mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Nowy cennik Kredyt Hipoteczny od 1.06.2009

link this post Dodano w 10.09.2009
Maciej1983:

A dlaczego chcesz przekształcac konto premium? Nie dostałeś oferty prowadzenia rachunku za darmo przez rok?

Hmm, ja tam się temu akurat nie dziwię. Po co trzymać konto w "takim" banku gdy są lepsze.
link this post Dodano w 10.09.2009
Jak macie rozwiązaną kwestię rachunków walutowych CHF?
Bank wysłał mi przez Millenet informację:
"Pragniemy wyjaśnić, że w przypadku Klientów spłacających raty miesięczne kredytów z kont walutowych, na podstawie zmiany rachunku do spłaty dokonanej przed zmianą cennika opłata za prowadzenie rachunków nie będzie pobierana."
Tylko ciekawy jestem na jakiej podstawie i jak długo? (wysłałem do nich takie pytanie)
link this post Dodano w 16.09.2009
jasiu_fasola:

Jak macie rozwiązaną kwestię rachunków walutowych CHF?
[...]

A mógłbyś sprecyzowac pytanie, bo nie mam pojęcia o co pytasz.
link this post Dodano w 16.09.2009
Mefisto:

A mógłbyś sprecyzowac pytanie, bo nie mam pojęcia o co pytasz.

Wydaje mi się, że całość wypowiedzi wskazuje o co pytam, ale może mi się wydaje...

Chodzi mi czy ktoś otrzymał ofertę darmowego prowadzenia konta walutowego CHF z którego spłaca raty i w jakiej formie?

Mi Bank odpisał:
"Informujemy, iż indywidualną decyzją Banku Klienci, którzy aktualnie spłacają kredyt hipoteczny w walucie obcej bezpośrednio z konta walutowego nie będą ponosili opłaty za prowadzenie rachunku walutowego, z którego następuje spłata rat kredytu hipotecznego.
Zwolnienie z opłaty za prowadzenie rachunku walutowego nie zostało oznaczone aktualnie żadnym terminem, jednakże nie możemy zagwarantować niepobierania opłaty z w/w tytułu do dnia spłaty Pana zobowiązania z tytułu posiadanego kredytu hipotecznego."

Jest to tylko odroczenie opłaty na bliżej nieokreślony termin. Ja się zastanawiam czy coś z tym dalej robić, czy dać sobie spokój do kolejnej potyczki z bankiem.

Jak uważacie (osoby w podobnej sytuacji) i jak to u Was wygląda?
link this post Dodano w 17.09.2009
Gdyby pytanie było jasne to bys dawno uzyskał odpowiedź.

Wracając do meritum: wszystkim klientom będącym w podobnej sytuacji (kredyt hipoteczny i konto walutowe) zostało zaproponowane rozwiąznaie, jak w Twoim wypadku. Jak uzyskać deklarację "dozgonnego" darmowego konta walutowego - nikt na to jeszcze nie wpadł (a przynajmniej taki sposób nie jest mi znany).
The author has edited this post (w 17.09.2009)
link this post Dodano w 08.10.2009
Dodatkowo przypomnę, że w moim przypadku kierownik oddziału odmówiła podpisania np. aneksu do umowy ROR - brak uprawnień. Nie poinformowała mnie co mogę jeszcze zrobić - wniosek jest, że można tylko złożyć podanie o podpisanie aneksu do umowy ROR, który formalizuje temat i zapewnia jego bezpłatność, powołując się na raport UOKiK i orzecznictwo SOKiK. Tu jednak spodziewam się odmowy banku.

Możemy popracować nad treścią takiego podania i poskładać je w oddziałach banku, wątpię natomiast czy Millenium zgodzi się na takie aneksy, ew. skroi nas za nie wg TOIP lub wymyśli inną, stosownie wysoką opłatę.

Czy są jeszcze jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam
link this post Dodano w 21.10.2009
Maciej1983:

A dlaczego chcesz przekształcac konto premium? Nie dostałeś oferty prowadzenia rachunku za darmo przez rok?

Nie dostałem takiej propozycji i już założyłem konto w innym banku o takiej samej funkcjonalności za darmo i z przelewami za darmo. Więc mi nie zależy na jakich tam pseudo promocjach.
link this post Dodano w 02.11.2009
i jak ci poszło Zły Franku?
bo ja albo cos zle zrobilam, albo juz nie wiem...
Kupiam te franki, tzn. przelalam z konta PLN w DB odpowiednia kwote na konto CHF - do tego miejsca wszystko OK. Nastepnie zrobilam przelew z konta CH w DB na moje konto CHF w Millenium, ale niestety kwota, ktora tam dotarla wprawila mnie w oslupienie - byla dyzo nizsza!
Pani z infolinii w DB wogole nie wiedziala o co mi chodzi!
Moze ta promocja dotyczy tylko kredytow w DB, chociaz nic takiego w regulaminie nie znalazlam.
A moze cos jednak xle zrobilam...

quote="Zly.Franek"]
W skrócie
Założyć konto w DB (dbNET Konto Internetowe) przez internet, poczekać na kuriera, przelewać pensję na to konto, opłacać z niego 2 rachunki i kupować tanie franki z marża 0.96%.
Właśnie czekam na kuriera

Info o promocji
http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/dbfrank

Ale żeby z tego skorzystać trzeba wejść tutaj
http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/konta/l2/db_net_konto_internetowe
i kliknąć na Otwórz konto (pamiętaj o ptaszku przy Konto db Frank)

Jedną wadę ma DB, nie mają haseł SMSowych
[/quote]
link this post Dodano w 02.11.2009
Narazie jestem na etapie kupowania franków, kupiłem franków za 500zł, dostałem po miesiącu zwrot 20zł
"premia za 2009-09 tytulem promocji Premiujemy Franka" czyli wszystko w tym zakresie się zgadza.

Przelewu jeszcze nie robiłem, będę musiał w takim razie zrobić jak tylko dostana nową kartę kodów TAN (beznadziejna ta karta w dobie haseł smsowych)

Ktoś pisał wcześniej że Millenium nie bierze kasy przy przelewie z DB, DB również nie bierze kasy więc coś jest nie teges.

Ogólnie to na początku proponuję wpłacać zawsze z górką, żeby nie było nie porozumień. A górkę traktować jako oszczędność - kolejnym razem będzie można wpłacić mniej.

The author has edited this post (w 02.11.2009)
link this post Dodano w 03.11.2009
Zly.Franek, mirabe
Chcę otworzyć konto w DB w ramach promocji "Promujemy Franki", w związku z czym mam do Was pytanie: czy korzystanie z tej promocji wiąże się z aneksem w Banku Millennium? Spłacam kredyt w PLN po kursie mille. Nie zrobiłem w porę aneksu, a teraz te 500zł trochę mnie zastanawiają, bo przy mojej racie 500zł zwróci mi się za półtora roku, czyli wtedy kiedy się kończy promocja w DB (o ile się nie skończy wcześniej)! Czy będę musiał płacić w Millennium za prowadzenie konta w CHF?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
ps. szukałem odpowiedzi na te pytania we wcześniejszych postach, ale nie znalazłem
  • Statystyki: 215 Posty | 29419 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek