mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Walka o aneks i spłate w CHF

link this post Dodano w 16.11.2011

Opowiem wam moją historię z pseudo bankiem, w którym mam kredyt. Prosiłbym forumowiczów o pomoc w napisaniu reklamacji do wszystkich instytucji, jakich się tylko da ażebym wreszcie mógł spłacać kredyt we frankach.

29.08.2011 Złożyłem w banku dyspozycje zmiany sposobu spłaty kredytu i do dziś mogę sobie tylko wyliczyć ile bym zaoszczędził kasy jakbym spłacał w CHF.

Po 2 tyg. od złożenia dyspozycji zostałem poinformowany przez konsultanta w siedzibie Pobąka w Przemyślu, iż musze taka dyspozycje złożyć na ich firmowym nic nie wartym papierze. Myślę sobie pal lich 1 mieś im odpuszczę. Złożyłem taki papierek i czekałem cierpliwie na aneks. Po miesiącu bardzo zdenerwowany dzwonie do PB i dowiaduje się, że aneks jest przygotowany. Melduje się kilka dni później podpisuje się i myślałem, że jestem już będę mógł wpłacać CHF w banku. Jakże to bywa złudne. 3 Tyg. po podpisaniu aneksu melduje się w kasie, z CHF a konsultant pseudo banku twierdzi ze tamten aneks jest nie ważny i musimy napisać nowy. Bardzo wku...... Już na ta sytuację postanawiam zacisnąć żeby i przeboleć jeszcze jeden miesiąc. Najpierw podpisujemy protokół zniszczenia 1 aneksu  (oczywiście nauczony poprzednimi walkami z PB uciekam z aneksem i robie kopie i dopiero niech sobie niszczą)  i czekamy na nadejście nowego. Oczywiście w oddziale nie działają telefony. Bardzo zdesperowany atakuje infolinie i nie obyło się bez epitetów w kierunku bogu ducha winnej pani z infolinii, która z przykrością stwierdzała, że aneksu jeszcze nie ma. Na następny dzień dzwoni pani z infolinii przeprasza mnie za zaistniała sytuacje, która juz się więcej nie powtórzy. Melduje się w oddziale - konsultant z oddziału patrzy na mnie spod byka (pewnie ma juz dość moich komentarzy na temat PB). Ciesząc się myślami jestem juz  szczęśliwym posiadaczem aneksu. Niestety pojawił się błąd w moich obliczeniach. Po 2 tyg. od podpisania aneksu, czyli wczoraj dowiedziałem się, że aneks jest zły. I co robie atakuje infolinie, pani nie jest mi w stanie powiedzieć, co jest złe w aneksie a co dobrem. Czeka mnie wizyta w oddziale. Sprężony i wciekły na cała sytuacje zjawiam się. ( jak mnie widzą w oddziale to sobie myślą - kur.... znowu on!! ). Konsultant twierdzi, iż będzie mi coś skreślać na aneksie nr 2. Ze stoickim spokojem twierdze, że ona nie ma takiego prawa skreślać sobie coś i coś dopisywać, bo jakby mogła to by zrobiła aneks od ręki. Na brak mojej zgody na wykreślnie i dopisanie czegokolwiek do aneksu, dowiedziałem się, iż muszę czekać 14 dni roboczych na następny aneks + od podpisania 14 dni i do spłaty. Wiec najszybciej będę mógł spłacać kredyt w przyszłym roku ( jak nic nie sknocą w aneksie).

Proszę o pomoc w opisaniu reklamacji, skargii itp. na PB o Przemyśl i Wa-wa, na, jakie ustawy się mogę powołać bo bank ewidentnie działa na moją niekożyść.  Z góry dzięki

PS przepraszam za pisownie

The author has edited this post (w 16.11.2011)
link this post Dodano w 16.11.2011
The author has deleted this post (w 01.12.2011)
link this post Dodano w 23.11.2011
Skleciłem reklamacje do banku i do KNF, UOKiK nie chciał mi jej przyjąć zobaczymy co to da
link this post Dodano w 23.11.2011

A ja proponuję napisać do tego Pana.

http://samcik.blox.pl/html

Pisał na ten temat, pewnie się zainteresuje!

http://samcik.blox.pl/2011/10/Pogotowie-Antyspreadowe-jak-banki-utrudniaja-nam.html

link this post Dodano w 12.12.2011

Walki z PseudoBankiem ciąg dalszy

28-11-2011 Stałem się szczęśliwym posiadaczem aneksu walutowego. Niestety siedzieli i myśleli w siedzibie w Warszawie jakby mi tu jeszcze utrudnić życie i wymyślili

Zgodnie z aneksem paragrafem 12 aneksu

"Niniejszy aneks wchodzi w życie, jeżeli zostanie podpisany przez Strony w terminie do 30 dni od daty jego sporządzenia wskazanej w treści aneksu, z zastrzeżeniem, że zmiana sposobu spłaty kredytu zacznie obowiązywać od pierwszej raty kredytu, której termin wymagalności przypada po upływie 14 dni od zawarcia niniejszego Aneksu"

Z uwagi na to, że kredyt płacę do każdego 10, a że w tym miesiącu wypadała sobota to zapłaciłem zgodnie z umową i aneksem w PLN. Niestety PseudoBank "zrobił mi dobrze wcześniej" czyli uruchomił możliwość wpłaty, CHF wcześniej nie informując mnie o tej sytacji. Niestety Pseudobank nie chce moich PLN z uwagi na to,  że powinienem płacić w CHF (wg ich "bo zrobili mi dobrze szybciej" zamiast 14 dni to 10 dni). Napisałem 2 reklamacje, iż mają błąd w systemie i żądam natychmiastowej spłaty w PLN i po kursie z dnia wymagalności spłaty i że w dniu spłaty nie obowiązywał jeszcze aneks walutowy. Konsultant w oddziale 1 raz spotkał się z taką nagorliwością swoich pobratymców z Warszawy.

Na dzień dzisiejszy zostałem już obciążony kwota około 35zł za nieterminowe opłacenie kredytu + do tego lecą odsetki.

The author has edited this post (w 12.12.2011)
link this post Dodano w 14.12.2011

@januszg,

Zwykle działa to w drugą stronę a tu jak się pośpieszyli.

Bank i Ciebie obowiązują zapisy aneksu. Obawiamy się jednak, że na rozpatrzenie reklamacji zapewne trochę poczekasz.

Jeżeli miałeś środki w PLN na dzień zapadalności raty kredytu na rachunku kredytu ewentualnie dokonałeś wpłaty kasowej w tym dniu lub wcześniej to nie powinieneś się zbytnio martwić.

Reklamacje złożone, opłaty powinni zwrócić z odsetkami.
Czasem w bankach tak bywa, że ktoś czegoś nie zaznaczył w systemie a tu widać zaznaczył zbyt wcześnie. Odsetki oczywiście powinni anulować wraz z rozpatrzeniem reklamacji.

The author has edited this post (w 14.12.2011)
link this post Dodano w 14.12.2011
A więc przypadek januszag łamie teorię, że jeżeli nie będzie pieniędzy na koncie CHF, to automatycznie pobierają z konta PLN...
link this post Dodano w 19.12.2011

Do dnia dzisiejszgo środki z konta w PLN jeszcze nie zeszły. Narazie tylko 1 telefon z centrali o braku środków na koncie w CHF. Po szybkim wyłożeniu przeze mnie sprawy konsultant stwierdził, iż wina leży po stronie banku i miał oddzwonić następnego dnia. Telefonu się nie doczekałem do dziś. A najlepsze okazała się korespondencja z banku na temat zmiany sposobu spłaty kredytu. Wystawiona na 9-12 wysłana w ten sam dzień i dzień wymagalności wpłaty też 9-12. Bardzo się uśmiałem jak to odczytałem 14 grudnia.

link this post Dodano w 31.12.2011

Sorry że pisze post pod postem

Udało mi się wreszcie wygrać z tym pseudobnkiem na całej linii.

Przed świętami atakował mnie i mojego współkredytobiorcę dział windykacji. Z uwagi na to, iż mój współkredytobiorca jest tylko na papierze odsyłał wierzycieli do mnie. Panowie z tego działu byli bardzo nieprzyjemni, a po tym jak poinformowałem ich, iż nasza rozmowa jest nagrywana celem mojego późniejszego przedstawiania dowodów do odpowiednich instytucji o szykanowanie praworządnego obywatela rura im trochę miękła. Po 2 rozmowach (za każdym razem rozmowa z innym Panem) odpuścili - wiedzieli, że chyba nic zarazie nie wskórają i przeprowadzali ataki juz tylko za pomocą SMS-ów. Po świętach zapłaciła się rata kredytu z konta w PLN (po obecnym kursie dużo niższym niż w dzień wymagalności spłaty) i po konsultacjach z infolinia a także z działem windykacji dowiedziałem się, iż nie zalegam ze spłatą kredytu hipotecznego.

Następna wygrana to, iż złożyłem reklamację/skargę na Polbank oddział w Warszawie i w Przemyślu za wydłużone oczekiwanie na aneks do spłaty kredytu w CHF z żądaniem odszkodowania w tej sprawie. Ku mojemu zaskoczeniu wczoraj na moim koncie pojawiła się sie suma około 100 zł za rozpatrzoną pozytywnie dla mnie reklamacje.

Także wreszcie pod koniec roku udało sie osiągnąć zamierzone cele. Mam cichą nadzieje, że to koniec moich problemów z tym bankiem.

• Statystyki: 9 Posty | 228 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek