mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone ...

AutorPost

Dodano w 23.10.2009 Dodano w 23.10.2009

Ja mam do zwrotu za okres 10.2008-04.2009, i w tym czasie stopy zmieniły się ze dwa razy, to, że nie zmieniaja nam na bierząco, tylko po skończeniu harmonogramu tez uważam za zjodziejstwo, ale cóż mozna na to poradzić????!!!???!!!

Dodano w 23.10.2009 Dodano w 23.10.2009

Zwrot powinien byc przeliczony po takim kursie jak był wpłacony czyli jeśli wpłacałam 10 marca to dziś powinni mi dokonać zwrotu wg kursu 10 z marca, takie są prawa rachunkowości, które także obowiązują banki.
Co do stóp procentowych to nie mam pojęcia jak to liczyć, ale coś mało Ci oddali ? Bardzo mnie ciekawi jakie mają procedury rozpatrywania reklamacji.
Byłam dziś w oddziale ale oczywiście był taki tłum ludzi a obsługa jak zwykle jakaś senna, że po półgodzinie wyszłam, następnym razem zostawię wniosek w kasie:)) tam powinien być najbezpieczniejszy i nie zaginąć )) Zaproponowali mi złożenie reklamacji na infolini, mają poczucie humoru ))

Edytowano w 23.10.2009

Dodano w 24.10.2009 Dodano w 24.10.2009

Hej,
mam wrażenie, że zmiana stóp procentowych w omawianym okresie nie ma znaczenia.
Jeśli podwyższenie marży wynosiło 1.2punktu procentowego, to mówimy o mniej więcej 1.2% / 12= 0.1% pożyczonego kapitału za każdy miesiąc. Niezależnie czy kredyt był w tym czasie oprocentowany łącznie w CHF na 4%, czy w PLN na 8%. Ważna jest wysokość podwyższenia.

Oczywiście dla CHF kurs jest istotny.

pozdrawiam
jempaw

Proszę po pomoc dot. zwrotu odsetek - na piśmie z banku mam informację iż 22 maja 2007 bank otrzymał z sądu informację o dokonaniu wpisu hipoteki na nieruchomości będącej zabezpieczeniem kredytu - na infolinii dowiedziałem się iż odpis wpłynął 3 czerwca 2007 a od 12 czerwca 2007, wtedy kiedy płacę ratę spadło oprocentowanie...Zaś data założenia księgi wieczystej to 22 marzec 2007, gdyż wcześniej na to mieszkanie nie było księgi założonej...
Czy jest sens ubiegać się o zwrot odsetek, czy wogóle jakieś będą?Kredyt w GE MONEY.

Edytowano w 24.10.2009

anecisko:

Zwrot powinien byc przeliczony po takim kursie jak był wpłacony czyli jeśli wpłacałam 10 marca to dziś powinni mi dokonać zwrotu wg kursu 10 z marca, takie są prawa rachunkowości, które także obowiązują banki.
Co do stóp procentowych to nie mam pojęcia jak to liczyć, ale coś mało Ci oddali ? Bardzo mnie ciekawi jakie mają procedury rozpatrywania reklamacji.
Byłam dziś w oddziale ale oczywiście był taki tłum ludzi a obsługa jak zwykle jakaś senna, że po półgodzinie wyszłam, następnym razem zostawię wniosek w kasie:)) tam powinien być najbezpieczniejszy i nie zaginąć )) Zaproponowali mi złożenie reklamacji na infolini, mają poczucie humoru ))

Jeszcze mi nie oddali, pismo wysłałam 21.10.2009-czekam, ale nawet nie wiecie jakmnie ciekawość zżera, ile oddadzą:)))

BATI:

Proszę po pomoc dot. zwrotu odsetek - na piśmie z banku mam informację iż 22 maja 2007 bank otrzymał z sądu informację o dokonaniu wpisu hipoteki na nieruchomości będącej zabezpieczeniem kredytu - na infolinii dowiedziałem się iż odpis wpłynął 3 czerwca 2007 a od 12 czerwca 2007, wtedy kiedy płacę ratę spadło oprocentowanie...Zaś data założenia księgi wieczystej to 22 marzec 2007, gdyż wcześniej na to mieszkanie nie było księgi założonej...
Czy jest sens ubiegać się o zwrot odsetek, czy wogóle jakieś będą?Kredyt w GE MONEY.

Hej,
Czy księga była założona 22 marca od razu ze wpisem hipoteki kaucyjnej na rzecz GE Money Banku?
Bo kluczowa jest data "uprawomocnienia się wpisu hipoteki do KW". Masz prawo ubiegać się obniżenie od dnia następnego po tej dacie.
Dowiedz się kiedy wpisano hipotekę i pisz. W "Polityce" Rzecznik GEMB Aleksandra Kwiatkowska deklarowała, że GEMB odda wszytkim, którzy nadpłacili i się zgłoszą po zwrot.

pozdrawiam
jempaw

Dodano w 27.10.2009 Dodano w 27.10.2009

Zgłosiłem reklamację do banku i dostałem zwrot, ale tylko odsetek od podwyższonej marży za okres od dnia dostarczenia do Banku odpisu z księgi wieczystej, tj.: 21 listopada 2008r. do 14 grudnia 2008r.
Mam jednak dwie wątpliwości:
1/ dlaczego dostałem zwrot tylko odsetek od podwyższonej marży, a nie również te nieszczęsne 1,2 p.p.
2/ dlaczego tylko od momentu dostarczenia do banku odpisu, czyli od 21 listopada 2008r. (w tym momencie go dostałem z ksiąg wieczystych), skoro stan na dzień 25 września 2008 księgi wieczystej (co było potwierdzone w odpisie) wykazał Polbank na pierwszym miejscu w hipotece kaucyjnej (wcześniej miałem inny bank)
Dlaczego nie uwzględniono tego w sposób jaki był opisywany na forum i w mailu z z portalu KupFranki z dnia 12-10-2009:
"- Sąd orzekł, że bankom należy się podwyższona marża, ale tylko do uprawomocnienia się wpisu do hipoteki. Pobieranie pieniędzy za okres po tym terminie, w którym potwierdzenie tego wpisu wędrowało do banku, a potem poprzez jego kolejne komórki, aż do zarejestrowania w systemie, jest nie dozowolne." ?
Pozdrawiam

Dodano w 29.10.2009 Dodano w 29.10.2009

szymek1604

ja złożyłam pismo 16.10, dostałam przelew 21.10 prawie 200 PLN (jakieś żarty!! - liczyłam, że powinni mi oddac około 1500 PLN) ale nie mogę się doczekać informacji na pismie z banku za co i w jaki sposób zostało to naliczone - nie wiem, chyba jak minie te 14 dni roboczych to po prostu wyślę kolejne pismo o tej samej treści i powołam sie na nr poprzedniego wniosku. Może ktoś ma lepszy pomysł?
pozdrawiam,

Edytowano w 29.10.2009

Dodano w 29.10.2009 Dodano w 29.10.2009

Witam

Policzyłem sobie, że obniżona marża powinna być u mnie od 05 sierpnia 2008 skoro wpis do hipoteki dokonany został 21 lipca 2008. Ale wniosek zamieszczony w KupFranki.pl podaje zakres dat od-do. Skąd macie tą drugą datę? Ktoś pisał, że na infolinii podadzą a mi babka powiedziała że nie jest w stanie podać konkretnego dnia tylko po wysokości spadających rat wywnioskowała, że znaczny spadek raty jest dopiero 26 grudnia. Jak skorygować tą umowę żeby się nie wywinęli i zapłacili za prawidłowy okres nadpłaty? Można ich jakoś sprawdzić czy dalej nie kantują? Nie mam wszystkich wyciągów z tamtego okresu i nie mogę się połapać a czuję, że mnie naciągnęli też.

Dodano w 02.11.2009 Dodano w 02.11.2009

marekklucz:

Witam

Policzyłem sobie, że obniżona marża powinna być u mnie od 05 sierpnia 2008 skoro wpis do hipoteki dokonany został 21 lipca 2008. Ale wniosek zamieszczony w KupFranki.pl podaje zakres dat od-do. Skąd macie tą drugą datę? Ktoś pisał, że na infolinii podadzą a mi babka powiedziała że nie jest w stanie podać konkretnego dnia tylko po wysokości spadających rat wywnioskowała, że znaczny spadek raty jest dopiero 26 grudnia. Jak skorygować tą umowę żeby się nie wywinęli i zapłacili za prawidłowy okres nadpłaty? Można ich jakoś sprawdzić czy dalej nie kantują? Nie mam wszystkich wyciągów z tamtego okresu i nie mogę się połapać a czuję, że mnie naciągnęli też.

Data od: data wpisu do hipoteki+15 dni
data do :data 1 dzień przed ratą z obniżona marżą, ew.telefon na infolinnie, ale oni z reguły maja problem z ustaleniem tej daty:)))
pozdrawiam

Edytowano w 02.11.2009

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

You can use an account of a third party.

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

KupFranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek-franek_kolasa

• Utworzono dnia

05.02.2009

• Użytkownicy

12826

• Język