Wyzdro
jak się uprą - to powiedzą, że tak było.
Ja po otrzymaniu cennika zadałem pytanie i po trzech tygodniach zeznania zaczęły być spójne pomiędzy helpem w millenecie a informacją telefoniczną i w oddziale - po zadaniu pytania otrzymałem odpowiedź, że mogę bezpłatnie zmienić konto PLN na tzw. konto lokacyjne.
Osobną walką było uzyskanie bezpłatności konta w CHF służącego do spłaty kredytu.
Notabene - Alior Bank wprowadził rachunek oszczędnościowy KANTOR z niezlym kursem CHF (robią konkurencję DB i Citi), sprawdzam banki pośredniczące, żeby zorientować się jaki byłby koszt przelewu z KANTOR na konto CHF w Millenium. Nawet jeżeli wyjdzie za drogo - w moim mieście kursy kupna CHF po negocjacjach w zwykłym kantorze i to co widzę w Alior różnią się max o 1 grosz. Warto się przyjrzeć i przeliczyć.
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Millennium SA
- Nowy cennik Kredyt Hipoteczny od 1.06.2009
Przetestowalem przelew walutowy z konta Kantor w AliorBank na rachunek CHF w Millenium.
Najtansza opcja - SHA, koszt 5 PLN za przelew
Zadnych dodatkowych oplat posredniczacych, ze wzgledu na rozliczenia SPOT przelew idzie 48h.
Kantor mozna zasilac z konta PLN w ALiorBank po kursie dedykowanym specjalnie do tego konta (nienajgorszy, zazwyczaj okolo 1,1% od sredniego NBP/forex).
Franki z ROR CHF w Alior Bank na Kantor i vice versa - bezplatnie (doczytajcie - pierwszy przelew z Kantora w miesiacu bezplatny).
Teraz tylko obserwowac kurs w prawdziwym kantorze i w Aliorze i jak sie da - bede kupowal franki via internet...
Najtansza opcja - SHA, koszt 5 PLN za przelew
Zadnych dodatkowych oplat posredniczacych, ze wzgledu na rozliczenia SPOT przelew idzie 48h.
Kantor mozna zasilac z konta PLN w ALiorBank po kursie dedykowanym specjalnie do tego konta (nienajgorszy, zazwyczaj okolo 1,1% od sredniego NBP/forex).
Franki z ROR CHF w Alior Bank na Kantor i vice versa - bezplatnie (doczytajcie - pierwszy przelew z Kantora w miesiacu bezplatny).
Teraz tylko obserwowac kurs w prawdziwym kantorze i w Aliorze i jak sie da - bede kupowal franki via internet...
Czesc,
Opcji zasilania PLN z innego banku - nie sprawdzalem, mam konto PLN w ALior i to na pewno dziala.
Mysle, ze warto podpytac ich na infolinii.
To konto mozna zalozyc tylko w oddziale Alior na razie
Warto tez weryfikowac kurs vs lokalne kantory - u mnie wychodzi podobnie co w kantorze po negocjacjach, a oszczednosc czasu, benzyny i lazenia z duza iloscia gotowki miedzy kantorem a bankiem - warta 5 PLN
Generalnie wg moich wyliczen oplaca sie przy ratach od 450-500 CHF w gore (przy kursach w moich lokalnych 'prawdziwych' kantorach).
Oferty na przelewy walutowe ma tez Citi i DB - warto porownac z konkurencja na zas. Z tego co sie informowalem, KANTOR w Aliorze to novum i jeszcze nie zlapal popularnosci.
Opcji zasilania PLN z innego banku - nie sprawdzalem, mam konto PLN w ALior i to na pewno dziala.
Mysle, ze warto podpytac ich na infolinii.
To konto mozna zalozyc tylko w oddziale Alior na razie
Warto tez weryfikowac kurs vs lokalne kantory - u mnie wychodzi podobnie co w kantorze po negocjacjach, a oszczednosc czasu, benzyny i lazenia z duza iloscia gotowki miedzy kantorem a bankiem - warta 5 PLN
Generalnie wg moich wyliczen oplaca sie przy ratach od 450-500 CHF w gore (przy kursach w moich lokalnych 'prawdziwych' kantorach).
Oferty na przelewy walutowe ma tez Citi i DB - warto porownac z konkurencja na zas. Z tego co sie informowalem, KANTOR w Aliorze to novum i jeszcze nie zlapal popularnosci.
P-Floyd:
Czy można to konto zasilać z konta w PLN w innym banku?
Pozdrawiam!
Czy można to konto zasilać z konta w PLN w innym banku?
Pozdrawiam!
Sprawdzałem - MOŻNA. Przelewałem z eKonto mBank PLN na walutowe CHF w Millenium. Żadnych opłat, przelew idzie jako krajowy - przewalutowanie robione jest przez Millenium po ich cenniku z dnia wpłynięcia pieniądza.
The author has edited this post (w 14.01.2010)
Zly Franku - byc moze zle zrozumialem P-Floyda, ale jemu chyba chodzilo o zasilenie Alior KAntor z innego banku z rachunku w PLN.
Kurs Millenium jest err... malo fajny.
Alior Kantor wystartowal z niezlym kursem, przelew Alior Kantor- Millenium CHF kosztowal wylacznie 5 pln oplat Alioru.
Biorac roznice kursu sprzedazy ALior Kantor - Millenium (na dzis: 0,0693, koszt SHA z Alior Kantor 5 PLN) , oplaca sie w ten sposob przelewac kwoty powyzej 73 CHF bardziej niz zasilac Millenium CHF z konta PLN w dowolnym banku w Polsce.
Kurs Millenium jest err... malo fajny.
Alior Kantor wystartowal z niezlym kursem, przelew Alior Kantor- Millenium CHF kosztowal wylacznie 5 pln oplat Alioru.
Biorac roznice kursu sprzedazy ALior Kantor - Millenium (na dzis: 0,0693, koszt SHA z Alior Kantor 5 PLN) , oplaca sie w ten sposob przelewac kwoty powyzej 73 CHF bardziej niz zasilac Millenium CHF z konta PLN w dowolnym banku w Polsce.
The author has edited this post (w 15.01.2010)
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009