mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana zabezpieczenia - nareszcie bank wprowadził taką możliwość

link this post Dodano w 21.11.2011

Witam

Dowiedziałem się , że Millennium właśnie wprowadziło możliwość zmiany zabezpieczenia (nieruchomości) dla kredytów walutowych.

W skrócie:

1. LTV dla nowej nieruchomości musi być niższy niż dla obecnej - trzeba tylko dopytać o szczegóły, bo dla starej nieruchomości wyjściowo uwzględniana jest wartość na moment ostatniego oszacowania wartości  nieruchomości.

2. Konieczna wycena nieruchomiości (jeżeli kwota zadłużenia jest niższa niż 400.000 PLN - to nie musi to być wycena zlecona przez Bank).

3. Nie trzeba przedstawiać aktualnych dokumentów finansowych

4. Zwiększenie marży na kredycie - o 1 pp w stosunku do obecnej. 

link this post Dodano w 23.11.2011

Ciekawe rzeczy piszesz... to kilka pytań:

1. Skąd masz takie informacje (infolinia, strona intenetowa, doradca, jakiś nieoficjalny kanał)?

2. Czy nowe zabezpieczenie to musi być jedna nieruchomość czy mogą być np dwie?

3. Co to są 'aktualne dokumenty finansowe'? Zaświadczenia o zarobkach, itp?

pozdrawiam

kosa123:

Ciekawe rzeczy piszesz... to kilka pytań:

1. Skąd masz takie informacje (infolinia, strona intenetowa, doradca, jakiś nieoficjalny kanał)?

2. Czy nowe zabezpieczenie to musi być jedna nieruchomość czy mogą być np dwie?

3. Co to są 'aktualne dokumenty finansowe'? Zaświadczenia o zarobkach, itp?

pozdrawiam

Ad1. Informacja wewnętrzna - ale możesz to potwierdzić bez problemu u doradcy. Temat jest świeży - i na razie jest ograniczony czasowo do 1 maja 2012.

Ad2. Może być nawet pięc - byle LTV dla nowego zabezpieczenia było wyższe od dotychczasowego

Ad3. W skrócie wmówiąc - nie będzie badana zdolnośc kredytowa.  Podstawowy dokument - to wycena nieruchomośc + wypis z KW. Jeżeli będzie zlecona przez Bank (zadłużenie pow. 400.000 PLN) - to oczywiście płatna i aktualny wypis z KW oryginalny z sądu. Dla niższych wartości - może być wycena nie zlecona przez Bank - byle rzeczoznawca był na liście Banku, a wypis z KW może być z   ewidencji elektronicznej Ksiąg Wieczystych (musi być zrobiony przez pracownika Banku).

Mnie osobiście temat nie intersuje (na szcząście) - ale widziałem wątek temu poświęcony - więc wrzuciłem - może kogoś interesuje.

Pozdrawiam

piotr.k2:

Mnie osobiście temat nie intersuje (na szcząście) - ale widziałem wątek temu poświęcony - więc wrzuciłem - może kogoś interesuje.

I bardzo dobrze, że wrzuciłeś - na pewno komuś się przyda.

Tylko to zwiększenie marży o 1pp - nie dość że zmniejszają sobie ryzyko bo im LTV kredytu spada, to jeszcze muszą klientowi pokazać gdzie jego miejsce

Oczywiście LTV po zmianie powinien być mniejszy

A zmiana marży .. ? No cóż, "nabici w mBank" chyba i tak mają gorzej - choć to i tak marna pociecha. Ważne, że jak ktoś koniecznie chce zmienić zabzpieczenie - to jednak jakaś furtka jest. Długi czas odpowiedź była jedna - spłać stary kredytw w walucie, weź nowy w PLN.

The author has edited this post (w 23.11.2011)
  • Statystyki: 5 Posty | 171 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek