mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Konto walutowe CHF.

link this post Dodano w 21.09.2009
sebusy:

hehe - nie, nie to są po doliczeniu ich spreadu i jak zobaczysz z 14.09 jest kurs z 15:11 - kiedy zarzuciłem Pani, że tam jest 2.85 a mi policzyliście 2.88 - to Ona na to, że 15:11 to nie 14:50 - a ja mówię, że nie było takiego wahania kursu i wtedy: "Co Pan oczekuje?"
Te archiwum nie jest podstawą reklamacji - potrzebny mi by był kurs jakiś główny

Dotychczas nie natrafiłem na dane archiwalne spreadów, ale na bieżąco możesz monitorować je tu: http://spred.pl/ i tak w przypadku banku Millennium zgadza się idelanie z tym, co podają. Przypuszczam, że mbank tak, jak większość banków pobiera ratę z konta wg spreadu z godziny 16.00 danego dnia i właśnie wartością kursu sprzedaży z tej godziny trzeba się kierować.
link this post Dodano w 21.09.2009
mBank sugeruje się kursem z godziny 14:50 - a potem o 24.00 schodzi rata - to nie pierwszy raz to słyszałem od tej Pani, także chyba trzeba tak przyjąć.
Przy okazji zapytam ponownie, ale wątpię w tę 16.00.
link this post Dodano w 01.12.2009
sebusy:

@lucek1 - mógłbyś troszkę szerzej, z jakimi to się opłatami wiąże? - ta pierwsza Twoja sugestia powyżej.
Trzeba dodać aneks do umowy, tak?

Ja muszę się poskarżyć, że przy ostatniej spłacie raty prawdopodobnie złapałem ich na oszustwie:
Podwyższyli spread lub nie zaniżyli go zgodnie z kursem CHF. Według http://stooq.pl/q/?s=chfpln&c=1d&t=l&a=lg&b=0 - Frank o 14:50 dnia 14.09 widać jaki był, dodając spread powinno być max 2.86, a policzyli 2,88... może śmieszna różnica, ale to przy racie ok10PLN i jeśli tak robią z każdym...? :[
Babka na mLinii: "Co Pan ode mnie oczekuje?" Niestety dowodów żadnych nie mam więc odparłem: "...żeby przy następnej spłacie raty spread wynosił faktycznie tyle co podajecie czyli 6.00%, i że to monitoruję" - cóż mogłem innego powiedzieć?
Stąd pytanie: skąd uzyskać dane kursu CHF, które mogłyby być użyte jako dowód do reklamacji??

Do sebusy:

Pewnie już wszystko wiesz, ale na wszelki wypadek informuję, że mbank przygotował specjalny formularz, ktory należy wypełnić i wysłać do mBanku. We Wrocławiu jest placówka mBanku więc bez większych kłopotów można odpowiedni formularz wypełnić. Opłata 200 zł. Po ok. miesiącu odpowiednia zmiana zostaje wprowadzona w system i od tego momentu system automatycznie potrąca ratę+ odsetki z emaxa w CHF; wszelkie ubezpieczenia są potrącane w PLN z ekonta.
Należy tylko zapewnić CHF na koncie.

Stosunkowo tanio mozna zasilać emaxa w CHF poprzez przelew z PKO z konta chyba oszczędnościowego w CHF, na które to konto można wpłacać franki kupione w kantorze.
Przy niewielkim "luzie finansowym" franki można kupić gdy uważamy, że kurs jest OK, a przy kwotach ok. 1000CHF można także negocjować kurs kupna. Opłaty za przelew 1500-1600 CHF wynoszą 9-9,1CHF (w tym swift i reszta). Jeśli ma się w PKO konto PLN - chyba złote, to prowadzenie konta w CHF jest bezpłatne. Przelew między PKO a mBankiem zajmuje od 3 dni do chyba 4 (minus jeśli dobrze pamiętam soboty i niedziele), można przez internet. Z uwagi na ciągle duże wahania kursów i spread w mBanku, różnica w cenie 1CHF sięga 10 groszy, stąd przy racie miesięcznej 1500CHF zapłacone 200 zł zwraca się szybko.

Pozdrawiam
Nie wiedziałem, że tak można to wykorzystać łącząc to z PKO BP - mam akurat konto inteligo, ale...
...no właśnie piszesz rata 1500CHF - no widzisz - tak się składa, że ja mam niecałe 300CHF ratę, ale nie powiem myślałem o aneksie za 200 tylko jak to wcześniej było poruszane - na ile mi to gwarantuje lepszy kurs, bo CHF może zabraknąć lub ewentualnie kurs w kantorach przestanie być aż tak korzystny - podejrzewam wtedy konieczność sporządzenia drugiego aneksu o powrót i kolejne 200zł lub więcej...a potem to euro jak wejdzie... ? jak to będzie - strach pomyśleć...?
Nie jestem do końca pewny czy to się mi opłaca...
Jeśli nie sprawiłoby Ci to problemu - mógłbyś/mogłabyś (widzę nick a pod nim panią więc nie wiem ) sporządzić taki kosztorys przy korzystaniu z opcji PKO - masz rozeznanie w cenach więc tak dla 300CHF - wiedziałbym na ile to się opłaca i kiedy faktycznie się zwróci... (może komuś też się przyda?) załóżmy dla kursu na dziś i najlepszych możliwościach kupienia w kantorach CHF do dzisiejszego kursu w mBanku?

Sporo myślę:
Czy warto kombinować... boje się, bo mam bardzo korzystne oprocentowanie a nie korzystne dla banku i wszelkie kombinacje mogą się na mnie zemścić - a kredyt na 30 lat

...więc pomożesz przeliczyć ?
link this post Dodano w 10.03.2010
drogi.frank:

Założyłem eMax w CHF, ale aneksu do umowu o spłatę w CHF nie podpisałem, bo póki co nie znalazłem banku który oferuje konto w CHF i przyjmuje wpłaty w okienku,
w PKO jest taka możliwość, ale konto jest płatne i prowizja od wpłat 5%
CIty Bank ma bezpłatne CHF, euro i $, ale wpłty przyjmuje jedynie w 2 ostatnich
czy ktos już spłąca w frankach? jeśli tak to w jaki sposób?

eureka, znalazlem )

w nordea rachunek w CHF jest darmowy. wplaty w walucie sa darmowe.
patrz:
http://www.nordea.pl/klienci-indywidualni/wyciag-z-tabeli-oplat-i-prowizji/tabela-oplat-i-prowizji.html

strona 6, rozdzial IV, punkt 2
"2. wpłaty w walutach obcych
1) wpłata na rachunek prowadzony w Banku bez opłat"

za przelew do innego banku w CHF 20 pln (do 8.000 PLN) bo:

" 2. Polecenia wypłaty wysyłane w walucie obcej
do innego banku w kraju lub do banku
zagranicznego w walucie obcej lub PLN:
1) o priorytecie standardowym (data waluty D+2)
oraz „Nordea Payments”NP (data waluty D+1)1
0,25%
min. 20,-
max. 200,-

w bzwbk tez za darmo:

http://indywidualni.bzwbk.pl/konta/walutowe/frank-chf/oplaty-i-prowizje/konto-walutowe-we-frankach-szwajcarskich-chf-oplaty-i-prowizje.html

Konto24 walutowe we frankach - opłaty i prowizje
Prowadzenie rachunku (miesięcznie) Konto24 walutowe
Prowadzenie rachunku (miesięcznie) Bez opłat
Wpłata gotówkowa Konto24 walutowe
Wpłata gotówkowa Bez opłat
Wypłata gotówkowa w oddziale BZ WBK i placówce partnerskiej BZ WBK Konto24 walutowe
Wypłata gotówkowa w oddziale BZ WBK i placówce partnerskiej BZ WBK Bez opłat

przelew w CHF 9,50 pln
lub 0,20% max 180 pln

The author has edited this post (w 10.03.2010)
link this post Dodano w 30.03.2010
CITI Bank ma chyba najkorzystniej

dla konta CitiOne Direct - jako konto internetowe

prowadzenie

- wpływy poniżej 2500 PLN - 6,99 PLN
- wpływy min. 2500 PLN - 0 PLN

Przelewy zewnętrzne w walucie obcej do innego banku krajowego oraz w PLN i walucie obcej do banku zagranicznego - 0 PLN

przelewy SEPA (w EUR) - 0 PLN

u Doradcy w CitiPhone oraz w Oddziale Banku
- również przelewy SEPA (w EUR) - 1% min. 20 PLN, maks. 200 PLN
link this post Dodano w 28.07.2010

Załozyłam konto CHF w mBanku i załozyłam konto "Kantor" w Alior Banku i wszystko wydawałoby się OK, gdyby nie to że konto ROR posiadam w mBanku (z którego oczywiście teraz pobierają mi ratę) - aby zakupić CHF muszę wysłać złotówki z mBanku do Alior Banku - i tu jest haczyk. Pani operator pwoeidziała, że myszę zapłacic za przelew jak za przelew europejski( 5zł + 0,25% kwoty) co powoduje, że cały system jest nieopłacalny. Ma ktoś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

link this post Dodano w 24.08.2010

Najprościej - założyc konto walutowe w Citibank - bezplatne tak jak konto zwykłe - kupować walutę w kantorze i wpłacać w oddziale banku - bezpłatne i dalej przelewać z konta walutowego Citi do innego banku(ten pobiera prowizje od przelewu(traktuje to jako przelew zagraniczny SWIFT) - ale to niewiel

The author has edited this post (w 24.08.2010)
link this post Dodano w 24.08.2010

w/g taryfy opłat konto CitiKonto Direct (Konto Internetowe)

" Przelewy zewnętrzne w walucie obcej do innego banku krajowego 

w Citibank Online, u Doradcy w CitiPhone oraz w Oddziale Banku – przelewy w CHF 0 PLN"

tzn. że mBank pobiera opłatę? Jeśli tak to w jakiej wysokości?

• Statystyki: 23 Posty | 6401 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek