mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić

link this post Dodano w 26.11.2009
ja dostałem 3/4 wysokosci raty....za podwyzszona marze zawsze cos
We wniosku trzeba sie powolac na wyrok sadu konkurencji i konsumentow z dnia 26 06 2009
link this post Dodano w 01.12.2009
Witam wszystkich
Niestety nie mam czasu już mimo wielokrotnych prób przeczytania wszystkich postów także jeśli sie powtórzę to przepraszam

Mam podobny problem jak wszyscy czyli "po prostu po ludzku"
a więc po prostu
na wpis czekałem 4msc z marża dodatkową 1,2%
wpis ustanowiłem 24.07.2008r z tym że nie wykreśliłem hipoteki poprzedniej właścicielki dodam iz pracownicy Polbanku tak mi doradzili gdy zaszedłem do oddziału z zgodą banku włascicielki na wykreślenie powiedzieli ze nic nie trzeba robić dla pewności dzownilem na infolinie i tam taka sama rada.
Gdy 7.08.2008 dostarczyłem odpis z wpisana hipoteka Polbanku nie na pierwszym miejscu(tylko na drugim ) nagle wszyscy otrzeźwieli ze to źle (zapewne już im taki trup wypłyną)
7.08.2008 złozyłem wniosek do sądu o wykreślenie hipoteki tamtego banku i potwierdzenie tego faktu złozyłem do Polbanku razem z odpisem więc juz nic nie mogło sie wydarzyć przeciez tylko ja mogę wykreślać i wpisywać hipoteki ze tak powiem
jednocześnie złożyłem reklamację na postępowanie pracowników dziwne jest to iż już tydzień później Pan który mnie obsługiwał od samego początku przestał pracować.
Po długich mękach i kłótniach z kierownikiem oddziału złożył on moją reklamację 18.09.2009r jest to widoczne w pierwszej odpowiedzi na reklamację dodam iż sam kierownik wielokrotnie kłamał mówiąc iz tą reklamację złożył
Odpowiedź ostateczną dostałem 17.10.2008r oczywiście negatywną
załączam te pisma:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1afb344b9d777a60.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/487060e8d910cd10.html

dodam iż na wykreslenie czekałem do chyba 10.12.2008r co z moją rata na 23 każdego miesiaca dało mi zmniejszenie raty ..... 23.02.2009r
pomóżcie proszę ja się wtedy poddałem zbierałem kasę na raty dwa razy większe niż teraz mam a co dało z rosnącym frankiem jak dla mnie wizję katastrofy teram mam ratę około 1900zł a wtedy w styczniu i lutym zapłaciłem prawie 4tys
wydaje mi się ze liczy się wpis wg tych klauzul nie dozwolonych miejsce pierwsze nie ma znaczenia
wiem że oni tak łatwo kasy za te 7msc mi nie oddadzą więc proszę o pomoc co do postępowania
będę bardzo wdzięczny
link this post Dodano w 01.12.2009
Dostałem odpowiedź na nowa reklmację z PB niestety nadal nie poczuwją sie do obowiązku oddania mi niesłusznie naliczonych odsetek za 2 miesice , ponadto nie wie w jakim czasie upromocnia sie wpis do KW. Poniżej pismo z PB

http://i50.tinypic.com/huq2qc.jpg

The author has edited this post (w 02.12.2009)
link this post Dodano w 07.12.2009
januszg:

Dostałem odpowiedź na nowa reklmację z PB niestety nadal nie poczuwją sie do obowiązku oddania mi niesłusznie naliczonych odsetek za 2 miesice , ponadto nie wie w jakim czasie upromocnia sie wpis do KW. Poniżej pismo z PB

Wynika z tego, że znaleźli linię obrony żeby nie wypłacać? Nie wiem jak działająprocedury sadowe i w jaki sposób Bank dowiaduje się o wpisie do hipoteki. Czy tylko na podstawie dokumentu który przynosimy do Banku? Czy jeszcze inną drogą oficjalną np. z sądu? Bo jeśli dowiadują się w momencie dostarczenia pisma od klienta to powinni i tak zwrócić pieniądze ale bez odsetek pewnie. Bo niby skąd mogli wiedzieć wcześniej? Sam już nie wiem jak to logicznie tłumaczyć
Wydaje mi się, że o prawomocności mówi artykuł 29 Ustawy o księgach wieczystych i hipotece
http://www.lex.com.pl/bap/notariusz/Dz.U.2001.124.1361.html

Art. 29. Wpis w księdze wieczystej ma moc wsteczną od chwili złożenia wniosku o dokonanie wpisu, a w wypadku wszczęcia postępowania z urzędu - od chwili wszczęcia tego postępowania.

No chyba, że źle go interpretuję.
Kiedy uprawomocnia się wpis do Księgi Wieczystej?
Wpis do Księgi Wieczystej uprawomocnia się w terminie: - 7 dni od daty doręczenia zawiadomienia - dotyczy wpisów dokonywanych przez Referendarza Sądowego; - 14 dni od daty doręczenia zawiadomienia - dotyczy wpisów dokonywanych przez Sędziego Sądu Rejonowego.

http://www.chorzow.sr.gov.pl/sad_rejonowy.php

Pytanie brzmi: Czy/Kiedy Polbank otrzymał zawiadomienie z sądu (nie od nas)?
Banki, żeby zamotac sprawę i zniechęcić reklamującego sprytnie odnoszą sie do daty uprawomocnienia się wpisu, którą jak widac trudno określić chyba, że ktoś ma w ręku wszystkie zwrotki od adresatów i policzy dni.
Ale ja sobie poczytałem pełny tekst uzasadnienia wyroku SOKiK sygn. akt XVII AmC 512/09 .
Jest na stronie
http://www.rp.pl/artykul/2,398462.html

Trzeba zapisać na dysku plik z linku
http://grafik.rp.pl/grafika2/408104
i zmienić mu roszerzenie na ".pdf"

Nic tam się nie doczytałem na ten temat, że banki mają niepobierać podwyższonego od dnia kiedy nastapiło uprowomocnienia się wpisu (czyli od upłynięcia owych trudnych do ustalenia 7 lub 14 dni od odbioru). Jest natomiast mowa o "okresie podwyższonego ryzyka związanego z brakiem zabezpieczenia". Wydaje mi się, że to ryzyko ustaje z momentem określonym w art 29, choć okazuje sie to dopiero po owych 7 lub 14 dniach. Innymi słowy nie ma ryzyka, żeby bankowi, który pierwszy złoży wniosek (którego nikt później nie zaskarży) ktoś inny w miedzyczasie wpisał sie na pierwszym miejscu w hipotece. Oczywiście gdyby tak się stało to przesłanka do zmiejszenia oprocentowania nie zachodzi, bo ryzyko banku nie zmniejszyło się, ale to przecież widać w KW.
Momenty złożenia wniosktów i wpisów są w odpisie KW.
Stąd wniosek jak w moim poście powyżej
link this post Dodano w 05.01.2010
aga1234567:

Witam ponownie,

rozjaśniło się, zadzowniłam do sądu. Hipotekę wpisano 4 listopada 2008. Co ciekawe zawiadomienie otrzymałam dopiero na początku stycznia 2009. Bank obniżył marżę dopiero od lutowej raty.

Z tego co wyczytałam na ten tamat nie ma znaczenia kiedy przynieslismy odpis z KW do banku. Według wyroku sądu w sprawie Getin Banku marza powinna byc obnizona dokładnie od daty uprawomocnienia się wpisu do KW. To kiedy przynieslismy odpis nie ma tez znaczenia z tego powodu, ze sąd informuje o dokonanym wpisie także bank.
Mogą byc takze rozbieznosci co do daty uprawomocnienia się wpisu. U niektórych moze byc to 14 dni, a u niektórych tylko 7. Aby się tego dowiedziec nalezy zadzwonic do sądu.

Witam,

Próbuję właśnie dociec, w jaki sposób moge udowodnić w banku kiedy uprawomocnił się wpis do KW. W sądzie powiedziano mi, że po 7 dniach od daty otrzymania zawiadomienia przez ostatniego odbiorcy. W jaki sposób mogę sprawdzić kiedy kazdy z odbiorców otrzymał zawiadomienie? W czasie rozmowy telefonicznej urządnik sądowy stwierdził, że wpis jest już prawomocny ale zaświadczenia o jeg prawomocności nie moge otrzymać. Zależy mi na ustaleniu tych terminów, ponieważ w banku odmówiono mi przyjęcia odpisu z wpisem, twierdząc, ze moge go przynieść dopiero po 21 dniach od daty wpisu (17 grudnia), bądź też dostarczyć informację o prawomocności wpisu ( której sąd nie wydaje).
Ratę kredytu za styczeń zapłaciłam 30 grudnia, wtedy też ściągnięta została kwota ubezpieczenia. Od kiedy ubezpieczenie nie powinno byc zatem pobierane? Od 17 grudnia, kiedy dokonano wpisu do hipoteki, 21 dni od wpisu, 7 dni od uprawomocnienia? Czy ubezpieczenie za styczeń powinno zostać mi w części zwrócone?
link this post Dodano w 13.01.2010
marekklucz:

januszg:

Wynika z tego, że znaleźli linię obrony żeby nie wypłacać? Nie wiem jak działająprocedury sadowe i w jaki sposób Bank dowiaduje się o wpisie do hipoteki. Czy tylko na podstawie dokumentu który przynosimy do Banku? Czy jeszcze inną drogą oficjalną np. z sądu? Bo jeśli dowiadują się w momencie dostarczenia pisma od klienta to powinni i tak zwrócić pieniądze ale bez odsetek pewnie. Bo niby skąd mogli wiedzieć wcześniej? Sam już nie wiem jak to logicznie tłumaczyć

Witajcie, dostałam takie samo pismo, podpisane przez tę samą osobę...mają "gotowca"???
Nie mam pomysłu co dalej??
Pisać jeszcze raz???
link this post Dodano w 14.01.2010
witam,
mam pytanie w sprawie spłaty odszkodowania
okazało się, że nie moge znaleść podpitej hipoteki z datą kiedy wpłyneła ona do polbanku...w zwiazku z tym nie jestemw stanie napisać wniosku
czy jest mozliwość aby takie informacje uzyskac w banku?
  • Statystyki: 184 Posty | 29641 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek