witam,
dostałam odpowiedź z banku i właśnie piszę kolejny wniosek. W odpowiedzi na mój wniosek o zwrot poniesionych kosztów tytułem podwyższonej marży pomimo prawomocnego wpisu hipoteki (tu powołanie na paragraf 7 ust 1 „Umowy o Kredyt Hipoteczny” , który mówi o podniesionej marży do czasu wpisania hipoteki - odpowiedzieli fragmentem regulaminu "paragraf 16 ust 8" - "Kredytobiorca jest zobowiązany niezwłocznie po dokonaniu przez Sąd Rejonowy (...) wpisu (...), złożyć w Banku aktualny odpis z księgi wieczystej" - który wcale nie ma nic wspólnego z terminem obniżenia marży i ani słowem o tym fakcie nie wspomina - wspaniałomyślnie zwrócili mi odsetki od podwyższonej marży za okres od dnia dostarczenia odpisu KW. Więc próbuję dalej.
sprawa druga - z tego co widzę klauzula już została wpisana do rejestru niedozwolonych więc tym razem się na nią powołam - proszę mnie poprawić jeśli się mylę:
Numer wpisu: 1740
Data wpisu: 2009-10-30
Getin Bank S.A. w Katowicach
"1. Do czasu przedłożenia odpisu z KW nieruchomości będącej przedmiotem zabezpieczenia zawierającej prawomocny wpis hipoteki na rzecz Banku na pierwszym miejscu i niezawierającego obciążeń, które nie zostały zaakceptowane przez Bank, oprocentowanie podwyższone jest:
a) w przypadku braku księgi wieczystej lub wypłaty kredytu/I transzy kredytu przed uzyskaniem przez Kredytobiorcę tytułu prawnego do nieruchomości stanowiącej przedmiot hipoteki o 2 punkty procentowe,
b) w przypadku gdy założona jest księga wieczysta nieruchmości o 1 punkt procentowy.
2. Podwyższone oprocentowanie zostanie zniesione z pierwszym dniem następnego miesiąca od otrzymania przez Bank odpisu z księgi wieczystej prowadzonej dla nieruchomości stanowiącej przedmiot zabezpieczenia, o której mowa w ust. 1.
3. Bank może odmówić zniesienia podwyższonego oprocentowania, o którym mowa w ust. 1, jeżeli Kredytobiorca ma zaległości w spłacie kredytu."
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Polbank EFG - EFG Eurobank Ergasias S.A.
- UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić
Potrzebuję chyba mądrej głowy....
Rozumiem za jaki okres mają oddać, mam jednak problem z datą dostarczenia odpisu do banku, datą otrzymania tego odpisu z sadu i w ogóle z datą wpisu do hipoteki.
Odpis zatytułowany jest "odpis zwykły z KW,
- stan z dnia 29.12.2008
Dalej są rubryczki:
- chwila zapisania ksiegi 17.12.2008
- chwila ujawnienia księgi 22.12.2008
- data założenia fotychczasowj księgi wieczystej 04.11.2008
Dalej w rubryce
- chwila wpisu (chyba hipoteki, bo nie jest to precyzyjnie napisane) 04.11.2008
Ten odpis dostałam gdzies tak 3.01.2009. Do banku dostarczyłam 10.01.2009.
Czy ja dobrze rozumiem, ze ksiega została załozona 4.11.2008, wtedy tez został zrobiony wpis do hipoteki?
Rozumiem za jaki okres mają oddać, mam jednak problem z datą dostarczenia odpisu do banku, datą otrzymania tego odpisu z sadu i w ogóle z datą wpisu do hipoteki.
Odpis zatytułowany jest "odpis zwykły z KW,
- stan z dnia 29.12.2008
Dalej są rubryczki:
- chwila zapisania ksiegi 17.12.2008
- chwila ujawnienia księgi 22.12.2008
- data założenia fotychczasowj księgi wieczystej 04.11.2008
Dalej w rubryce
Czy ja dobrze rozumiem, ze ksiega została załozona 4.11.2008, wtedy tez został zrobiony wpis do hipoteki?
aga1234567:
U mnie są zapisy co i na kogo jest zapisane, a przy: chwila wpisu - widnieje dalej coś takiego jak HIPO więc wnioskuję, iż to jest data wpisu. Jednak u mnie nie pokrywa się z data zalożenia księgi.
Staralem się sam coś wyliczyć jednak nie jestem finansowcem i robiłem tak:
Wiemy, że bank ma nam oddać kase za podwyższone odsetki (marże 1,2%), czyli jeśli na dany okres z podwyższoną marżą wysokość moich odsetek wynosila 5,65%, a mają oddać z tego 1,2% więc musimy przyjąć te 5,65% jako 100%odsetek i ustalić jaki procent z 5,65 stanowi 1,2. Kiedy to już mamy ustalamy dalej ile zapłacilismy odsetek za dany okres (od uprawomocnienia do zniesienia). Ta kwota to te nasze wyżej opisane 100%, a nam powinno się nalezeć tyle ile stanowi procentowo 1,2 w 5,65 (oczywiście mówimy o moim przypadku).
Podstawmy jakieś liczby: suma odsetek za okres nadpłaty to 800chf, 1,2 w 5,65 to przyjmijmy 21%, więc powinniśmmy otrzymać coś w granicach 168chf + te odsetki od naszej nadpłaty za okres od ich wplacenia do dnia zwrotu - ale nie wiem jakie tam są stawki %.
Oczywiście jak pisałem wyżej to tylko moje bazgroły i nie mam pojecia jak to się ma do rzeczywistości
Pozdrawiam - aha sam jeszcze wniosku nie złożylem
Witam ponownie,
rozjaśniło się, zadzowniłam do sądu. Hipotekę wpisano 4 listopada 2008. Co ciekawe zawiadomienie otrzymałam dopiero na początku stycznia 2009. Bank obniżył marżę dopiero od lutowej raty.
Z tego co wyczytałam na ten tamat nie ma znaczenia kiedy przynieslismy odpis z KW do banku. Według wyroku sądu w sprawie Getin Banku marza powinna byc obnizona dokładnie od daty uprawomocnienia się wpisu do KW. To kiedy przynieslismy odpis nie ma tez znaczenia z tego powodu, ze sąd informuje o dokonanym wpisie także bank.
Mogą byc takze rozbieznosci co do daty uprawomocnienia się wpisu. U niektórych moze byc to 14 dni, a u niektórych tylko 7. Aby się tego dowiedziec nalezy zadzwonic do sądu.
rozjaśniło się, zadzowniłam do sądu. Hipotekę wpisano 4 listopada 2008. Co ciekawe zawiadomienie otrzymałam dopiero na początku stycznia 2009. Bank obniżył marżę dopiero od lutowej raty.
Z tego co wyczytałam na ten tamat nie ma znaczenia kiedy przynieslismy odpis z KW do banku. Według wyroku sądu w sprawie Getin Banku marza powinna byc obnizona dokładnie od daty uprawomocnienia się wpisu do KW. To kiedy przynieslismy odpis nie ma tez znaczenia z tego powodu, ze sąd informuje o dokonanym wpisie także bank.
Mogą byc takze rozbieznosci co do daty uprawomocnienia się wpisu. U niektórych moze byc to 14 dni, a u niektórych tylko 7. Aby się tego dowiedziec nalezy zadzwonic do sądu.
@lesku
Nie ważne jest kiedy dostarczyłeś odpis KW do banku.
Jak Sąd wpisał hipotekę na rzecz banku to o tym fakcie powiadomił Ciebie i Twój bank poleconym.
Po okresie uprawomocnienia (7 lub 14 dni) od daty otrzymania poleconego wpis jest prawomocny i tylko i wyłącznie do tego momentu bank mógł pobierać opłaty. Zapewne w umowie masz jak większość zapis że opata ustaje po x dniach od dostarczenia oryginału odpisu z KW.
Klauzula ta została uznana wyrokiem Sądu uznana za nie zgodną z prawem zatem żaden bank nie miał prawa ją stosować. W skrócie bank musi oddać nienależnie naliczone i pobrane opłaty bez względu kiedy doniosłeś odpis z KW.
Jeżeli nie jesteś w stanie samodzielnie ustalić terminu uprawomocnienia wpisu hipotecznego, zadzwoń w tej sprawie do Sądu i podając numer wniosku powinieneś dość szybko datę prawomocnego wpisu na rzecz banku.
Jak Sąd wpisał hipotekę na rzecz banku to o tym fakcie powiadomił Ciebie i Twój bank poleconym.
Po okresie uprawomocnienia (7 lub 14 dni) od daty otrzymania poleconego wpis jest prawomocny i tylko i wyłącznie do tego momentu bank mógł pobierać opłaty. Zapewne w umowie masz jak większość zapis że opata ustaje po x dniach od dostarczenia oryginału odpisu z KW.
Klauzula ta została uznana wyrokiem Sądu uznana za nie zgodną z prawem zatem żaden bank nie miał prawa ją stosować. W skrócie bank musi oddać nienależnie naliczone i pobrane opłaty bez względu kiedy doniosłeś odpis z KW.
Jeżeli nie jesteś w stanie samodzielnie ustalić terminu uprawomocnienia wpisu hipotecznego, zadzwoń w tej sprawie do Sądu i podając numer wniosku powinieneś dość szybko datę prawomocnego wpisu na rzecz banku.
lesku1:
Witam serdecznie wszystkich frankow polbankowcow
Mam problem bo nigdzie niemam odnotowanej daty kiedy dostarczylem odpis KW do banku . Gdzie tego szukac???
Witam serdecznie wszystkich frankow polbankowcow
Mam problem bo nigdzie niemam odnotowanej daty kiedy dostarczylem odpis KW do banku . Gdzie tego szukac???
KupFranki.org:
@lesku
@lesku
Dostałem odpowiedź na reklamacje
http://i38.tinypic.com/30rrygi.jpg
Moj odpis do KW uprawomocnił sie 16-06-2008 i od wtedy złożyłem reklamacje. Bank pominął okres od 16-06-2008 do 08-08-2008 bo tak rzekomo go dostarczyłem (dostarczyłem go na 100% w czerwcu ale nie mam podbitej daty złożenia odpisu) . Jak napisać reklamacje ażeby PB uwzględnił mi ten okres ?
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Tagi
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia