mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nowy cennik Kredyt Hipoteczny od 1.06.2009

link this post Dodano w 12.08.2009
marius09:

PS:Swoją drogą to Millennium chyba chce się z rynku zwinąć. Zawsze byli jakoś tak w czołówce jeśli chodzi o oprocentowanie depozytów a teraz patrzę oferują lokatę na i tu uwaga.........4% w skali roku. Myślałem, że ich śmiechem zabiję jak to czytałem.

nie no, przeciez rosnie od 4 az do 8, dajac srednio jakies 4,56.
a popatrz np. na bzwbk, tam lokata roczna daje od 4 do 5 w zaleznosci od kwoty.
http://indywidualni.bzwbk.pl/oszczednosci-i-inwestycje/lokaty/impet/oprocentowanie/lokata-impet-oprocentowanie.html
takze mille nie wybija sie jakos specjalnie negatywnie z tymi procentami na lokatach,
ale kokosow tez nie oferuje. generalnie nie jest to jakis straszny bullet w ofercie
P-Floyd:

Gdy byłem na początku sierpnia w oddziale, to uprzejmy Pan zapewnił mnie, że konto CHF będzie bezpłatne dla klientów spłacających z tego konta kredyt hipoteczny. Zadzwoniłem przed chwilą na infolinię i zostałem poinformowany, że nie ma takiej możliwości i oplata 2CHF będzie pobierana począwszy od miesiąca września.

P-Floyd - jezeli zlozyles w lipcu reklamacje w tej sprawie, Millenium najpewniej ja uzna i zwolni cie z oplaty.
Jezeli nei zlozyles, zloz teraz zaraz.
Pisemnie.
W reklamacji zazadaj pisemnej odpowiedzi na (wskaz adres).

Co do lokat
Sztandarowym produktem Millenium sa aukcje lokat krotkoterminowych - zawsze byly oprocentowane najatrakcyjneij na rynku, w tej chwili pulap to 7% a srednie oprocentowanie ledwo ponad 6% (standardowo, za pare miesiecy zejdzie ponizej 5% zapewne).
Trzeba sie naklikac i zapewnic srodki na lokaty w podanym terminie.

Z tego powodu zrezygnowalem z depozytow w Millenium i przenioslem je na RORy w Eurobanku, gdzie poki co jest 6,06% z kapitalizacja dzienna, a pieniadze sa dostepne w kazdej chwili bez dodatkowych oplat. Nie musze nic robic, odsetki sie kapitalizuja. Eurobank, o ile dobrze pamietam, jest powiazany kapitalowo z Societe Generali (ich pracownik utopil wiele milionow w I kwartale 2008 w opcjach, byla taka afera) i wyglada na to, ze postanowil sciagnac wieksza ilosc depozytow z rynku w Polsce, stad te atrakcyjne warunki.

http://www.eurobank.pl/socit-gnrale,43,45.html

Teraz ja dostalem telefon z millenium - ale przelozylem rozmowe na 18 bo nie moglem rozmawiac. Spodziewam sie tego co i reszta - wstapienia do grona szlachetnie urodzonych i powszechnie powazanych. Zastanawiam sie nad nagraniem tej rozmowy

Co do lokat - sam ostatnio analizowalem ze majac kredyt na ok 2% nie oplaca sie go splacac, a raczej pieniadze pchac na lokaty 6 - 8%. Oprocentowanie lokat spada ale wciaz jest wyzsze od oprocentowania wielu kk. Dodatkowo kurs franka jest teraz niekorzystny do splaty.

Czy ktos ma podobne przemyslenia?
To jest podstawowa zasada przy splatach kredytu vs inwestycje bezpieczne.

Jezeli oprocentowanie lokat daje ci wiecej - nie nadplacaj kredytu.
Jezeli oprocentowanie kredytu jest wieksze niz max jaki mozesz wyciagnac z inwestycji lub lokat - nadplacaj kredyt. Zmniejszysz kapital do splaty, ergo przyspieszysz splate kapitalu i zmniejszysz udzial raty odsetkowej w racie miesiecznej. Czyli obnizysz troszke rzeczywiste oprocentowanie calego kredytu.
link this post Dodano w 14.08.2009
Wczoraj otrzymałem telefon z informacją, że jestem tym elitarnym klientem który nie będzie płacił za konto walutowe do spłaty kredytu. Ale co ważne 2 razy upewniałem się, że konto będzie bezpłatne aż do całkowitej spłaty kredytu!

Nie wiem jaką moc prawną ma telefon z numeru zastrzeżonego od Pani która może się przedstawić również jako Kubuś Puchatek, dlatego w najbliższym czasie planuje wysłać pismo do BM w którym zapytam czy Pani mówiła prawdę. Rozwiązania są 2 - albo Pani mówiła prawdę i będę miał to potwierdzone na piśmie albo Pani się "przejęzyczyła" i wówczas informacje podawane przez telefon są #$%#^ warte.
Maciej1983:

Nie wiem jaką moc prawną ma telefon z numeru zastrzeżonego od Pani która może się przedstawić również jako Kubuś Puchatek,

Dokładnie, bank robi weryfikację klienta, ale klient nie ma absolutnie żadnej pewności że to dzwoni Millenium, bo nawet numer jest zastrzeżony. Co więcej ten anonimowy rozmówca żąda podania danych osobowych To się nazywa dopiero bankowy system bezpieczeństwa
informacje z infolinii wiążące z obu stron???
śmiechu warte
takie cyrki co odchodziły po informacji o wprowadzeniu opłat a oni taki tekst??!!
sama dzwoniłam paręnaście razy i za każdym razem do końca nie było jasne co i jak, a przemiłe pani podawały sprzeczne informacje!!!
jakie wiążące??!! poinformowano mnie na infolinii, że konwersji można będzie dokonać telefonicznie a na moje pismo z prośbą o dokonanie konwersji otrzymałam telefon z informacją, że muszę stawić się osobiście! gdzie tu te wiążące obie strony informacje z infolinii?? śmiechu warte!
niech oni przestaną robić z siebie idiotów!!
i mam nadzieję, że ich szpiedzy siedzący na tym forum przekażą moją, ale myślę że nie osamotnioną, opinię dalej!
link this post Dodano w 17.08.2009
The author has deleted this post (w 17.08.2009)
Czy możesz, PsychoFish, napisać jak to działa? Trzeba otworzyć konto w DB? Jakie? i co dalej?

Z góry dziękuję za pomoc

PsychoFish:

pawels80:

kurs sredni: mille - 2,7407, db - 2,7031
kurs sprzedazy: mille - 2,8251, db - 2,8314, (db z premia) - 2,7181
czyli na 500 frankach kupionych w db i przelanych do mille zarabiam: 500*(2,8251-2,7181) = 53,5pln.

Jeżeli bank nie aktualizuje akurat w tym momencie kursu, to
Forex teraz (13:36) oscyluje wokol ceny sprzedazy 2,6916
Sredni kurs kantorowy w jednym z polskich miast na dzis (zawsze lokalnie sprawdzac!)
2.650 2.760 - 0,11 PLN spreadu
Zysk wyliczony przez pawels80 nalezy pomniejszyc o roznice kursu sprzedazy kantor vs bank
(zalozenie przy 1000CHF mozna wynegocjowac kurs sprzedazy "w polowie drogi" miedzy forex a kantorowym z zaokragleniem do 10 groszy na korzysc kantoru).

Tu jest zakup dla 500CHF - wiec brak negocjacji
500*((2,8251-2,7181) - (2,7181 - 2.760)) = 74,45 - to jest rzeczywisty zysk (duzo zimnych piwek )

Przy zakupie 1000CHF zakladamy wynegocjowana sprzedaz z kantorem 2,74
1000*((2,8251-2,7181) - (2,7181 - 2.740)) = 128,90 PLN

Summa summarum - tu jest bardzo do przodu bo jest korzystny kurs sprzedazy banku, nie nalezy po prostu zapomniec, ze kurs sprzedazy banku jest przewaznie ciut mniej korzystny niz kurs z kantoru. W tym przypadku bardziej oplaca sie poklikac niz kupowac w kantorze.

edit:
Przy uwzglednieniu kursu z forex nalezaloby podejsc podobnie, liczac roznice kursu forex vs bank i odejmujac ja od zysku na operacji miedyz DB a MB. Wowczas w modelu sa uwzglednione rzeczywiste czynniki.

OCzywiscie mozliwosc wyklikania tego zamiast wedrowek do kantoru - bezcenna

edit 2: poprawka bledu

W skrócie
Założyć konto w DB (dbNET Konto Internetowe) przez internet, poczekać na kuriera, przelewać pensję na to konto, opłacać z niego 2 rachunki i kupować tanie franki z marża 0.96%.
Właśnie czekam na kuriera

Info o promocji
http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/dbfrank

Ale żeby z tego skorzystać trzeba wejść tutaj
http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/konta/l2/db_net_konto_internetowe
i kliknąć na Otwórz konto (pamiętaj o ptaszku przy Konto db Frank)

Jedną wadę ma DB, nie mają haseł SMSowych
The author has edited this post (w 17.08.2009)
  • Statystyki: 215 Posty | 29419 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek