mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spread walutowy

link this post Dodano w 03.04.2009
Dla tych którzy jeszcze nie zauważyli: GE zaczął w sposób "jawny" publikować spread jaki przyjmuje dla swoich kursów. Nie jest on wprawdzie symetryczny (różnica kursu średniego i kupna jest inna niz kursu średniego i sprzedaży) jednak można sobie obecnie prześledzić jak sytuacja wygląda obecnie i w przeszłości. W momencie w którym ja brałem kredy (ok. 3 lata temu) spread był na poziomie ok. 0,13zł a obecnie jest prawie 0,20zł - co sie przekłada na ok. 5,2% dawnej i prawie 6,7% obecnie (spread do kursu średniego NBP). Łatwo wiec zauważyć, że jest wzrost tego czynnika wpływającego w końcu na nasze comiesięczne raty
link this post Dodano w 31.12.2010

Hej,

chciałem odświeżyć troszkę temat. Ostatnio mocno mnie zirytował GE/BPH za to jak oblicza spread i gdzie go umieszcza. Mianowicie:

Kursy średnie NBP: 3,1932

Kursy kupna/wypłaty: 3,1927

Kursy sprzedaży/spłaty: 3,3618

Spread walutowy: 0,1691

I tu pojawiają się moje pytanie, na które osobiście nie znam odpowiedzi:

* czy ktoś z forumowiczów wie w jaki sposób bank wylicza ten spread ?

* w jaki sposób oblicza się kursy kupna i sprzedaży ?

* Dlaczego podział wysokości speadu pomiędzy kurs kupa i sprzedaży zmienia się praktycznie codziennie ?

* jak ma się to co wyżej napisałem do rekomendacji T (punkt 23.3)  ??

PS.

rekomendacja T punkt 23:

"Bank powinien na bieżąco (po każdej zmianie) dostarczać swoim klientom wszelkich informacji dotyczących warunków oraz praw i obowiązków wynikających z umowy. W szczególności, w formie pisemnej, klient powinien być informowany o wszelkich zmianach, które wpływają bezpośrednio na warunki umowy kredytowej, szczególnie na poziom obciążeń z tytułu spłaty kredytu (np. zmianach stóp procentowych, zasad ustalania spreadu walutowego). Za zgodą klienta informacje te mogą być przekazywane w innej niŜ pisemna formie (np. poprzez internet)."

The author has edited this post (w 31.12.2010)
  • Statystyki: 2 Posty | 830 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek