Może będę nudny i się powtórzę, ale powoływanie się na trudną do ustalenia datę uprawomocnienia sie wpisu to ślepa uliczka. Otwiera bankom drogę do odrzucania reklamacji z żądaniem dostarczenia dowodu daty uprawomocnienia. Dowodu, jak widać, nieosiągalnego: sąd tego nie wystawi i nie ma skąd wziąć bo my nie wiemy kiedy do banku wpłynęło zawiadomienie o wpisie. Sprytne postępowanie, na które banki, które wcześniej oddawały kasę, wpadły po jakimś czasie.
Proponuję poczytać z Internecie o zastosowaniu Art 29 u.k.w.h. Zwłaszcza w orzeczeniach Sądu Najwyższego w sprawach daleko bardziej skomplikowanych niż kwestia ustalenia kiedy na prawdę nastąpiło zabezpieczenie prawa naszego ulubionego banku do naszego mieszkania .
Wydaje się, że ten przepis działa. W każdym razie ja zamierzam spróbować go w moim banku i wydobyć resztę odsetek od tego dnia.
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Polbank EFG - EFG Eurobank Ergasias S.A.
- UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić
bardzo mnie ciekawi jak bank zareaguje na taki wniosek, dlatego prosze nie zapomnij napisac o tym na forum. gdyby tak interpretować ten zapis banki musiałyby zwrócić wszelkie pobrane opłaty i wydaje mi się, że będą wymagały przedstawienia kolejnych zaświadczeń, oświadczeń, i niemożliwych juz do zdobycia druczków, potwierdzajacych datę wpłynięcia wniosku.
Jeśli chodzi o potwierdzenie z sądu to rzeczywiście nikt takiego nie wystawi. Mi jedynie Pani pokazała zwrotkę z datą w jakiej Polbank odebrał powiadomienie o wpisie i doliczyłem do tego 14 dni. Przekazałem kolejne pismo do oddziału ( bo w pierwszym się wyłgali) i czekam już ponad miesiąc. Pewnie już nie dostanę odpowiedzi.
z wyroku sądu w/w sprawie jest uzasadnienie i chyba ono mówi wszystko!:
"Należy również wskazać, że dostarczenie bankowi odpisu z księgi wieczystej jest jedynie czynnością techniczną i nie wpływa na długość okresu podwyższonego ryzyka związanego z brakiem zabezpieczenia....."
moze by na to sie powołac?
zastanawiam sie nad jednym ale jeszcze tego nie sprawdziłem ...
wydaje mi sie iż PB traktuje każdorazowo skuteczne zawiadomienie tylko przez klienta mimo iż otrzymał zawiadomienie z Sądu a jak było napisane uprawomocnienie nastepuje w chwili skutecznego zawiadomienia o wpisie wszystkich ze stron i chociażby już mieli to myślą sobie że my jeszcze nie dostalismy wiec trzeba czekac dla naszego dobra no nie? .... to z miłości i troski o nas!
ja po pierwszej minie z wpisem (jak juz pisalem powyżej) nie wykreslilem poprzedniej hipoteki starej wlascicielki sam dzownilem do sądu i odpis miałem nastepniego dnia po wykreśleniu starej hipoteki i od razu go dostarczyłem obniżyli mi po 2msc ale to dlatego że bylo to w grudniu 2008r
zbieram sie do pisania wniosku o zwrot ale musze powalczyc o zwrot calosci od sierpnia 2008 czyli za cale 7msc
z tego co koledzy z podobna sytuacja pisali nie oddają calosci wiec zastanawiam sie nad arbitrem ale tam jest napisane że aby do nich sie zwrocic trzeba wyczerapac postepowanie reklamacyjne
stąd moje pytanie kiedy wyczerpie to postepowanie jesli oni mi odpowiedza negatywnie to juz wystarczy?
mam zamiar dopisac to uzasadnienie sądu gdzie mowa iż wpis automatycznie zabezpiecza interesy sądu zacytowane w poscie powyżej
wydaje mi sie iż PB traktuje każdorazowo skuteczne zawiadomienie tylko przez klienta mimo iż otrzymał zawiadomienie z Sądu a jak było napisane uprawomocnienie nastepuje w chwili skutecznego zawiadomienia o wpisie wszystkich ze stron i chociażby już mieli to myślą sobie że my jeszcze nie dostalismy wiec trzeba czekac dla naszego dobra no nie? .... to z miłości i troski o nas!
ja po pierwszej minie z wpisem (jak juz pisalem powyżej) nie wykreslilem poprzedniej hipoteki starej wlascicielki sam dzownilem do sądu i odpis miałem nastepniego dnia po wykreśleniu starej hipoteki i od razu go dostarczyłem obniżyli mi po 2msc ale to dlatego że bylo to w grudniu 2008r
zbieram sie do pisania wniosku o zwrot ale musze powalczyc o zwrot calosci od sierpnia 2008 czyli za cale 7msc
z tego co koledzy z podobna sytuacja pisali nie oddają calosci wiec zastanawiam sie nad arbitrem ale tam jest napisane że aby do nich sie zwrocic trzeba wyczerapac postepowanie reklamacyjne
stąd moje pytanie kiedy wyczerpie to postepowanie jesli oni mi odpowiedza negatywnie to juz wystarczy?
mam zamiar dopisac to uzasadnienie sądu gdzie mowa iż wpis automatycznie zabezpiecza interesy sądu zacytowane w poscie powyżej
Jestem zaskoczony. I to mile
Mam dowód na to, że i z Polbankiem można wygrać. Trzeba tylko odpowiednio papiery pisać do skutku i z uporem. No i trochę postraszyć
Dostałem właśnie pismo (drugie już), w którym bank znów "wychodząc naprzeciw Państwa roszczeniom postanowił zwrócić....." [łaskawcy
] Tym razem zwrócić. Załączę za chwilę pismo, które wysłałem oraz to które otrzymałem. Nie zastanawiajcie się tylko piszcie ponownie. Muszą poczuć, że wiecie o czym piszecie, znacie się i nie odpuścicie.
Powodzenia.
Powodzenia.
Witam wszystkich,
Wlasnie mam zamiar zlozyc reklamacje do Polbanku - hipoteka uprawomocnila mi sie 18-tego grudnia - a oni mi naliczaja jeszcze wyzsza marze w racie styczniowej(place 23-go). Kiedy zadzwonilam na infolinie poinformowano mnie, ze liczy sie data zlozenia do banku a nie uprawomocnienia sie hipoteki (zlozylam 5-go stycznia-pismo z ratami"zmienionymi" tyle,ze od lutego wyslali 14-go). Kiedy pana informatora uswiadomilam, ze wcale nie i ze klauzula taka jest w indeksie klauzul zakazanych -zaczal sie upierac, ze regulamin tak mowi itd... itd.
Oczywiscie zloze reklamacje - wkurza mnie tylko jedno - dlaczego mimo, ze sytuacja jest jasna, wyjasniona i udokumentowana nadal probuja naciagnac klientow? Licza,ze trafi im sie jakis nieswiadomy? Generalnie odczuwam niesmak....Pozdrawiam wszystkich walczacych!
Wlasnie mam zamiar zlozyc reklamacje do Polbanku - hipoteka uprawomocnila mi sie 18-tego grudnia - a oni mi naliczaja jeszcze wyzsza marze w racie styczniowej(place 23-go). Kiedy zadzwonilam na infolinie poinformowano mnie, ze liczy sie data zlozenia do banku a nie uprawomocnienia sie hipoteki (zlozylam 5-go stycznia-pismo z ratami"zmienionymi" tyle,ze od lutego wyslali 14-go). Kiedy pana informatora uswiadomilam, ze wcale nie i ze klauzula taka jest w indeksie klauzul zakazanych -zaczal sie upierac, ze regulamin tak mowi itd... itd.
Oczywiscie zloze reklamacje - wkurza mnie tylko jedno - dlaczego mimo, ze sytuacja jest jasna, wyjasniona i udokumentowana nadal probuja naciagnac klientow? Licza,ze trafi im sie jakis nieswiadomy? Generalnie odczuwam niesmak....Pozdrawiam wszystkich walczacych!
@Neatka - przeczytaj http://kupfranki.pl/networks/blog/post.franek_kolasa:33
The author has edited this post (w 22.01.2010)
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Alternatywne logowanie
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009