mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zabezpieczenia kredytu z niskim wkładem

link this post Dodano w 04.08.2010

Trzymam kciuki, własnie drążę temat i równiez zamierzam wystapić o zwrot kosztów ubezpieczenia sprzed 3 lat,czyli za pierwszy 36-miesięczny okres trwania ochrony ubezp. Nie wiem tylko w jaki sposób został on naliczony - tego bankl nie podaje.

Marcin, czy stosowałeś jakis szczególny wniosek o zwrot? czy to jakas sztampowa formuła?

marcin97:

Ale kredyt bralem w CHF wiec musze jeszcze sprawdzic gdzie jest suma kredytu w PLN.

Tez bralem w CHF ale w umowie sa kwoty w PLN.

Szukalem i szukalem i nie moge znalezc ile pobrali tego 3 lata temu.

The author has deleted this post (w 04.08.2010)

wzor pisma podalem wczesniej, zwykla reklamacja przez milleneta. zadnych dlugich listow, same konkrety. to byl email a nie pismo. szkoda mi czasu na traktowanie ich powaznie.

The author has edited this post (w 04.08.2010)

kockodo:

Tez bralem w CHF ale w umowie sa kwoty w PLN.

Szukalem i szukalem i nie moge znalezc ile pobrali tego 3 lata temu.

Spokojnie napisz o podanie tych danych w millenecie i za tydzien dostaniesz odpowiedz. Ja musze tam byc na czarnej liscie tyle mam juz na swoim koncie wnioskow latwo i masz na pismie bo te maile sa wiazace. a pani w okienku lub na tel moze sie wykrecic pozniej. teraz to nawet z oddzialem banku w Katowicach tylko mailuje i mam na pismie. Boja sie tego

prosto z "Gazety" 

Maciej Samcik

Pod presją klientów bank Millennium wycofał się z niekorzystnego dla nich sposobu naliczania składek ubezpieczenia kredytów hipotecznych

http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,8212602,Bank_Millennium_sie_ugial_i_obnizyl_stawki_ubezpieczenia.html 

black-penny:

prosto z "Gazety" 

Maciej Samcik

Pod presją klientów bank Millennium wycofał się z niekorzystnego dla nich sposobu naliczania składek ubezpieczenia kredytów hipotecznych

http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,8212602,Bank_Millennium_sie_ugial_i_obnizyl_stawki_ubezpieczenia.html 

Brawo! Razem mozemy wiecej!!! To tylko dowod, ze klienci nie moga dawac sie nabijac w butelke i cicho siedziec. Jest jeszcze tyle spraw w Millennium, ktore nalezy naprawic, ale krok po kroku, moze sie uda.

link this post Dodano w 10.08.2010

hej też dostałem zwrot części ostatnio pobranej składki. odpowiedzieli bardzo szybko. w ciągu kilku dni. niniejszym oczywiście idzie też wpłata na kupfranki

wystąpiłem również o zwrot części składki sprzed 3 lat. na razie nie mam odpowiedzi.

link this post Dodano w 10.08.2010

Również wystąpiłam o zwrot części składki sprzed 3 lat, czekam na odpowiedź

link this post Dodano w 11.08.2010

A ja już otrzymałem odpowiedź, na temat składki sprzed 3 lat. Pewnie Bank się broni i chociaż tę część pieniędzy chce uchronić:

"

W odpowiedzi na reklamację dotyczącą kredytu hipotecznego informujemy, że składka ubezpieczenia niskiego wkładu własnego na pierwszy okres 36-ciu miesięcy została naliczona poprawnie, bez dwukrotnego przeliczenia walutowego.

Wyjaśniamy, że do wyliczenia składki ww. ubezpieczenia została przyjęta kwota kredytu w PLN z umowy. Składka ta została naliczona według wzoru: Kwota w PLN x (kurs sprzedaży / kurs kupna) - 80% wartości nieruchomości x 3%. Przeliczenie przez kurs kupna i kurs sprzedaży waluty  przy kredycie indeksowanym  jest   właściwe w celu ustalenia  zadłużenia po uruchomieniu i co za tym idzie właściwej kwoty ubezpieczenia.

Przypominamy bowiem, że kredyt wypłacany jest po kursie kupna, a spłacany według kursu sprzedaży waluty. Tak więc po uruchomieniu kredytu jego wartość wzrasta w stosunku do kwoty w PLN z umowy. Jednakże nie możemy tu mówić o podwójnym spreadzie, gdyż kwota kredytu podstawiana do wzoru jest podana w PLN."

Co sądzicie?

• Statystyki: 288 Posty | 24717 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu