mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Rachunek w CHFach

link this post Dodano w 22.05.2009
Nie wiem czy to istotna informacja ale dziś rozmawiałem z Panią z Nordei i powiedziała, że franki można bez problemowo wpłacać na nr konta, który jest prowadzony w CHFach. Z tego konta będą wtedy ściągane środki. Więc nie trzeba będzie zakładać dodatkowego konta. Natomiast nie mają jeszcze informacji jakie dyspozycje trzeba będzie złożyć i jak tylko się czegoś dowie to da mi znać.
link this post Dodano w 01.06.2009
super - daj proszę znać, jak pani z Nordei potwierdzi

pozdr.
Krzysiek
link this post Dodano w 27.06.2009
Jak wynika z danych zebranych przez Expandera, podstawowym kosztem jest aneks do umowy zmieniający warunki spłaty. Stawka za tę operację wynosi od 50 zł (Alior Bank i Pekao) do 500 zł w Millennium. W tym banku jest to opłata nie za aneks, ale zmianę rachunku do obsługi kredytu.

– Liderem pod względem wysokości tej stawki jest Nordea Bank. Prowizja za zmianę waluty wynosi tam 0,75 proc. kwoty pozostałej do spłaty. Jeśli kredytobiorca ma do spłaty np. jeszcze równowartość 250 tys. zł, opłata wyniesie aż 1875 zł – wylicza Katarzyna Siwek, analityk Expandera.
link this post Dodano w 01.07.2009
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź na pytanie o spłatę kredytu w zaciągniętej walucie od Pana z Nordei i brzmi ona następująco:

"Jednak aby dokonywać spłaty kredytu w walucie w której zaciągnęło się zobowiązanie należy podpisać aneks do umowy. Zmiana waluty to koszt 0,75% aktualnego zadłużenia."

Czy ktoś załatwił już może spłatę w CHFach w Nordei? Co wogóle na ten temat sądzicie?

Wychodzi na to że Nordea przebiła mBank a nas wszystkich (franciszkanów w Nordei) wy...ła.
f...k- to po co w ogóle mamy (ja przynajmniej mam od początku umowy) konto w CHF, skoro nie moge na nie wpłacać samodzielnie kasy?
Edytowano w 01.07.2009
czyli jak ktoś ma jeszcze 500 tys zł do spłaty to ma zapłacić 3.750 zł opłaty za aneks .
1 milion - 7500 zł .
No to Nordea się postarała . Mistrzostwo świata .
Niech już ściągają prawników z wakacji , i rzeczników prasowych.
Dużo wywiadów ich czeka .
Pobili na łeb te wszystkie Mcoś tam , Getiny , Dombanki , Polbanki.
ŻENUA ........

Chyba ,że chcą żeby było o nich głośno , nieważne jak ale głośno
"Nord":

czyli jak ktoś ma jeszcze 500 tys zł do spłaty to ma zapłacić 3.750 zł opłaty za aneks .
1 milion - 7500 zł .
No to Nordea się postarała . Mistrzostwo świata .
Niech już ściągają prawników z wakacji , i rzeczników prasowych.
Dużo wywiadów ich czeka .
Pobili na łeb te wszystkie Mcoś tam , Getiny , Dombanki , Polbanki.
ŻENUA ........

Chyba ,że chcą żeby było o nich głośno , nieważne jak ale głośno

Dokładnie tak samo pomyśląłem.

A może narobimy przy tym smrodu jak było z Polbakiem i mBankiem. Ten pierwszy się ugiał. Może warto spróbować ?

Jest jeszcze inna kwestia- opłata za prowadzenie rachunku. Mi ją naliczają dwa razy w miesiącu od początku kwietnia - wcześniej jej nie było ;/.

Czy was też to dotyczy ?
Szanowni Państwo,

Opłaty ustalone przez Nordea Bank na poziomie 0,75 punktu procentowego za aneksowanie umów w sposób oczywisty ograniczają prawa klientów Noredea Bank w zakresie spłaty bezpośredniej w walucie obcej, wynikającego z pkt 5.2.4 Rekomendacji S (II) KNF.

Prosimy zatem wszystkich zadłużonych (w walucie obcej) w Nordea Bank, o przesyłanie skanów złożonych wniosków o zmianę sposobu spłaty kredytu oraz skanów odpowiedzi banku na adres fundacjakupfranki@gmail.com

W treści maila prosimy również o podanie numeru telefonu kontaktowego oraz miasta w którym zaciągnieto kredyt.
W moim wypadku było to pytanie poprzez e-mail. Czy jest to dla fundacji wystarczające, czy należy przesłąć wyrzej wymienione dokumenty? Jesli chodzi o mnie to chętnie to zrobię - dla dobra wspólnego
Czy nie ma możliwości, żeby fundacja naciskała jakoś na bank bez składania wniosków, które już do czegoś zobowiązują?
The author has edited this post (w 01.07.2009)
link this post Dodano w 03.07.2009
"fred85":

W moim wypadku było to pytanie poprzez e-mail. Czy jest to dla fundacji wystarczające, czy należy przesłąć wyrzej wymienione dokumenty? Jesli chodzi o mnie to chętnie to zrobię - dla dobra wspólnego
Czy nie ma możliwości, żeby fundacja naciskała jakoś na bank bez składania wniosków, które już do czegoś zobowiązują?

Tak, planujemy wystosowanie oficjalnego pisma w tej sprawie z ramienia Fundacji do każdego z banków które określiły opłatę w formie procentowej.
Natomiast w kwestiach indywidualych e-mail nie wystarcza.
Należy jednak złożyć podpisany wniosek w wersji papierowej (jest do pobrania wzór na stronie głównej http://KupFranki.org).
Mieć potwierdzenie złożenia przez pracownika banku i datę złożenia.
Drugi dokument jaki będzie potrzebny to odpowiedź na w/w wniosek ze strony banku w której określa koszt z tym związany.
The author has edited this post (w 03.07.2009)
  • Statystyki: 17 Posty | 4926 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek