mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nowy cennik Kredyt Hipoteczny od 1.06.2009

link this post Dodano w 29.07.2009
Wczoraj przeniosłem konto Premium na lokacyjne, dodatkowo otrzymałem informację, że konto walutowe w CHF będzie zwolnione od opłat.

Co do obsługi w oddziałach - wszystko zależy od ludzi. U mnie (w Łodzi, ul. Zakładowa) kobieta też nie znała odpowiedzi na co 3 moje pytanie (ale za każdym razem konsultowała się z kierownikiem i słyszałem jak jeden raz dzwonili razem do centrali) - podsumowując, otrzymałem to co chciałem (może trochę czasu to zajęło, ale moge zrozumieć personel "liniowy" - to "góra" nie przygotowała zmiany)

Z punktu widzenia zarządzania zmianą - ta była zrobiona fatalnie. Ludziom w oddziałach brakowało podstawowych informacji tudzież otrzymali zakaz jej udzielania (jeżeli mieli jakieś wytyczne). Millenium strzeliło sobie w stopę, straciło trochę klientów i ich depozytów.

Co do przyczyn zmiany - najprawdopodobniej po opublikowaniu raportów wymaganych przez GPW Millenium wykaże stratę, pytanie tylko czy rok do roku (co pokaże skalę kryzysu, ale nadal bilans za 2009 banku może być na plusie) czy kwartał do kwartału poprzedzającego - co oznacza, ze Bank dostał zadyszki i możemy spodziewać się dalszego krojenia opłatami na każdym możliwym kroku.
The author has edited this post (w 29.07.2009)
Mefisto:

Wczoraj przeniosłem konto Premium na lokacyjne, dodatkowo otrzymałem informację, że konto walutowe w CHF będzie zwolnione od opłat.

Co do obsługi w oddziałach - wszystko zależy od ludzi. U mnie (w Łodzi, ul. Zakładowa) kobieta też nie znała odpowiedzi na co 3 moje pytanie (ale za każdym razem konsultowała się z kierownikiem i słyszałem jak jeden raz dzwonili razem do centrali) - podsumowując, otrzymałem to co chciałem (może trochę czasu to zajęło, ale moge zrozumieć personel "liniowy" - to "góra" nie przygotowała zmiany)

Ale zwykłe konto walutowe będzie zwolnione z opłat czy utworzą rachunek techniczny?

Zwykłe, na tej samej zasadzie na jakiej do tej pory nie płaciło się za Premium.
Czy aby napewno za to się nie będzie płacić?
Przeczytałam cały wątek i jedyne co moge zrobić to zmienić konto PLN na kolacyjne PLN (stamtad jest pobierane ubezpieczenie na życie), a zostawic SHF do spłaty kredytu!!

Zastanawia mnie jeszcze fakt dlaczego nie dostałam tego pisemnie, a przez serwis millenet jedynie w zakladce wiadomości!!! zostało to wysłane też tylko do glównego posiadacza konta a ja jestem współposiadaczem i już tego nie dostałam (mąż nie zaglądał na swój login)....
Co za zdziercy....

A co założenia konta Premium zostaliśmy przymuszeni !!! wrrr... jako wymog otrzymania kredytu..

Oczywiscie już zmieniliśmy wpływ wynagrodzeń na konto w innym banku (mBank), nie bedzie millenium obracało moją kasą!!
zbulwersowana jestem!!
a chciałam założyc rodzicom konto w tym banku i tak go zachwalałam... wstyd i hańba...
Cały czas czekamy na formalne potwierdzenie przez Bank Millenium, że dla posiadaczy kredytu hipotecznego konto w CHF będzie zwolnione od opłat - bo to jest rozwiązanie, o którym Millenium ustami pracowników mówi. Oficjalny termin pisemnej odpowiedzi na moje podanie mija w niedługo. Jestem umówiony na wizytę w oddziale, który pismo przyjął, dam znać.
będę śledzić ten wątek:)

Lecę na kawę do sąsiadki.... oni też mają kredyt w millenium..ciekawe... czy wiedza o tej zmianie opłat!! Mój mąż dziś przez przypadek na to natrafił!!
ehhh
No, będąc klientem banku millenium warto śledzić fora bo w banku nie dowiesz się że była możliwość spłacania rat z konta w CHF i to bezpłatnie przez 1 lipca, że konto PLN nie jest koniecznie do zawarcia kredytu i wielu innych fajnych rzeczy.
raty CHF spłacamy od listopada z takiegoż tez rachunku.. ale też o tej mozliwości dowiedzieiśmy się z netu i od razu to zmieniliśmy..
Ale o tym że konto PLN nie jest konieczne do zawarcia umowy o kredycie to nie wiedzielismy:( szkoda bo pewnie od samego początku byśmy spłacali w CHF.. Pamietam jak babka nam kazała założyc konto i namawiała na premium zamiast zwykłego bo w końcu takie fajne i bezpłatne dla nas mających kredyt..ale wymogiem bylo konto w PLN ..wrrr
o CHF ani slowa..

faktycznie w dzisiejszych czasach warto śledzić fora...
Na co zwrócić uwagę przy potwierdzeniu z banku o bezpłatności konta CHF:
- czy jest w formie pisma ("analogowo") czy też wiadomości w systemie Millenet
- jaka jest dokładnie treść
- czy jej efektem jest aneks do umowy ROR CHF zapewniający bezpłatność czy też zmiana TOiP Banku? Jeżeli nie ma aneksu do ROR, cała sytuacja może się powtórzyć przy następnej zmianie TOiP.

edit:
W przypadku braku aneksu do umowy ROR, być może warto się zastanowić nad podjęciem próby utworzenia takiego aneksu - czyli kolejna runda rozmów z Bankiem.

W przypadku otrzymania pisma "analogowego" - mamy dowód w postaci dokumentu. Zależnie od sformułowania w nim, albo będzie jasno i wyraźnie (aneksu do ROR nie trzeba) albo Bank zostawi sobie furtkę do możliwych zmian opłat w przyszłości.
  • Statystyki: 215 Posty | 29419 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek