kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Bank Millennium SA
- Nowy cennik Kredyt Hipoteczny od 1.06.2009
zly franek - zwroc uwage na apisy w regulaminie kredytowania i domagaj sie bezplatnego rachunku technicznego.
Bank moze zazadac splaty kredytu jako efekt twojego wypowiedzenia - dlatego w oddziale nie wiedzieli co zrobic
tutaj opisuje swoj przypadek - probuje wynegocjowac najpierw z bankiem zapewnienie bezplatnego rachunku technicznego w walucie do splaty kredytu.
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.14797:3#posting_14797_74634
Bank moze zazadac splaty kredytu jako efekt twojego wypowiedzenia - dlatego w oddziale nie wiedzieli co zrobic
tutaj opisuje swoj przypadek - probuje wynegocjowac najpierw z bankiem zapewnienie bezplatnego rachunku technicznego w walucie do splaty kredytu.
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.14797:3#posting_14797_74634
Millenium narazie nie daje technicznych kont CHF, więc lepiej ich nie wypowiadać. Moje wypowiedzenie rachunków nie powoduje zerwania umowy kredytu ani lokat które już trwaja, trzeba wyskasować karty i debety.
Ale chyba jedna się z tego wycofam i przejdę na konto prestige z osobistym doradcą, przy kredycie > 300 000zł nie ma opłaty miesięcznej 70zł
Sprawdzona informacja.
Ale chyba jedna się z tego wycofam i przejdę na konto prestige z osobistym doradcą, przy kredycie > 300 000zł nie ma opłaty miesięcznej 70zł
Prestige zgadza sie, ale przejrzyj warunki wypowiedzenia umowy - sa utrudnione w wypadku posiadania duzego kredytu. Poza tym jak za kilka lat zejdziesz ponizej 300 tys pln - tez sa zapisy. No i za karty kredytowe placisz tyle samo, co za konta + karty przed podwyzka na osobistym/premium, a nikt ci nie zagwarantuje, ze za chwile i tam nie zmienia oplat.
Millenium przez Millenet na razie bezczelnie proponuje mi zamiane rachunku w CHF na rachunek techniczny w PLN. Oczywiscie sie nie zgadzam. Czekam na pisemna odpowiedz na moje pismo zlozone w oddziale banku. Nie maja rachunkow technicznych w CHF. Skonsultuje sie z Miejskim/Powiatowym Rzecznikiem Konsumentow i rozwazam formalne zawiadomienie do UOKiK lub pozew przed SOKiK.
Czy jest tu wiecej osob, ktore splaca kredyt w Millenium z rachunku w CHF i znajduje sie w tej sytuacji, a ktore chialyby sie dolaczyc do ewnetualnego zawiadomienia do UOKiK/pozwu?
Millenium przez Millenet na razie bezczelnie proponuje mi zamiane rachunku w CHF na rachunek techniczny w PLN. Oczywiscie sie nie zgadzam. Czekam na pisemna odpowiedz na moje pismo zlozone w oddziale banku. Nie maja rachunkow technicznych w CHF. Skonsultuje sie z Miejskim/Powiatowym Rzecznikiem Konsumentow i rozwazam formalne zawiadomienie do UOKiK lub pozew przed SOKiK.
Czy jest tu wiecej osob, ktore splaca kredyt w Millenium z rachunku w CHF i znajduje sie w tej sytuacji, a ktore chialyby sie dolaczyc do ewnetualnego zawiadomienia do UOKiK/pozwu?
W porzadku. Jutro skontaktuje sie z lokalnym Rzecznikiem Konsumenta zeby potwierdzic/wykonac analize prawna tej sytuacji. Do piatku mam obiecana informacje od Banku nt. mojego "papierowego" wniosku o wskazanie bezplatnego konta technicznego prowadzonego w CHF. Jezeli nic sie nie ruszy lub co gorzej, jedyna mozliwoscia bedzie rachunek techniczny w PLN i basta, w nastepnym tygodniu sformuluje zawiadomienie do UOKiK z wnioskiem o zbadanie sprawy. Jezeli dojdzie do zawiadomienia, beda potrzebowal chocby minimalnej podkladki ze chodzi o interesy zbiorowe - tak wiec jak rozumiem, macie jako zalacznik do umowy standardowe millenijne regulaminy kredytow hipotecznych i standardowe umowy rachunku walutowego w CHF, zgadza sie?
Na razie
- pracownik UOKiK odradza wypowiedzenie umowy rachunku walutowego bez dobrego prawnika w zanadrzu - temat jest rozwojowy, a lepiej rzeczywiscie powalczyc przez Arbitrazem ZBP o zwrot nieslusznie pobrannej oplaty niz sadownie uniewazniac wyppowiedzenie umowy przez Bank poprzez wykazywanie bezskutecznosci zapisow w regulaminie i przezywac stres zwiazany z potencjalna wymagalnoscia splaty kredytu
- po rozmowie z Rzecznikiem Konsumenta dam znac, jak wstepnie sprawa wyglada lub co mozna zrobic
- potencjalne zawiadomienie do UOKiK w nastepnym tygodniu.
Na razie
- pracownik UOKiK odradza wypowiedzenie umowy rachunku walutowego bez dobrego prawnika w zanadrzu - temat jest rozwojowy, a lepiej rzeczywiscie powalczyc przez Arbitrazem ZBP o zwrot nieslusznie pobrannej oplaty niz sadownie uniewazniac wyppowiedzenie umowy przez Bank poprzez wykazywanie bezskutecznosci zapisow w regulaminie i przezywac stres zwiazany z potencjalna wymagalnoscia splaty kredytu
- po rozmowie z Rzecznikiem Konsumenta dam znac, jak wstepnie sprawa wyglada lub co mozna zrobic
- potencjalne zawiadomienie do UOKiK w nastepnym tygodniu.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009