mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Pomocy zwrot OWH

link this post Dodano w 17.11.2011
Prawdę mówiąc mam już dość tego banku. Chodzi o zwrot niewykorzystanej składki ubezpieczenia OWH. Przyznali mi kwotę ale kasy nie zobaczyłam bo odliczyli mi ją od salda zadłużenia co daje mi 3 franki miesięcznie mniej Napisałam reklamację a oni że bank nie dokonuje zwrotu składki na prywatny numer rachunku bankowego. A przecież to sa moje pieniądze a oni dysponują nimi jak chcą Co ja mam teraz zrobić?
link this post Dodano w 21.11.2011
Napisz reklamację i zażądaj zwrotu nadpłaty na konto osobiste. Nie mogą dysponować pieniędzmi, ktre są Ci winni w ten sposób, że rozkładają je sobie na raty na 30 lat, a faktycznie cos takiego zrobili, jak rozumiem
link this post Dodano w 21.11.2011
Jedną reklamację juz napisałam ale zaraz napiszę drugą W pierwszej mi napisali że pieniędzy na konta prywatne bank nie zwraca a przecież tylu z Was dostało na konto osobiste Czegos tu nie rozumiem.
link this post Dodano w 22.11.2011
Niestety, potwierdzm takie działanie GNB. Spotkała mnie taka sama sytuacja. Reklamacji nie piszę, bo oddaja tylko, że przez 30 lat! Jak ktoś skutecznie odzyskał ubezpieczenie jednorazowo na konto, to prosze napiszcie kiedy i w jaki sposób. Może wtedy mi i wielu innym uda się odzyskać to co się nam należy?
link this post Dodano w 22.11.2011

Mi oddali normalnie na konto, ale było to w 2009 roku. Widac od tego czasu zaczęli kombinować.

Rozumiem, że kwota o jaką zmniejszyli saldo zadłużenia jest tą, o jaką chodzi tylko problem jest w formie zwrotu? możesz napisać kolejną reklamację, dotyczącą sposobu zwrotu. Napisz że nadpłata, której zwrotu domagasz się zgodnie z wyrokiem SOKiK z dnia 6.08.2009 została przez Ciebie dokonana w formie nadpłaconej i nienależnej bankowi marży w ramach rat w miesiącach ... (tu podaj w jakich) nie zaś w formie podwyższenia salda kredytowego. Z tego powodu nie zgadzasz się z podjętą jednostronnie przez bank decyzją o sposobie zwrotu nadpłaty tj. o pomniejszeniu o kwotę zwrotu salda kredytu. Skutkuje to bowiem zwrotem należności, jaką Bank jest winny nie jednorazowo lecz w ratach przez cały okres obowiązywania umowy kredytowej. Jest to nieuzgodniona forma kredytowania przez Ciebie zobowiązania banku.

Napisz, że domagasz się zwrotu należnej kwoty na konto osobiste i przywrócenia salda kredytu do zgodnego z obowiązującym przed zmianą.

Proponuje dodać, że do należnej kwoty będziesz naliczał odsetki ustawowe. 

Jak się na to wypną to chyba pozostaje rzecznik konsumentów lub KNF jeśli uważasz, że warto.

link this post Dodano w 18.12.2011

Witam,

Jeżeli chodzi o zwrot opłaty na konto , to faktycznie jest z tym problem. Kilka dni temu otrzymałem informacje z banku, że zostanie mi zwrócona opłata za ubezpieczenie. Przyznana kwota ma jednak być odjeta od salda kredytowego i rozłożona na cały okres kredytowani. Fakt ten sprawi, że moja rata raptem zmiejszy sie o 5 franków. Mnie jednak interesuje rozwiązanie z wypłatą całości kwoty na moje konto. Sam chciałbym rozdysponowac środki, które bank nieprawnie pobrał.  Mam zamiar przekonać bank na drodze prawnej co do zwrotu opłaty na wskazane nr konta. Zobaczymy co z tego wyjdzie bo kwota niemała ok 3500zł. Jutro wysyłam pismo do banku napisane przez prawnika zobaczymy co z tego wyjdzie. Poinformuje zainteresowne osoby o efekcie.

Pozdrawiam

link this post Dodano w 30.12.2011

do Radass

Otrzymałeś odpowiedź? lub nastąpiły jakieś widoczne działania GNB na teoim koncie kredytowym?

link this post Dodano w 01.01.2012
Witam, pismo do banku wysłałem 21.12.2011 roku. Do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi, ale cierpliwie czekam.
link this post Dodano w 04.01.2012

Oczywiście zwrot nadpłaty raty, składki ubezpiczenia czy czegokolwiek innego, co bank jest nam winien należy się w tej samej formie w jakiej została dokonana nadpłata. Tj jeśli wcześniej getin doliczył tę kwotę składki do salda (tak czasem robią jeśli prowizja, składka jest na tyle duża, ze człowiek po prostu nie miałby na nią dość gotówki na raz) to i zwrotu słusznie Getin dokonuje zmniejszając spowrotem to saldo i przeliczając ratę odpowiednio. Inaczej wyszłaby z tego dodatkowa pożyczka gotówkowa na warunkach kredytu. 

Jeśli jednak nadpłata dokonana była w trybie powiększenia raty/rat o daną kwotę (tak robią przy małych składkach np za ubezpieczenie mieszkania) lub też zwiększenie rat nastąpiło w wyniku nienależnego podniesienia oprocentowania w pewnym okresie, np. już po wpisie/uprawomocnieniu hipoteki w KW to jak najbardziej powinni oddać do razu, bo i od razu było wpłacane to co się bankowi nie należało, więc i zwrotu bank nie może przetrzymywać i wypłacać nam po trochu przez 30 lat

Tak tylko piszę, bo z opisu sytuacji nie wynika jak to było albo nie doczytałem

link this post Dodano w 04.01.2012
The author has deleted this post (w 04.01.2012)
  • Statystyki: 29 Posty | 501 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek