mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

aneks do umowy w Getin Banku

link this post Dodano w 11.12.2011

Panie Rafale, mam pytanie. Ja podpisalam aneks do umowy w czerwcu 2010, kiedy to nie bylo wiadomo, ze ustawa anty spreadowa wejdzie w zycie. Getin Bank za sporzadzenie tego aneksu dodal mi oplate w wysokosci 1.95% kwoty kredytu pozostalej do splaty i zostalo do dodane do salda kredytu.

Czy jest jakas mozliwosc ubiegania sie o zwrot/anulowanie tych kosztow?

Pozdrawiam

link this post Dodano w 11.12.2011

Witam Pani Joanno,

Wielokrotnie na kupfranki były brane pod lupę oferty GNB i aneksy.

Przykro mi że Pani nie dotarła do informacji na ten temat, przed podpisaniem owego aneksu.

Osobiście sam odradzałem podpisywanie tego typu dokumentów i godzenie się na zwiększenie salda zadłużenia i nie ważne czy to 2,5 czy 1,25% bo z tego co pamiętam negocjacja kwoty opłaty w tego typu aneksie zamykała się takich widełkach. Oferta była jak zawsze kierowana do "wyjątkowych klientów", z krótkim czasem na zastanowienie.

Bank dobrze wiedział co robi i niestety nie widzę za bardzo szans na odzyskania naliczonej opłaty 1,95% na podstawie podpisanego aneksu.

Ustawa "antyspreadowa" weszła w życie pod koniec sierpnia 2011 i dotyczy wszystkich kredytów walutowych i umów zawartych również przed tą datą a obsługiwanych obecnie (nie dotyczy rat już opłaconych). 
Nie daje ona jednak podstaw osobom które aneksy podpisały wystąpienia o zwrot opłat, które przecież dobrowolnie ustaliły z bankiem w aneksach. Niestety.

link this post Dodano w 16.12.2011

Z tym, że wartośc 1,95% może sugerować , że nie chodzi tu o aneks umożliwiający spłatę w CHF tylko o aneks typu MaxRata wraz z dziwacznym podwójnym przewalutowaniem niedopłaconej kwoty po upływie 24 miesięcy. O ile pamiętam to za ten własnie aneks getin pobierał 1,95% a wczesniej chyba 4,95%.

Jesli tak jest to ponieważ te aneks jest, rzekłbym, nieco oszukańczy, choćby przez to podwójne przewalutowanie, które w zasadziie nie wiedomo z czego wynika, może uda się z niego na tej podstawie wycofać, co prawda na pewno nie bez walki. A jak nie to pozostaje liczyć na to, ze w związku z wyrokiem dotyczącym spreadów przeciwko Millenium możliwe będzie ogranicznenie spreadów jakimi zostanie Pani dotknięta, jak rozumiem w czerwcu 2012 roku. Ale to już pocieszenie niewielkie będzie niestety, bo i kwota niewielka w stosunku do salda kredytu

link this post Dodano w 16.12.2011
The author has deleted this post (w 16.12.2011)
link this post Dodano w 29.12.2011

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Niestety chodzi o aneks do umowy i oczywiscie tak, jak pan pisze, musialam zdecydowac sie w bardzo krotkim czasie i to byla "specjalna oferta".

Dotarlam natomiast ostatnio do USTAWY z dnia 29 lipca 2011 r. o zmianie ustawy – Prawo bankowe oraz niektórych innych ustaw i Artykul 4 mowi, ze: "W przypadku kredytów lub pożyczek pieniężnych zaciągniętych przez kredytobiorcę lub pożyczkobiorcę przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy ma zastosowanie art. 69 ust. 2 pkt 4a oraz art. 75b ustawy, o której mowa w art. 1, w stosunku do tych kredytów lub pożyczek pieniężnych, które nie zostały całkowicie spłacone - do tej części kredytu lub pożyczki, która pozostała do spłacenia. W tym zakresie bank dokonuje bezpłatnie stosownej zmiany umowy kredytowej lub umowy pożyczki."

Zastanawiam sie czy na tej podstawie mam prawo ubiegac sie o zwrot kosztow?

link this post Dodano w 02.01.2012

Według mnie ten zapis nie ma zastosowania do podpisanego przez Panią aneksu, chociaż... absolutną pewność uzyska Pani (i wszyscy inni 'nabici w aneks') po ewentualnym skierowaniu sprawy do KNF, albo do sądu. Najlepszy na zmianę sposobu spłaty kredytu był moment, w którym aneksowanie umowy kredytowej w GNB kosztowało 200 zł. Potem nasz złodziejski kredytodawca w praktyce zablokował możliwość aneksowania umów, wprowadzając zaporową, nie uzasadnioną ekonomicznie prowizję i... po pewnym czasie zaczął mieszać w głowach kredytobiorcom, proponując im spłatę po kursie NBP (oczywiście za równie sowitą prowizją). Nie dałem się nabrać na takie numery i - choć kosztowało mnie to paręset złotych - doczekałem wejścia w życie ustawy antyspreadowej. Mimo wszystko proponuję spróbować - oszczędności mogą sięgnąć kilku tysięcy złotych.

The author has edited this post (w 02.01.2012)
link this post Dodano w 08.01.2012

Wiatam jestem nowym uzytkownikiem tego forum i też mam to szczęście mieć kredyt w tym banku.

Tak jak pani Joana dostałem ofertę telefoniczną od pana z banku o super ofercie,więc myślę co by nie skorztstać.Pan mówi że to tylko dla wybranych klijentów i czas na podjęcie decyzji jest krótki.Więc mówię co by przesłał mi go na pocztę,po przeczytaniu go okazuję się że ta super oferta nie wygląda tak różowo bo prowizja mega złodziejska a i mały kruczek był bo miało to być liczone po średnim kursie NBP i tu mały trik  ze strony naszego kochanego banku kurs fakt kurs był po średniej NBP ale po tabeli C wię pytam pana przez telefon czemu tabela C a nie A różnica też nie mała a pan mi na to że to nie on ustala no to podziękowałem za tak super ofertę że drugi raz się złapac na ich super oferty nie dam ipodziękowałem

PS.Z nimi to trzeba ludziska dwa razy się zastanowić zanim się coś podpisze

link this post Dodano w 09.01.2012

Witam

W sumie w tym temacie juz jest "wszystko" opisane, ale dodam że również byłem tym szczęśliwcem 2 krotnie nakłaniany do zawarcie super aneksu po średnim kursie NBP.Lecz chwila zastanowienia,kalkulator i sprawa była jasna.Lepiej było poczekać na wejście ustawy ( jakby nie weszła to trudno,zawsze jakiaś super promocja od banku by na 100% była ).A teraz od 3 miesięcy jestem posiadaczem opcji płacenia w walucie i średnio 50-80 zł jestem do przodku dzięki takiej spłacie. Teraz tylko 25 wiosen jeszcze spłacania i podziękuję bankowi na dobre. Pozdrawiam furomowiczów i "szczęśliwców" którzy są klientem tego "ukochanego" banku

The author has edited this post (w 09.01.2012)
link this post Dodano w 27.03.2012

Witam serdecznie

jest to mój pierwszy post  i niestety o wiele za późno dowiedziałem sie o "Incjatywie Kupfranki"

Mam tą "przyjemność" posiadac kredyt w Getin Banku .

Ostatnio zaprosił mnie pan na spotkanie i tam podsunął aneks do umowy gdzie

Obniżali Speard do poziomu kupna NBP   ale

-podnieśli saldo zadłużenia o 2,95 %

- założyli że kredyt mogę spłacać tylko w złotówkach

Ja wstyd sie przyznać podpisałem  ten aneks.

Jest mały problem którego się trzymam jak tonący kija

Kredyt został wzięty na mnie i na Żonę. Na spotkaniu bylem obecny tylko ja i tylko ja podpisłem aneks   podpisując również za Żonę a pełnomocnictwo miałem dosłać .

Pan nie chce mi przesłać kopi aneksu tłumacząc ze jest to druk ścisłego zarachowania ( jakiś kosmos )

Jest szansa na wykrecęnie sie od tego aneksu ?

The author has edited this post (w 27.03.2012)
link this post Dodano w 27.03.2012

@looki2,

Rozumiem, że podpisałeś się w miejscu żony swoim imieniem i nazwiskiem.

Jeżeli tak a bank nie ma pełnomocnictwa to wydaje się że aneks jest nie ważny w świetle prawa.

Jak domniemywam macie współwłasność majątkowa i jak piszesz kredyt został zaciągnięty na Was oboje. Zatem aneks powinien być zaakceptowany przez wszystkie strony: Ciebie, żonę i pełnomocnika banku.

Naszym zdaniem jest szansa na "wykręcenie się z tego" niekorzystnego dla Ciebie aneksu ale nie będzie to łatwe.

Rekomendujemy wystosowanie pisma do banku z powołaniem się na wadę prawna i nieskuteczność aneksu z żądaniem przywróceniem pierwotnego stanu prawnego.

Po otrzymaniu odpowiedz, znając bank raczej z marszu odmownej, (na marginesie ciekawi nas odpowiedź banku w zaistniałej sytuacji), sprawa prawdopodobnie będzie wymagała skorzystania z pomocy prawnej w tym zakresie.

Pozdrawiamy i życzymy powdzenia.

Jednocześnie prosimy aby zawsze czytać zanim się coś podpisze w banku i nie tylko, pytać jak się nie rozumie i liczyć czy to jest opłacalna sprawa dla nas bo dla banku zwykle jest kiedy proponuje treść aneksu

• Statystyki: 17 Posty | 348 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek