mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Czy ktoś pytał o powód wzrostu spreadów? Coś z tym można zrobić?

link this post Dodano w 08.05.2009
Witam,
czy ktoś pytał o powód wzrostu spreadu? Czy bank może do sobie podnosić jak i kiedy chce? KNF krzyczy o za dużych spreadach, a tymczasem DB podnosi z umiarkowanego spraeadu do już moim zdaniem dużego niemal 10%.

Próbowałem uzyskać informację u mojego doradcy, ale mnie zbył. Wysokość spreadu była dla mnie jednym z kryteriów brania kredytu i jak brałem (styczeń) to DB wydawał się (historycznie) być OK.

Czy ktoś już zgłębiał ten temat? Pisałem o tym w innym wątku ale pozostało bez odpowiedzi.

Myślicie, że warto by się zwrócić do UOKiK o wyjaśnienie lub interwencję? Czy może nie doczytałem czegoś w umowie?
"pastor47":

Witam,
czy ktoś pytał o powód wzrostu spreadu? Czy bank może do sobie podnosić jak i kiedy chce? KNF krzyczy o za dużych spreadach, a tymczasem DB podnosi z umiarkowanego spraeadu do już moim zdaniem dużego niemal 10%.

Próbowałem uzyskać informację u mojego doradcy, ale mnie zbył. Wysokość spreadu była dla mnie jednym z kryteriów brania kredytu i jak brałem (styczeń) to DB wydawał się (historycznie) być OK.

Czy ktoś już zgłębiał ten temat? Pisałem o tym w innym wątku ale pozostało bez odpowiedzi.

Myślicie, że warto by się zwrócić do UOKiK o wyjaśnienie lub interwencję? Czy może nie doczytałem czegoś w umowie?

Witaj pastor47,
W powyższej sytuacji nie ma sensu pisać do UOKiK czy KNF o wyjaśnienia czy interwencję.
Odpowiedzią na tą chorą sytuację spreadową i jak widać dość "żartobliwe" podejście niektórych banków, będzie wejście w życie pkt. 5.2.4, Rekomendacji S II KNF od 01.07.2009 i uwolnienie rynku walutowego w kontekście kredytów walutowych.

Dodatkowo również ta sytuacja i raczej wcześniej niż później zostanie uregulowana poprzez zaproponowane przez nas zmiany w Kodeksie Cywilnym.
Myślisz, że tak dużo się zmieni jak wejdzie w życie możliwość spłaty franków w okienku? Mam przekonanie graniczące z pewnością, że banki sobie z tym poradzą doskonale i dalej będą nas doić. Wprowadzą nowe opłaty i prowizje itp. I nie będzie się opłacało biegać od kantoru do okienka, nie mówiąc już o czasie (bank jest otwarty w takich godzinach, że musiałbym się zwalniać z pracy żeby dokonać transakcji. Chyba, że czegoś nie rozumiem.

Na czym opierasz swoją pewność że tak szybko będzie zmiana przepisów? Mam wrażenie, że to nie takie proste i w sumie nie wiem czy nawet te zmiany załatwią problem.
"pastor47":

Na czym opierasz swoją pewność że tak szybko będzie zmiana przepisów? Mam wrażenie, że to nie takie proste i w sumie nie wiem czy nawet te zmiany załatwią problem.

Oficjalnie 10.03.2009 na spotkaniu w Ministerstwie Gospodarki z Premierem Pawlakiem po raz pierwszy zostały przedstawione nasze propozycje zmian w Kodeksie Cywilnym. Zostały one poddanie ocenie prawnej i ekonomicznej ze strony Ministerstwa Gospodarki. W kwietniu byliśmy zaproszeni i do Ministerstwa w celu ich wspólnego omówienia i uszczegołowienia. Nasza argumentacja prawna, umocowanie w orzecznictwie, zostały finalnie zaakceptowane ze strony Ministerstwa z zapowiedzią jak najszybszego uruchomienia procesu zmian legislacyjnych w niniejszym zakresie.

Kiedy już one wejdą w życie, nie stosowanie się do nich będzie złamaniem prawa RP, zatem naszym zdaniem te zmiany finalnie załatwią problem i zamkną pole do nadużyć ze strony niektórych banków.
Dzięki za wyjaśnienia i odpowiedź na PRIV.

Pozdrawiam,
Artur
link this post Dodano w 26.11.2009
Witam wszystkich,

W swoim czasie (już nie pamiętam kiedy) napisałem do KNF w sprawie spreadu. Dostałem odpowiedź, że nie mają "oni" wpływu na cokolwiek.
Napisałem także do DB i również dostałem odpowiedź, mianowicie, że w związku z trudnościami pozyskania waluty CHF bank ponosi dodatkowe koszta z tego tytułu. Tak naprawdę nie da rady nic z tym zrobić. I nikt nie pomoże w tej stytuacji.

Pozostaje czekać na pojawienie się większej ilości CHF na świecie i może będzie dobrze.
Pozdrawiam
Ivo Partizant
link this post Dodano w 27.11.2009
Zobaczcie jak DBank nas spreduje: http://spred.pl/ ( chyba wykupię domenę www.zajrzyj_zanim_wezmiesz_kredyt.pl i podlinkuję do tej strony)

Na argument że musieli podnieść bo wzrosły koszty pozyskania waluty można zaproponować żeby pozyskiwali walutę tam gdzie ją pozyskuje Lukas Bank.
Prawda jest taka że w kwietniu tego roku "ni z gruchy ni z pietruchy" i bez żadnych usprawiedliwiających argumentów DBank podniósł spred z około 6% do około 10 %.
http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/spready/

Mam nadzieję że DBank straci przez ta decyzję straci tylu klientów nowych klientów że podwyższone dojenie aktualnych nie zrekompensuje mu tego. Tylko Dom Bank ma wyższy spred. Zawsze myślałem że DB to jeden z najlepszych banków a według spredu jest drugim najgorszym bankiem w Polsce. Naprawdę kiepską reklamę sobie tym zrobili.
link this post Dodano w 27.11.2009
Witam,
podwyższenie spreadu w DB to jest pierwszy "skutek uboczny" rekomendacji SII.
KNF zalecił, żeby kursy walut dla wszystkich transakcji walutowych były identyczne od 01.04.2009. Spread dla operacji walutowych to było w DB 9,97%, a dla kursu wymiany walut dla spłat kredytów w CHF ok. 6%. Więc bank skorzystał z zalecenia KNF i podwyższył spread dla kredytów.
Napisałem o tym do KNF i odpowiedzieli chyba, że nie mają na to wpływu.

Na razie nie powinniśmy przesadzać z krytyką DB, bo przy zakupie CHF w promocji nie ma niższego spreadu na rynku, efektywnie jest to ok. 1% od ceny średniej. Citi ma 1,5%. Gorzej jest z kursem, po którym jest wypłacany kredyt denominowany w CHF.
  • Statystyki: 8 Posty | 2617 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek