mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Konto walutowe CHF.

link this post Dodano w 03.04.2009
Witajcie,
dowiaduwałem sie w Multibanku o konto walutowe w CHF i niestety nie mają w ofercie.
Czy możecie polecic tanie dobre konto walutowe do obsługi kredytu ?
link this post Dodano w 29.04.2009
yo! Ja wczoraj zadzwonilem na mLinie i dowiedzialem sie, ze konto walutowe w CHF moge zalozyc od reki. Kiedy jednak zapytalem sie, czy bede mogl wskazac je do splaty swojego kredytu w CHF powiedziano mi, ze jest to niemozliwe. Raty kredytu beda pobierane tylko i wylacznie z eKonta zlotowkowego, gdzie bede musial kupowac CHF po skandalicznym kursie (np. wczoraj bylo to 3.09zl!!).

Zatem jedyna nadzieja we wniosku o splate w CHF zamieszczonym w tym serwisie. Ale tu znowu moze byc problem, bo przeciez mBank w ogole nie posiada kas, a co za tym idzie jedyna mozliwoscia wplacenia CHF jest przelew przy uzyciu mLini lub bankowosci internetowej. Idac dalej, moze sie okazac ze cwaniaki zazycza sobie jakiejs wysokiej prowizji za laske przelania pieniedzy
link this post Dodano w 03.07.2009
cytuję za mbankiem:

Rekomendacja S (II) w mBanku

Andrzej Fluderski, mPLAN hipoteczny, Aktualności

Rekomendacja S (II) przyjęta przez Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) w zakresie kredytów zabezpieczonych hipotecznie to temat w obecnej sytuacji rynkowej gorący i medialny. Warto zapoznać się z tą tematyką jeżeli jesteśmy posiadaczami KREDYTÓW hipotecznych denominowanych w walucie, aby móc podjąć właściwą decyzję odnośnie sposobu jego spłaty. Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na najważniejsze pytania związane z rekomendacją KNF.

Czym właściwie jest rekomendacja S (II)?
W skrócie rekomendacja KNF zobowiązująca banki do:
zapewnienia informacji o spreadzie walutowym, czyli różnicy między ceną kupna a ceną sprzedaży danej waluty obcej, zarówno przed zawarciem umowy kredytu, jak i w trakcie jej trwania mBank udostępnia te informacje na stronie kursów walut,
umożliwienia spłacania kolejnych rat kredytu w walucie waloryzacji kredytu.

Cały dokument opisujący Rekomendację S (II) udostępniona jest na stronie Komisji Nadzoru Finansowego

Jak spłacać kredyt w mBanku walucie waloryzacji?
mBank nie udzielał i nie udziela kredytów walutowych, a jedynie kredyty waloryzowane kursem waluty obcej. Od 1 lipca 2009, zgodnie z Rekomendacją S (II), mBank umożliwia spłacanie kredytu waloryzowanego kursem waluty CHF, EUR, USD, GBP bezpośrednio w tej walucie. Spłata kredytu w walucie jest możliwa po otwarciu bezpłatnego rachunku walutowego eMAX walutowy oraz po podpisaniu stosownego aneksu do umowy kredytu. Po dopełnieniu tych formalności należy zasilać rachunek walutowy w mBanku odpowiednią kwotą (poprzez wykonanie przelewu walutowego na rachunek eMAX walutowy), a mBank samodzielnie pobierze środki niezbędne na spłatę kolejnej raty kredytu.

Ile razy będzie można zmienić walutę spłaty kredytu?
Mimo, że Rekomendacja S (II) nakłada na banki obowiązek umożliwienia Klientowi jednokrotnej zmiany waluty spłaty kredytu, mBank umożliwia Klientom, którzy po zmianie waluty spłaty kredytu uznają, że nie jest to dla nich korzystne, powrót do spłaty rat kredytu w złotych.

Co należy zrobić by zmienić walutę spłaty kredytu w mBanku?
założyć rachunek eMAX walutowy,
skontaktować się Centrum Finansowym lub mLinią, aby złożyć dyspozycję zmiany waluty spłaty kredytu,
na podstawie wniosku mBank przygotuje aneks do Umowy kredytowej,
aneks zostanie przekazany do Centrum Finansowego, gdzie należy go podpisać.

Ile wynosi spread w mBanku?
mBank posiada jeden z najniższych spread’ów w CHF. Aktualne wartości są opublikowane na stronie kursów walut.

Jakie są koszty związane ze zmianą waluty spłaty kredytu?
Podpisanie aneksu do umowy kredytowej to koszt 200 PLN. Za prowadzenie rachunku walutowego mBank nie pobiera opłat, przyjęcie przelewów walutowych jest również bezpłatne.
link this post Dodano w 03.07.2009
Jak zasilić konto walutowe eMax w CHF'y ?
Wpłatomaty przyjmują Farnki ?
Jeżeli ruszyłaby nasza platforma zakupowa to chyba rozwiązanie mBanku byłoby idealne...
The author has edited this post (w 03.07.2009)
link this post Dodano w 07.07.2009
http://www.mbank.pl/indywidualny/rachunki/walutowe/emax_walutowy/index.html#tabs=2

Trzebaby było pomyśleć - kiedy 200PLN za aneks się zwróci...
Bo może to być wtedy gdy o Franki będzie już na tyle ciężko, że będzie się chciało wrócić do spreadu banku...i kolejne 200PLN...
Także racja jest taka, że nadzieja tylko w KupFranki.pl
link this post Dodano w 18.08.2009
Założyłem eMax w CHF, ale aneksu do umowu o spłatę w CHF nie podpisałem, bo póki co nie znalazłem banku który oferuje konto w CHF i przyjmuje wpłaty w okienku,
w PKO jest taka możliwość, ale konto jest płatne i prowizja od wpłat 5%
CIty Bank ma bezpłatne CHF, euro i $, ale wpłty przyjmuje jedynie w 2 ostatnich
czy ktos już spłąca w frankach? jeśli tak to w jaki sposób?
link this post Dodano w 15.09.2009
Mozna spłacać w CHF kupując franki poprzez e-konto w dogodnym momencie; po zakupie są widoczne w eMaxie-CHF. Sprawdzone, działa. mBank potrąca z eMaxa w CHF ratę +odsetki, wszelkie ubezpieczenia potrąca z ekonta w PLN.

W Citi można kupić CHF (przy ich spreadzie) i trzymać na koncie we frankach, można wykonać też przelew do mBanku; ponoć bezpłatny jeśli w tytule podamy : spłata kredytu hipotecznego i wskażemy odpowiedni numer konta (INFO o nr konta na który wpływają wszelkie spłaty rat kredytu można uzyskać z mBanku za opłatą). Ale na mlinii wyjaśniono, że takie wpłaty sa traktowane jako wcześniejsza spłata.
link this post Dodano w 21.09.2009
@lucek1 - mógłbyś troszkę szerzej, z jakimi to się opłatami wiąże? - ta pierwsza Twoja sugestia powyżej.
Trzeba dodać aneks do umowy, tak?

Ja muszę się poskarżyć, że przy ostatniej spłacie raty prawdopodobnie złapałem ich na oszustwie:
Podwyższyli spread lub nie zaniżyli go zgodnie z kursem CHF. Według http://stooq.pl/q/?s=chfpln&c=1d&t=l&a=lg&b=0 - Frank o 14:50 dnia 14.09 widać jaki był, dodając spread powinno być max 2.86, a policzyli 2,88... może śmieszna różnica, ale to przy racie ok10PLN i jeśli tak robią z każdym...? :[
Babka na mLinii: "Co Pan ode mnie oczekuje?" Niestety dowodów żadnych nie mam więc odparłem: "...żeby przy następnej spłacie raty spread wynosił faktycznie tyle co podajecie czyli 6.00%, i że to monitoruję" - cóż mogłem innego powiedzieć?
Stąd pytanie: skąd uzyskać dane kursu CHF, które mogłyby być użyte jako dowód do reklamacji??
http://www.mbank.pl/przewodnik/kurs_walut/
są też archiwalne
hehe - nie, nie to są po doliczeniu ich spreadu i jak zobaczysz z 14.09 jest kurs z 15:11 - kiedy zarzuciłem Pani, że tam jest 2.85 a mi policzyliście 2.88 - to Ona na to, że 15:11 to nie 14:50 - a ja mówię, że nie było takiego wahania kursu i wtedy: "Co Pan oczekuje?"
Te archiwum nie jest podstawą reklamacji - potrzebny mi by był kurs jakiś główny
The author has edited this post (w 21.09.2009)
  • Statystyki: 23 Posty | 6406 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek