mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zabezpieczenia kredytu z niskim wkładem

link this post Dodano w 11.02.2010
WItam, ja równiez o ubezpieczeniu niskiego wkladu wlasnego.
Dwa miesiace temu dostalem list ze takie cos sie bedzie dzialo.
Sam liczylem, bylem kilka razy w banku. Wychodzila mi kwota okolo 3200 zl.
Dzisiaj przyszedl kolejny list z wyliczeniem banku.Okazało sie kwota to 3950zl.
Różnica jest w tym ze ja liczylem razy 3 proc a to jest wyliczone razy 3.5 proc.
W grudniu jak bylem w banku to mi kobieta powiedziala ze ja mam 3 proc bo od niedawna jest 3.5 proc a starsi klienci maja 3proc. Na infolini mi kobieta to potwierdzila dzisiaj ale juz Pan przy drugim telefonie powiedzial mi ze bank zmienil ubezpieczyciela i teraz jest i dla nowych i dla starszych klientow 3.5 proc. W umowie nie ma nic na ten temat, jest tylko podany wzor jak wyliczyc podstawe opłate.
Czy ktos sie orientuje czy przy takiej zmianie ubezpieczyciela nie powinnien bank wczesniej Mnie poinformowac a zwlaszcza o zmianie oprocentowania, I czy najwazniejsze mogl tak bank sobie podniesc to oprocentowanie ubezpieczenia?

link this post Dodano w 11.02.2010
Mam nadzieje, ze sie mylą, infolinia i inne porady slowne sa niewiele warte (tam wiedza jak karte kredytowa sprzedac). Jezeli mozna tak latwo to zmienic to dlaczego tylko 0,5 % wiecej niech wezma od razu 20%.
link this post Dodano w 12.02.2010
Ludzie, czytajcie regulamin kredytowania...

http://www.millenet.pl/images/PL/regulamin_kredytow_hipotecznych_1513451.pdf

Rozdzial 4 (koszty kredytu) Paragraf 7 pkt 5

Opłata dotycząca refinansowania kosztów ubezpieczenia niskiego wkładu własnego określona
jest w cenniku obowiązującym w dniu zawarcia umowy kredytu. Podstawa wyliczenia opłaty
określana jest zgodnie ze wzorem:

Podstawa wyliczenia opłaty = kwota kredytu w PLN – 80%wartości nieruchomości stanowiącej
przedmiot zabezpieczenia kredytu

Czyli - obowiazuje procent z cenika waznego w dniu podpisania umowy. Jesli wtedy bylo 3%, ma byc 3%, skladac reklamacje (oplata naliczona niezgodnei z regulaminem kredytowania ze wskazaniem ile Wam wychodzi) z powolaniem na aktualny regulamin kredytowania i czesc. Najwazniejsze - zaplacic czesc nie ulegajaca watpliwosci nalezy w terminie!

Nie dyskutowac w tej kwestii z infolinia, reklamacje skladajcie papierowo w oddziale banku z zadaniem odpowiedzi pisemnej na adres do korespondencji, niech wam na kopii wbija date kiedy wplynelo.

edit: poprawione odwolanei do regulaminu
The author has edited this post (w 12.02.2010)
link this post Dodano w 12.02.2010
PsychoFish bardzo ci dziekuje za odpowiedz, powrócila nadzieja
link this post Dodano w 15.02.2010
a czy ktoś próbował zawrzeć to ubezpieczenie we własnym zakresie tzn z jakimś innym TU? czy taka opcja w ogóle wchodzi w rachubę?
ja ubezpieczyłem nieruchomość we własnym zakresie, oczywiście z cesją na bank. nie korzystałem z ubezpieczenia które proponował bank, zawarłem je z innym TU i oczywiście składka była dużo niższa. jednak to zupełnie innego rodzaju ubezpieczenie.

ja chyba będę rekordzistą na tym forum bo z kalkulacji wynika mi że będę musiał w kwietniu zapłacić 6651 pln.... tyle mi wychodzi biorąc do kalkulacji dzisiejszy kurs CHF oraz wartość nieruchomości którą mam wpisaną w umowie (wartość na dzień 04.2007).

tragedia. nawet nie wiem skąd wezmę taką sumę...
kockodo - daj prosze znac jak sie skonczyla Twoja reklamacja - istotna informacja dla innych uzytkownikow kredytu hipotecznego w Millenium

jozinzbazin - sprawdz, czy mozesz zrobic wycene/operat szacunkowy (musi byc rzeczoznawca uznawany przez Millenium, wiec zanim zlecisz rzeczoznawcy wykonanie operatu upewnij sie, ze jest an liscie banku) na swoja nieruchomosc - chodzi o to , czy jej wartosc czasem nie wzrosla co zmniejszy ci koszt ubezp. niskiego wkladu wlasnego. Pamietaj, ze cala akcje powinienes zaczac najpozniej ok 2 miesiace przed zapadalnoscia platnosci ubezpieczenia, bo jak pokazuja przypadki opisane na forum, bank moze chciec sie bardoz nie zgodzic z wycena nieruchomosci na wyzsza kwote i musisz miec czas na reklamacyjnego ping-ponga.
PsychoFish tak tez pewnie uczynie ale chciałem najpierw zbadać czy można to ubezpieczenie zawrzeć we własnym zakresie
niestety w moim przypadku zgodnie z aktualnym cennikiem wycena nieruchomości to 800 pln. i teraz pytanie - gdzie moge znaleźć obowiązujący cennik na dzień 01.04.2007 oraz jak już go znajde to czy moge uznać że on jest dla mnie wiążący a nie ten aktualny?

BTW skąd się wzięła ta dziwaczna formuła przeliczania wartości kredytu z chf na pln zawierająca spread? ja w umowie nie mam nic na temat kalkulacji tej kwoty a w regulaminie jest tylko mowa o wartości nieruchomości w PLN czyli na zdrowy rozum CHF * kurs sprzedaży, czyż nie???
The author has edited this post (w 15.02.2010)
ub. niskiego wkladu wlasnego, o ile wiem, zaden bank w Polsce nie pozwala/nie chce pozwalac zawrzec klientowi na wlasna reke - zarabiaja na tym po prostu. Parafrazujac reklame, od tego jest bank - od zarabiania.

Cennik za 2007 (to chyba bedzie toip dla kredytow hipotecznych, cos na ksztalt tego dokumentu: http://www.millenet.pl/images/PL/Cennik_Kredyt_Hipoteczny_Pozyczka_Hipoteczna_01_01_2010_pl_2179158.pdf )powinienes miec dolaczony jako zalacznik do umowy kredytu hipotecznego, razem z obowiazujacym wowczas regulaminem kredytowania. Jezeli z jakiegos powodu nie masz papierka jedyna opcja to poprosic w oddziale banku o kopie zalacznika do twojej umowy kredytu hipotecznego - na pewno maja ja w aktach i zapewne takze w systemie jako skan.
a może ktoś z tu obecnych dysponuje wersją elektroniczną regulaminu i cennika z 2007 roku?
niestety ja nie mam ich dołączonych do umowy kredytowej mimo iż figurują w liście załączników... moja wina, powininem był tego dopilnowac podczas podpisywania umowy...

jutro ide skladac reklamacje,oczywiscie opisze sytuacje tutaj, cennika tez nie mam ale na infolini sie juz dowiedzialem ze w 2007 roku mialem 3 proc, cennik podobno mozna dostac w banku.W regulaminie z 2007 jest ta formula jozinie z bazin
Ciekawe ze papierow od kredytu mam pelno, moze z dwadziescia cennikow do kont, kart i takie tam ale cennika kredytu hipotecznego nie dolaczyli.
Jozin ja sie balem wydawac kase za wycene, zadzwonilem do kobiety ktora mi robila wycene 3 lata temu i powiedzialem jaka jest sprawa tzn chcialbym zrobic ponowna wycene ale nie chce ryzykowac kasy za wycene bo nie wiem czy mi sie oplaci. Czy moglaby Pani sprawdzic w komputerze, bo zapewne ma Pani moje dane, o ile wzrosla wartosc mieszkania, i wstepnie napisac ile jest warte.Jezeli mi sie oplaci to Pania poprosze o wycene za kase.
Pani sie zgodzila i teraz wiem ze wycena by mi sie nie oplacila
The author has edited this post (w 15.02.2010)
  • Statystyki: 288 Posty | 24715 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek