mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Praktyki DB przy zmianie sposobu spłaty kredytu

link this post Dodano w 05.12.2011

W zasadzie ku przestrodze (z drobną prośbą o pomoc):

Jakiś czas temu podpisałem aneks do umowy kredytu umożliwiający skorzystanie z poprzednio obowiązujących regulacji prawnych dotyczących spłaty bezpośrednio w walucie kredytu. Aneks kosztował (zgodnie z toip) 250 zł, zmieniał numery kont (zmieniły się upoważnienia) i wprowadzał jako dodatkowe zabezpieczenie: upoważnienie do konta walutowego (wcześniej było do złotowego). I wszystko było pięknie. Do czasu.

Postanowiłem zmienić umowę tak by skorzystać z ostatnich regulacji. Aneks był gotowy już po miesiącu, kosztował (zgodnie z prawem) 0 zł (słownie zero). I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie fakt, że DB nie usunęło dodatkowego zabezpieczenia. Nie zmieniło go również (ponownie) na konto złotowe (skoro już koniecznie chcą mieć jakieś zabezpieczenie tego typu). Przyjęto natomiast wniosek o zamknięcie w trybie natychmiastowym konta walutowego, z którego nie zamierzałem już korzystać. Konta naturalnie nie zamknięto, o czym mnie nie poinformowano w żaden sposób. Naliczono za to pod koniec miesiąca opłatę. Złożyłem reklamację. Minęło 30 dni, pojawiła się kolejna opłata. Bank nie odpowiedział na reklamację. W międzyczasie opiekun z banku (o ile łaskawie odbierze telefon lub odpisze na maila), który prowadzi sprawę twierdzi, że walczy o nowy aneks, bez opłaty za jego podpisanie. Sprawie dodaje smaczku fakt, że opłatę za prowadzenie konta przelał mi mój opiekun na moje konto walutowe ze swojego prywatnego RORu.

Co ciekawe - ktoś, kto wcześniej nie spłacał kredytu we własnym zakresie w walucie, nie jest dotknięty problemem, bo zabezpieczenie nadal ma ustawione na konto złotowe (darmowe).

I tu moje pytanie: czy ktoś z Was wie co można zrobić w sytuacji, w której DB nie odpowiada na reklamacje w regulaminowym czasie?

Pozdrawiam

link this post Dodano w 06.12.2011

Rozdział 9

Reklamacje

§16

(…)

2. Wszelkie reklamacje dotyczące działalności lub usług świadczonych

przez Deutsche Bank PBC SA mogą być składane:

(…)

2) telefonicznie – pod numerem infolinii 801 18 18 18, a dla

dzwoniących z telefonów komórkowych lub z zagranicy:

+48 12 625 80 00,

3) elektronicznie – poprzez formularz zgłoszenia reklamacji dostępny

na stronie www.deutschebank.pl w zakładce „Kontakt”,

4) pisemnie na adres: Deutsche Bank PBC SA: Zespół Obsługi

Reklamacji, ul. Rakowicka 7, 31-511 Kraków.

3. Reklamacje będą rozpatrywane niezwłocznie, jednakże nie później

niż w terminie 30 dni od daty jej otrzymania przez Bank.

4. W szczególnych przypadkach dopuszcza sie możliwość wydłużenia

terminu rozpatrywania reklamacji, wówczas Bank poinformuje

o wydłużeniu tego terminu. Ostateczny termin nie będzie

jednak dłuższy, niż 90 dni od dnia otrzymania reklamacji przez

Bank.

5. Reklamacja powinna zawierać: imię i nazwisko Klienta, numer

reklamowanej umowy lub rachunku, szczegółowy opis podstaw

reklamacji wraz z jej uzasadnieniem, oraz podpis.

6. O wyniku postępowania reklamacyjnego Bank powiadomi w formie

pisemnej lub w inny sposób, uzgodniony z Klientem.

7. Od wyniku postępowania reklamacyjnego Klientowi przysługuje prawo odwołania. W przypadku negatywnego rozstrzygnięcia postępowania odwoławczego przez Bank, Klientowi przysługuje prawo odwołania do Bankowego Arbitrażu Konsumenckiegoprzy Związku Banków Polskich oraz prawo złożenia zapisu na Sąd Polubowny przy Komisji Nadzoru Finansowego. W przypadkupostępowań reklamacyjnych z udziałem konsumentów można skorzystać z pomocy Miejskich i Powiatowych Rzeczników Konsumenta oraz Rzecznika Ubezpieczonych (w zakresie produktów związanych z rynkiem emerytalnym i ubezpieczeniowym).

8. Organem sprawującym nadzór i kontrolę nad działalnością Deutsche

Bank PBC S.A. jest Komisja Nadzoru Finansowego.

Regulamin jw. za: Ogólne warunki umów o usługi bankowooeci elektronicznej w Deutsche Bank PBC S.A., sądzę, że na te zapisy trzeba się powołać, bo regulują prowadzenie kont w internecie.

A na marginesie - utwierdziłem się w pogladzie, że w żadne aneksy z DB nie wchodzę

Pozdrawiam

PS. Sorry  za formę posta - kaszana się robi podczas kopiowania z .pdf

The author has edited this post (w 06.12.2011)
  • Statystyki: 2 Posty | 85 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek