mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Opłata manipulacyjna za przekroczenie 80% wartości nieruchomości

link this post Dodano w 01.04.2009
Witam
Czy ktoś z Was zetknął się już z koniecznością zapłacenia w GE "opłaty manipulacyjnej z tytułu przekroczenia dopuszczalnego wskaźnika obciążenia nieruchomości kredytem" (§2 p. 4.)? W jaki sposób to przebiegło? Jak Bank wycenił aktualną wartość nieruchomości? Wg jakiego kursu ustalone zostało saldo kredytu? Czy można jakoś uniknąć tej opłaty albo przynajmniej ją obniżyć?
link this post Dodano w 01.04.2009
Jest mozliwość unikniecia tej opłaty, tzn jeżeli uważasz że Twoja nieruchomość jest więcej warta niż w momencie kiedy brałeś kredyt to dzwonisz na infolinię i prosisz o ponowną wycene nieruchomości (niezapomnij podać nr tel), która kosztuje zgodnie z tabela około 185 pln, następnie jeżeli faktycznie okaże się że będzie LTV poniżej 80% to bedzie przygotowany aneks , ale także płatny około 150 pln. A kurs jaki jest brany pod uwagę to kurs z dnia wznowienia tej opłaty - ubezpieczenia. Wato to przemyśleć i przede wszystkim przeliczyć co się bardziej opłaca.
link this post Dodano w 08.04.2009
Witam,
mam podobny problem i wątpliwości. Czy Ktoś ćwiczył już, ostatnio, tę "operację" z GE?
I ew. jakie są wnioski i propozycje?
link this post Dodano w 08.04.2009
polecam lekturę raportu UOKIK

"Raport z kontroli wzorców umownych stosowanych w umowach kredytów hipotecznych (05.2008)"

http://uokik.gov.pl/download/Z2Z4L3Vva2lrL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kudjAvODYvMS8xL3JhcG9ydF9rcmVkeXR5X2hpcG90ZWN6bmUucGRm

o GE też tam jest
link this post Dodano w 09.04.2009
"domickz":

Jest mozliwość unikniecia tej opłaty, tzn jeżeli uważasz że Twoja nieruchomość jest więcej warta niż w momencie kiedy brałeś kredyt to dzwonisz na infolinię i prosisz o ponowną wycene nieruchomości (niezapomnij podać nr tel), która kosztuje zgodnie z tabela około 185 pln, następnie jeżeli faktycznie okaże się że będzie LTV poniżej 80% to bedzie przygotowany aneks , ale także płatny około 150 pln. A kurs jaki jest brany pod uwagę to kurs z dnia wznowienia tej opłaty - ubezpieczenia. Wato to przemyśleć i przede wszystkim przeliczyć co się bardziej opłaca.

Cóż, przećwiczyłem tę ścieżkę. Zrobili fotoinspekcje, a następnie dokonali wyceny nieruchomości... na poziomie żenująco niskim, nie mającym nic wspólnego z aktualnymi cenami na rynku (nawet z uwzględnieniem "nalezytej ostrożności"), tak, żeby opłatę jednak (choć w zmniejszonej wysokości) ode mnie pobrać (wyłudzić). Wg ich wyceny cena metrakw. wykończonego domu wynosi ok 2500 PLN ... Zachowują sie jak drobni geszefciarze, a nie bank...
"ahal11":

"domickz":

Cóż, przećwiczyłem tę ścieżkę. Zrobili fotoinspekcje, a następnie dokonali wyceny nieruchomości... na poziomie żenująco niskim, nie mającym nic wspólnego z aktualnymi cenami na rynku (nawet z uwzględnieniem "nalezytej ostrożności"), tak, żeby opłatę jednak (choć w zmniejszonej wysokości) ode mnie pobrać (wyłudzić). Wg ich wyceny cena metrakw. wykończonego domu wynosi ok 2500 PLN ... Zachowują sie jak drobni geszefciarze, a nie bank...

A czy pod wyceną podpisał się rzeczoznawca WPISANY NA LISTĘ KRAJOWĄ?
Czy może ktoś inny?
"black-penny":

"ahal11":

"domickz":

po prostu otrzymałem pismo z banku informujące mnie o nowej wysokości opłaty.... i zaproszono mnie do podpisania aneksu...
A czy pod wyceną podpisał się rzeczoznawca WPISANY NA LISTĘ KRAJOWĄ?
Czy może ktoś inny?

do ahal11

"po prostu otrzymałem pismo z banku informujące mnie o nowej wysokości opłaty.... i zaproszono mnie do podpisania aneksu..."

Spróbuj tak:

Wystąp do Departamentu Ochrony Klientów KNF i UOKIK z zapytaniem, czy takie działanie banku jest zgodne z prawem - wycena dokonana być może przez NIEUPRAWNIONĄ osobę.

Napisz do banku pismo, że przed podjęciem decyzji o podpisaniu aneksu MUSISZ zapoznać się z odpowiedzią KNF i UOKIK.

Negocjujesz, ale NIE ODMAWIASZ.
link this post Dodano w 10.04.2009
"black-penny":

do ahal11

"po prostu otrzymałem pismo z banku informujące mnie o nowej wysokości opłaty.... i zaproszono mnie do podpisania aneksu..."

Spróbuj tak:

Wystąp do Departamentu Ochrony Klientów KNF i UOKIK z zapytaniem, czy takie działanie banku jest zgodne z prawem - wycena dokonana być może przez NIEUPRAWNIONĄ osobę.

Napisz do banku pismo, że przed podjęciem decyzji o podpisaniu aneksu MUSISZ zapoznać się z odpowiedzią KNF i UOKIK.

Negocjujesz, ale NIE ODMAWIASZ.

Dzięki, ale to już sie wydarzyło, więc ja już nic z tym nie moge zrobić. BTW. GE stosuje wprytny wybieg w kontaktach z klientami - kontakt odbywa sie wyłącznie poprzez infolinię - o bardzo ograniczonym zakresie kompetencji, lub odsyła do oddziału - do "doradcy" kredytowego, o podobnie niskim zakresie. W przypadku mojej wyceny - poinformowano mnie, że zawsze mogę przedstawić własną, wykonaną przez uprawnionego rzeczoznawcę, jednak bank nie ma obowiązku wzięcia jej pod uwagę.
link this post Dodano w 10.04.2009
tym bardziej napisz do UOKIK.

Wydawać się może, że w świetle przeczeń SN bank musi przedstawić dokumenty, na podstawie których egzekwuje zapisy umowy.

Dasz tym samym szansę sobie i innym.
UOKIK działa w ZBIOROWYM interesie konsumentów.

Możesz zwrócić się o poradę, jak to napisać do Powiatowego Rzecznika Konsumentów.
Zazwyczaj mają pokoik w starostwach powiatowych.
  • Statystyki: 22 Posty | 7345 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek