mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić

link this post Dodano w 20.06.2009
Witam,
chciałbym dotrzeć do jak największej liczby kredytobiorców hipotecznych Polbanku, którym tak jak mi, Polbank naliczył niezasłużone odestki.
Właśnie sukcesem zakończyła się moja reklamacja złożona do Banku i oddano mi kwotę w wysokości 40% miesięcznej raty (czyli całkiem sporo).

Temat dotyczy podwyższonej marży w okresie braku wpisu hipoteki w księgach wieczystych. Zgodnie z umową oraz regulaminem, po dostarczeniu do banku odpisu ksiąg wieczystych, Polbank daje sobie okres 14 dni i dopiero następujący po tym czasie, pełny okres rozliczeniowy liczy po obniżonej marży. Uznałem to za NIEUCZCIWE i napisałem reklamację.

W moim przypadku sytuacja była skrajna, ponieważ odpis księgi przyniosłem 19 października 2008, a rata zapada mi na 3. dzień miesiąca. Polbank stwierdził, że 14 dni od 19.X minęło 3 listopada czyli już w pierwszy dzień nowego okresu rozliczeniowego. Dlatego marżę obniżono mi (o 1.2 punktu procentowego) od 3 listopada.

Po mojej reklamacji, w której odwołuję się do wytycznej UOKiK wobec Millenium w temacie ubezpieczeń pomostowych, dostałem wczoraj (po ok. 2 tyg) pismo z Polbanku w którym z przykrością stwierdzono, że błędnie naliczono mi te odsetki i zgodnie z moim oczekiwaniem, obniżono mi marżę JUŻ OD NASTĘPNEGO DNIA po przyniesieniu do oddziału odpisu z ksiąg, czyli od 20.X.2008.
Tym sposobem dostałem z powrotem odsetki za 6 tygodni liczone za tą dodatkową marżę.

Wiem, że nie każdy miał takiego pecha, że Polbank liczył podwyższoną marżę, aż przez 6 tyg od dostarczenia wpisu w księdze, ale jestem pewiem, że są tysiące osób, które choć przez parę tygodni dopłacały Polbankowi tą kasę pomimo pełnego zabezpieczenie kredytu.

Zwróćcie uwagę, że Polbank naliczając mi odsetki stosował się w 100% do treści umowy i regulaminu. Praktycznie zgodziłem się na to przy podpisaniu umowy, a mimo to obawiał się mojej argumentacji, że ten zapis jest prawdopodobnie klauzulą niedozwoloną (z tego co mi wiadomo, jeszcze nie ma takiego zapisu na liście zastrzeżonych klauzul UOKiK) i postanowił zwrócić mi pieniądze.

Bardzo chętnie udostępnię treść mojego listu reklamacyjnego (bez danych osobowych), który wszyscy zainteresowani powinni czym prędziej złożyć w najbliższej placówce Polbanku. Tylko niech zgłosi się do mnie ktoś (jempaw@wp.pl), kto ma możliwość umieszczenia tego dokumentu na jakimś ftp i podania linka na tym forum.

Dodam tylko, że moja umowa kredytowa jest z maja/czerwca 2008. Nie wiem czy takie zapisy istniały również w umowach z innych okresów.

pozdrawiam
jempaw

link this post Dodano w 28.06.2009
To ja chetnie poproszę o "wzór" takiej reklamacji
link this post Dodano w 29.06.2009
Na razie po wzór pisma zgłosiło się do mnie kilka osób (emailem)
Niestety nikomu nie udało się umieścić dokumentu pod jakimś ogólnodostępnym adresem. Jeśli ktoś ma taką możliwość proszę o zrobienie tego i publikację linku.

Jak tylko ktoś dostanie odpowiedź z Polbanku, proszę o informacje na forum, czy zakończyło się sukcesem

pozdrawiam
jempaw
A nie możesz napisać do Franka Kolasy i poprosić o wrzucenie pliku na serwer kupfranki?
Ja też z chęcią zapoznałbym się z treścią takiej reklamacji jeżeli mógłbym dostać ja na maila. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Witajcie,
Treść reklamacji do pobrania TYLKO DLA ZALOGOWANYCH na Kupfranki.pl:
http://kupfranki.pl/networks/files/file.5493

Datki na dziłalność operacyjną Fundacji mile widziane.
Pozdrawiam
The author has edited this post (w 30.06.2009)
link this post Dodano w 01.07.2009
Witam

Jak radzicie Pismo w sprawie reklamacji, wysłać poczta (poleconym) do centrali banku, czy tez osobiście zanieść do oddziału banku ?

Pozdrawiam
Paweł
The author has edited this post (w 01.07.2009)
link this post Dodano w 01.07.2009
"arcziwald1":

Witam

Jak radzicie Pismo w sprawie reklamacji, wysłać poczta (poleconym) do centrali banku, czy tez osobiście zanieść do oddziału banku ?

Pozdrawiam
Paweł

Osobiście polecam udanie się do najbliższego odziału banku z dwoma egzemplarzami.
Jeden dla banku a na drugim dla Ciebie, pracownik banku potwierdza datę wpłynięcia i kto przyjął.
link this post Dodano w 02.07.2009
Witam

Mam pytanie do Was co do zwrotu odsetek, złożyłem księgę wieczystą i nie obniżono mi marży, a ta sytuacja trwała dobre trzy miesiące. Po pierwszym miesiącu pisałem pismo o uzasadnienie, ale do rzeczy skończyło się tak iż pracownicy banku przyjmowali ode mnie kilkakrotnie do ksero zawiadomienie o księdze i wysyłali do centrali a po trzech miesiącach oświadczyli że przepraszają ale muszę im dać księgę bo nie zauważyli. Pisałem kilka odwołań o zwrot niesłusznie naliczonej marży bo nieruchomość miała księgę a tylko z sądu był odpis wyciągnięty później, a opieszałość pracowników banku spowodowała (łącznie z dyrektorem placówki), że pobierali zawiadomienie. Odzew jest jeden jak się domyślacie... paragraf.....itd itp

Macie jakiś pomysł na to?
link this post Dodano w 02.07.2009
"liderbus":

Witam

Mam pytanie do Was co do zwrotu odsetek, złożyłem księgę wieczystą i nie obniżono mi marży, a ta sytuacja trwała dobre trzy miesiące. Po pierwszym miesiącu pisałem pismo o uzasadnienie, ale do rzeczy skończyło się tak iż pracownicy banku przyjmowali ode mnie kilkakrotnie do ksero zawiadomienie o księdze i wysyłali do centrali a po trzech miesiącach oświadczyli że przepraszają ale muszę im dać księgę bo nie zauważyli. Pisałem kilka odwołań o zwrot niesłusznie naliczonej marży bo nieruchomość miała księgę a tylko z sądu był odpis wyciągnięty później, a opieszałość pracowników banku spowodowała (łącznie z dyrektorem placówki), że pobierali zawiadomienie. Odzew jest jeden jak się domyślacie... paragraf.....itd itp

Macie jakiś pomysł na to?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Dostałeś wpis w Księgę Wieczystą.
Zaniosłeś odpis z Sądu do oddziału.
A potem oddział miał kłopoty komunikacyjne z centralą. Centrala przegapiła ten dokument. Kazano Ci przynieść jeszcze raz odpis.
A teraz nie chcą oddać odsetek?

Jeśli tylko masz potwierdzenie daty kiedy przyniosłeś odpis po raz pierwszy (zazwyczaj robią jego kopię, podbijają pieczątkę z datą i oddają Tobie - oryginał biorą oni), to moja reklamacja powinna być wystarczająco skuteczna. Powołaj się na to, ze nie było ryzyka z punktu widzenia Banku, że należy Ci się zwrot marży.

powodzenia.
Paweł
  • Statystyki: 184 Posty | 29641 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna