mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zabezpieczenia kredytu z niskim wkładem

link this post Dodano w 19.08.2010

Witajcie,

Zgodnie z podpowiedziami złożyłam reklamację i czekam na odpowiedż.

Mam jednak dodatkowe pytanie do Was. Czuje sie jak kompletny laik i mam nadzieje ze może ktos znajdzie się kto mi wyjaśni sprawę.

W otrzymanym piśmie z banku - o tym że w dniu takim a takim pobiorą mi składkę powołują się na wzór - który reklamuję. We wzorze po zapisie 80% wartości nieruchomości jest gwiazdka - której opis wygląda tak:

W przypadku kredytów, dla których zgodnie z regulaminem niski wkład własny wynosił na etapie zawierania umowy do 40% wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu, do ustalenia podstawy wyliczenia opłaty należy przyjąć 60% (a nie 80%) wartości nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia kredytu.

czy - skoro brałam kredyt w wysokosci 100% wartosci nieruchomosci, to musze brać pod uwagę 60 % a nie 80%??czy nie jest to znowu jakieś nadużycie bo skoro cały czas jest mowa o 80% to skąd nagle 60% - a co za tym idzie - o wiele większa podstawa naliczenia składki ubezpieczenia. 

Dodam tylko że w samym regulaminie nie ma takiej gwiazdki i kompletnie nie rozumiem tego zapisu z pisma z informacją o naliczeniu wysokości składki ubezpieczenia.

Będe wdzięczna za odpowiedź

pozdrawiam

link this post Dodano w 20.08.2010

sprzawdź co masz zapisane w umowie kredytowej na temat tego ubezpieczenia. wprawdzie nie ma tam (prawdopodobnie) mowy o procentach, ale masz podaną kwotę która odpowiada ..% wartości nieruchomości. u mnie w umowie jest to paragraf 9, punkt 7 do 10.

i teraz:

weź tą wartość opisaną powyżej i podziel przez wartość nieruchomości z umowy (powinna być zapisana w punkcie dotyczącym ubezpieczenia nieruchomości u mnie par. 5 punkt 1)

wynik jaki Ci wyjdzie to % których szukasz

Dzieki za wyjaśnienie -

wyliczyłam i wychodzi dokładnie 80% - czy Twoim zdaniem w związku z tym teraz też wezmą 80% ?? w takim razie kogo dotyczy zapis 60%??

szczerze mówiąc nie wiem

ktoś tu kiedys napisał że brał kredyt będąc zatrudnionym w innym kraju i u niego było chyba właśnie 60%

jozinzbazin:

szczerze mówiąc nie wiem

ktoś tu kiedys napisał że brał kredyt będąc zatrudnionym w innym kraju i u niego było chyba właśnie 60%

to ja

link this post Dodano w 22.08.2010

A u mnie wychodzi 83,6% Nie rozumiem dlaczego do wzoru niskiego wkładu podstawione jest 80% kwoty z &9, a nie z &5. Jak robiliśmy dodatkową wycenę mieszkania to wartość była porównywana do tej z &5 i mamy większą, a i tak podstawiona jest kwota inna.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie skąd biorę wartość nieruchomości do wzoru (chodzi o umowę)? Dzięki.

The author has edited this post (w 22.08.2010)
link this post Dodano w 14.09.2010

jezeli zabezpieczeniem glownym jest hipoteka (dla kredytu np na 100%) i dodatkowo wystepuje zabezpieczenie w postaci ubezpieczenia niskiego wkladu to czy wg Was nie jest to nadmierne zabezpieczenie sie banku, a koszty w koncu ponosi kredytobiorca ?
wg mnie w takim przypadku, hipoteka powinna zabepieczac 80% kwoty udzielonego kredytu ?

link this post Dodano w 21.09.2010

Wiatm Serdecznie

Dostałem odpowiedź na reklamację :

...Mając na uwadze naszą dalsza współpracę Bank podjął decyzję o naliczeniu skladki o saldo kredytu w PLN na dzień 31.08.2010 Rekalkulacja skladki :

saldo kredytuna dzień 31.08.2010-80%wartosci nieruchomości *3%

Co WY na to ?

Czy jest to korzystne ? do zapłaty 4443 PLN!!!!!

Proszę o pomoc lub odp: ardrafal@wp.pl

The author has edited this post (w 21.09.2010)
link this post Dodano w 21.09.2010

@ atari1

wzor jest poprawny. to ile masz kredytu, ze taka skladka wychodzi? czy bank podal Ci taka skladke?

The author has edited this post (w 21.09.2010)
link this post Dodano w 30.09.2010

Witajcie,

żałuję, że nie trafiłem tu wcześniej, sami dochodziliśmy do rzeczy, które już tu były przećwiczone.

Bank Millennium w naszym przypadku WYCOFAŁ SIĘ z pozytywnej decyzji nt. uczciwego wzoru wyliczania zabezpieczenia kredytu na kolejny 3 letni okres.

Po serii korespondencji z Millennium ws. zabezpieczenia niskiego wkładu - ostatecznie zbieżnej z zaprezentowanym tu powołaniem się na arbitraż bankowy - otrzymaliśmy pozytywną decyzję Banku Millennium, że zgadza się na wzór, który jest w obecnie obowiązującym regulaminie Banku, czyli 3 procent z kwoty kredytu w PLN przeliczonej z CHF minus 80 procent wartości nieruchomości.

Niemniej jednak już ściągnięta składka nie opierała się na tym korzystnym wzorze, więc w kolejnym piśmie zażądaliśmy zwrotu.

Wtedy Bank w kolejnym piśmie, aby nie zwracać ani złotówki, Bank się wypiął i podał jako wiążący niby na podstawie Regulaminu inny wzór, aby uzasadnić pobraną już składkę (takiego wzoru nie ma ani w regulaminie dołączonym do naszej Umowy, ani w tym obecnym stosowanym przez Bank)

Poproszę o jakieś rady w tej sprawie, czy wystarczy, że napiszę, że żądam wykonania pierwotnej decyzji i zwrotu składki w terminie jakimś, bo wycofanie się z pozytywnego rozpatrzenia reklamacji jest nieuczciwą praktyką, a decyzja nie ma podstaw ani w naszej Umowie, ani w regulaminach. I jeśli nic nie zrobią, to pójść do tego Arbitra Bankowego - może ktoś z Was ma doświadczenie, jak się przygotować do tego arbitrażu

Dziękuję za rady i pozdrawiam,

Estymat.

PS. Mamy duże doświadczenie w różnych sprawach reklamacyjnych z Bankiem Millennium - dziesiątki pism w kilku sprawach głównie w związku z kredytem tak od 2 lat. Nie wiem, gdzie o tym napisać tutaj i jak się tym można podzielić - po długiej batalii udało nam się wywalczyć przedłużenie terminów spełnienia warunków dostarczenia aktów notarialnych nieruchomości i potem wpisu z księgi wieczystej itd. Mam też taką wiedzę praktyczną, że reklamacje i wszelkie pisma są rozpatrywane szybciej, jeśli NIE SĄ składane w Oddziale, tylko adresowane do odpowiedniej jednostki w Centrali Banku listem poleconym, lub składane przez Millenet - bez ryzyka w postaci "zniknięcia w ich systemie" w drobniejszych sprawach. Wydaje mi się, że ścieżka internetowa i tradycyjna ma zupełnie inny, niezależny obieg - takim sposobem zwrot kwoty błędnie przeliczonego kursu - akurat nie w związku z kredytem - otrzymaliśmy podwójnie

• Statystyki: 288 Posty | 24717 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek