i to jest jedynie akceptowalnym poziomem odniesienia do ustalenia składki za brakujący wkład własny.
W związku z powyższym proponuję i wnoszę o zaakceptowanie do wyliczenia składki ubezpieczenia następującego wzoru:
Kwota kredytu pozostała do spłaty CHF * kurs sprzedaży CHF) - 80% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu x 3% (składka ubezp. za 3 lata)
Jestem zdecydowanie zwolennikiem dialogu i otwartości tak w życiu osobistym, jak i w biznesie. Liczę w związku tym również na otwartość i elastyczność z Państwa strony. W związku z tym uważam że nie ma sensu ani potrzeby zużywania jakże cennego mojego i Państwa czasu na dochodzenie racji przed wymienionymi na wstępie instancjami, UOKiK itp.
Występuję z niniejszym wnioskiem zawczasu aby uniknąć postępowania reklamacyjnego.
Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że terminowo reguluję wszystkie swoje zobowiązania i aktywnie korzystam z produktów banku (lokaty, karty kredytowe) w związku z tym ufam, że moja propozycja spotka się ze zrozumieniem i akceptacją."
Powodzenia
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Tagi
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia