Witam,
chciałbym dotrzeć do jak największej liczby kredytobiorców hipotecznych Polbanku, którym tak jak mi, Polbank naliczył niezasłużone odestki.
Właśnie sukcesem zakończyła się moja reklamacja złożona do Banku i oddano mi kwotę w wysokości 40% miesięcznej raty (czyli całkiem sporo).
Temat dotyczy podwyższonej marży w okresie braku wpisu hipoteki w księgach wieczystych. Zgodnie z umową oraz regulaminem, po dostarczeniu do banku odpisu ksiąg wieczystych, Polbank daje sobie okres 14 dni i dopiero następujący po tym czasie, pełny okres rozliczeniowy liczy po obniżonej marży. Uznałem to za NIEUCZCIWE i napisałem reklamację.
W moim przypadku sytuacja była skrajna, ponieważ odpis księgi przyniosłem 19 października 2008, a rata zapada mi na 3. dzień miesiąca. Polbank stwierdził, że 14 dni od 19.X minęło 3 listopada czyli już w pierwszy dzień nowego okresu rozliczeniowego. Dlatego marżę obniżono mi (o 1.2 punktu procentowego) od 3 listopada.
Po mojej reklamacji, w której odwołuję się do wytycznej UOKiK wobec Millenium w temacie ubezpieczeń pomostowych, dostałem wczoraj (po ok. 2 tyg) pismo z Polbanku w którym z przykrością stwierdzono, że błędnie naliczono mi te odsetki i zgodnie z moim oczekiwaniem, obniżono mi marżę JUŻ OD NASTĘPNEGO DNIA po przyniesieniu do oddziału odpisu z ksiąg, czyli od 20.X.2008.
Tym sposobem dostałem z powrotem odsetki za 6 tygodni liczone za tą dodatkową marżę.
Wiem, że nie każdy miał takiego pecha, że Polbank liczył podwyższoną marżę, aż przez 6 tyg od dostarczenia wpisu w księdze, ale jestem pewiem, że są tysiące osób, które choć przez parę tygodni dopłacały Polbankowi tą kasę pomimo pełnego zabezpieczenie kredytu.
Zwróćcie uwagę, że Polbank naliczając mi odsetki stosował się w 100% do treści umowy i regulaminu. Praktycznie zgodziłem się na to przy podpisaniu umowy, a mimo to obawiał się mojej argumentacji, że ten zapis jest prawdopodobnie klauzulą niedozwoloną (z tego co mi wiadomo, jeszcze nie ma takiego zapisu na liście zastrzeżonych klauzul UOKiK) i postanowił zwrócić mi pieniądze.
Bardzo chętnie udostępnię treść mojego listu reklamacyjnego (bez danych osobowych), który wszyscy zainteresowani powinni czym prędziej złożyć w najbliższej placówce Polbanku. Tylko niech zgłosi się do mnie ktoś (jempaw@wp.pl), kto ma możliwość umieszczenia tego dokumentu na jakimś ftp i podania linka na tym forum.
Dodam tylko, że moja umowa kredytowa jest z maja/czerwca 2008. Nie wiem czy takie zapisy istniały również w umowach z innych okresów.
pozdrawiam
jempaw
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Polbank EFG - EFG Eurobank Ergasias S.A.
- UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić
Na razie po wzór pisma zgłosiło się do mnie kilka osób (emailem)
Niestety nikomu nie udało się umieścić dokumentu pod jakimś ogólnodostępnym adresem. Jeśli ktoś ma taką możliwość proszę o zrobienie tego i publikację linku.
Jak tylko ktoś dostanie odpowiedź z Polbanku, proszę o informacje na forum, czy zakończyło się sukcesem
pozdrawiam
jempaw
Niestety nikomu nie udało się umieścić dokumentu pod jakimś ogólnodostępnym adresem. Jeśli ktoś ma taką możliwość proszę o zrobienie tego i publikację linku.
Jak tylko ktoś dostanie odpowiedź z Polbanku, proszę o informacje na forum, czy zakończyło się sukcesem
pozdrawiam
jempaw
Witajcie,
Treść reklamacji do pobrania TYLKO DLA ZALOGOWANYCH na Kupfranki.pl:
http://kupfranki.pl/networks/files/file.5493
Datki na dziłalność operacyjną Fundacji mile widziane.
Pozdrawiam
Treść reklamacji do pobrania TYLKO DLA ZALOGOWANYCH na Kupfranki.pl:
http://kupfranki.pl/networks/files/file.5493
Datki na dziłalność operacyjną Fundacji mile widziane.
Pozdrawiam
The author has edited this post (w 30.06.2009)
"arcziwald1":
Witam
Jak radzicie Pismo w sprawie reklamacji, wysłać poczta (poleconym) do centrali banku, czy tez osobiście zanieść do oddziału banku ?
Pozdrawiam
Paweł
Witam
Jak radzicie Pismo w sprawie reklamacji, wysłać poczta (poleconym) do centrali banku, czy tez osobiście zanieść do oddziału banku ?
Pozdrawiam
Paweł
Osobiście polecam udanie się do najbliższego odziału banku z dwoma egzemplarzami.
Jeden dla banku a na drugim dla Ciebie, pracownik banku potwierdza datę wpłynięcia i kto przyjął.
Witam
Mam pytanie do Was co do zwrotu odsetek, złożyłem księgę wieczystą i nie obniżono mi marży, a ta sytuacja trwała dobre trzy miesiące. Po pierwszym miesiącu pisałem pismo o uzasadnienie, ale do rzeczy skończyło się tak iż pracownicy banku przyjmowali ode mnie kilkakrotnie do ksero zawiadomienie o księdze i wysyłali do centrali a po trzech miesiącach oświadczyli że przepraszają ale muszę im dać księgę bo nie zauważyli. Pisałem kilka odwołań o zwrot niesłusznie naliczonej marży bo nieruchomość miała księgę a tylko z sądu był odpis wyciągnięty później, a opieszałość pracowników banku spowodowała (łącznie z dyrektorem placówki), że pobierali zawiadomienie. Odzew jest jeden jak się domyślacie... paragraf.....itd itp
Macie jakiś pomysł na to?
Mam pytanie do Was co do zwrotu odsetek, złożyłem księgę wieczystą i nie obniżono mi marży, a ta sytuacja trwała dobre trzy miesiące. Po pierwszym miesiącu pisałem pismo o uzasadnienie, ale do rzeczy skończyło się tak iż pracownicy banku przyjmowali ode mnie kilkakrotnie do ksero zawiadomienie o księdze i wysyłali do centrali a po trzech miesiącach oświadczyli że przepraszają ale muszę im dać księgę bo nie zauważyli. Pisałem kilka odwołań o zwrot niesłusznie naliczonej marży bo nieruchomość miała księgę a tylko z sądu był odpis wyciągnięty później, a opieszałość pracowników banku spowodowała (łącznie z dyrektorem placówki), że pobierali zawiadomienie. Odzew jest jeden jak się domyślacie... paragraf.....itd itp
"liderbus":
Witam
Witam
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Dostałeś wpis w Księgę Wieczystą.
Zaniosłeś odpis z Sądu do oddziału.
A potem oddział miał kłopoty komunikacyjne z centralą. Centrala przegapiła ten dokument. Kazano Ci przynieść jeszcze raz odpis.
A teraz nie chcą oddać odsetek?
Jeśli tylko masz potwierdzenie daty kiedy przyniosłeś odpis po raz pierwszy (zazwyczaj robią jego kopię, podbijają pieczątkę z datą i oddają Tobie - oryginał biorą oni), to moja reklamacja powinna być wystarczająco skuteczna. Powołaj się na to, ze nie było ryzyka z punktu widzenia Banku, że należy Ci się zwrot marży.
powodzenia.
Paweł
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu