mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić

link this post Dodano w 24.01.2010
Witam wszystkich! Brałem kredyt w polbanku w maju 2008 . W lipcu 2008 zanioslem do banku odpis księgi wieczystej. Wpis uprawomocnil się 9 lipca 2008 . Obnizono oprocentowanie dopiero od sierpnia 2008. czyli ponad miesiąc pobierali podwyzszona marżę. Napisalem reklamacje zgodnie ze wzorem zamieszczonym na tym portalu i zawiozlem do banku 11 stycznia 2010 r. Reklamacja została uznana bez zadnych problemów i bez zadnych pism z banku. Poprostu oddali pieniądze na konto 21 stycznia 2010r. Dziękuję Wam wszystkim za wymianę informacji i pomoc jaką uzyskałem dzięki temu portalowi. Oczywiście zasilę również konto fundacji kupfranki pewna sumą w ramach wdzieczności. Pozdrawiam serdecznie .
link this post Dodano w 24.01.2010
Witam, brałam kredyt hipoteczny w Polbanku w październiku 2007. Z tytułu podwyższonej marży płacilam wyższą ratę do stycznia 2008. Złożyłam odpowiednią reklamację związaną z wyrokiem UOKiK w listopadzie 2009. W piątek otrzymałam pismo potwierdzajęce zwrot niesłusznie zapłaconej marży na konto. Kwota zgadza się co do grosza plus ustawowe odsetki. Wszystkim polecam ten sposób na dochodzenie swoich roszczeń i trzymam kciuki za powodzenie!
The author has edited this post (w 24.01.2010)
link this post Dodano w 27.01.2010
marekklucz:

Jestem zaskoczony. I to mile Mam dowód na to, że i z Polbankiem można wygrać. Trzeba tylko odpowiednio papiery pisać do skutku i z uporem. No i trochę postraszyć Dostałem właśnie pismo (drugie już), w którym bank znów "wychodząc naprzeciw Państwa roszczeniom postanowił zwrócić....." [łaskawcy ] Tym razem zwrócić. Załączę za chwilę pismo, które wysłałem oraz to które otrzymałem. Nie zastanawiajcie się tylko piszcie ponownie. Muszą poczuć, że wiecie o czym piszecie, znacie się i nie odpuścicie.
Powodzenia.

Cieszę się, że się udało. Ale popraw mnie, jeśli się mylę - mam wrażenie, że bank oddał Ci tylko odsetki od podwyższonej marży. A co z samą marżą? Czy i jej nadwyżka w postaci 1,2 p.p. nie powinna być zwrócona?
Pozdrawiam
link this post Dodano w 28.01.2010
szymek1604:

marekklucz:

Jestem zaskoczony. I to mile Mam dowód na to, że i z Polbankiem można wygrać. Trzeba tylko odpowiednio papiery pisać do skutku i z uporem. No i trochę postraszyć Dostałem właśnie pismo (drugie już), w którym bank znów "wychodząc naprzeciw Państwa roszczeniom postanowił zwrócić....." [łaskawcy ] Tym razem zwrócić. Załączę za chwilę pismo, które wysłałem oraz to które otrzymałem. Nie zastanawiajcie się tylko piszcie ponownie. Muszą poczuć, że wiecie o czym piszecie, znacie się i nie odpuścicie.
Powodzenia.

Cieszę się, że się udało. Ale popraw mnie, jeśli się mylę - mam wrażenie, że bank oddał Ci tylko odsetki od podwyższonej marży. A co z samą marżą? Czy i jej nadwyżka w postaci 1,2 p.p. nie powinna być zwrócona?
Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Od dzisiaj jestem z Wami i od razu pozwolę sobie wejść w rozmowę. Zapytałeś powyżej czy zwrotem były same odsetki czy również marża. Moim zdaniem jedyne co otrzymasz (i na szczęście) to zwrot różnicy pomiędzy odsetkami pobranymi przy podwyższonej marży, a tymi, które powinny być pobrane (niżej o 1,2-1,35% w zależności od umowy). Nie ma czegoś takiego jak napisałeś powyżej zwrot różnicy odsetek + "zwrot marży", bo to te odsetki (ich różnica) jest tj. zwrotem marży - poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Mnie bardziej zastanawia co w przypadku dużych kredytów, zaciąganych na krótszy okres, gdzie wcześniejsze obniżenie marży wpływa na zmniejszenie kapitału do spłaty (w standardowych kredytach ma to miejsce, ale w mniejszym stopniu wpływa na kapitał z racji dłuższego okresu spłaty/kwoty).

Bank zwraca mi odsetki, ale co z kapitałem, którego nie spłaciliśmy podczas spłaty tych rat? Czy ktoś potrafi to wyjaśnić? Z moim obliczeń wynika, że każdego miesiąca płaciłem 220CHF więcej odsetek i automatycznie około 70CHF kapitału mniej. Im mniej kapitału wpłacimy tym większe są odsetki w całym okresie kredytowania - ponownie tracimy.

Będę wdzięczny za wasze sugestie. Pozdrawiam

Tomek

Aha i jeszcze kilka ważnych spraw,

Widziałem, że pojawia się problem z określeniem uprawomocnienia się wpisu do hipoteki - na zawiadomieniach z Sądu znajdziecie informacje kiedy złożyliście wniosek oraz datę jego wpisu.

Uważam, że zabezpieczenie powinno być uznawane w chwili wpisu, a nie po 7-14 dniach, jako, że już w ten dzień zabezpieczenie zostało zrealizowane. Nie interesuje mnie termin wysyłki listów poleconych przez Sąd do mnie i do banku - bo to może trwać 2-3 tygodnie z tego co widzę, a ja na tym tracę. Nikt nie wniósł skargi, więc dzień wpisu jest dla mnie dniem ustanowienia hipoteki na rzecz banku. Wiem, że jest to delikatne naginanie Waszych ustaleń, ale w moim przypadku mogę spróbować.

Jutro składam wniosek właśnie z takim żądaniem, aby sprawdzić jak odpowie bank.

Wracając do zawiadomienia otrzymanego z Sądu - na ostatniej stronie znajdziecie informacje, kto dokonał wpisu i ile dni mają strony na wniesienie skarg (w moim przypadku orzeczenie referendarza sądowego i 7 dni).

W Sądzie (Warszawa) są do wglądu akta księgi, w którym znajduje się data odebrania poleconych przez strony - można je obejrzeć (ale problem w tym, że nie wydrukować) do godziny 12:00 (chyba codziennie). Drugie rozwiązanie to złożenie wniosku z celem ustalenia dat odebrania listów poleconych przez strony - czas reakcji sądu może być różny, ale udzielenie odpowiedzi to ich obowiązek - jak odbiorę to napiszę, że jest tak na 100%. W moim przypadku są to 2 tygodniowe opóźnienia, a wiem, że bank otrzymał je jeszcze wcześniej - robię to dla wyjaśnienia wątpliwości i przygotowania się na ewentualną reklamację ze strony banku.

Pozostaje tylko powiadamiać znajomych rodziny i pisać pisać i jeszcze raz pisać.

Ps. oczywiście część zwrotu oddaje fundacji.

Tomek

The author has edited this post (w 01.02.2010)
pojbank:

Bank zwraca mi odsetki, ale co z kapitałem, którego nie spłaciliśmy podczas spłaty tych rat? Czy ktoś potrafi to wyjaśnić? Z moim obliczeń wynika, że każdego miesiąca płaciłem 220CHF więcej odsetek i automatycznie około 70CHF kapitału mniej. Im mniej kapitału wpłacimy tym większe są odsetki w całym okresie kredytowania - ponownie tracimy.

Sumulacja:
kredyt 1000PLN na 1 rok
oprocentowanie 3%
suma odsetek: 48,98zł

kredyt 1000PLN na 1 rok
oprocentowanie przez 6mcy 3%
oprocentowanie przez pozostałe 6mcy 1,5%
suma odsetek 42,35zł

Sumując: jeśli płacimy mniejsze odsetki kapitał musi się zwiększyć żeby po spłacie wszystkich rat kapitał mógł się zbilansować. Czyli tyle kapitału co wzięliśmy - musimy oddać. Tak jak zbudowany algorytm liczący raty kredytów.
Mniejsze oprocentowanie to mniejszy całkowity koszt kredytu - co do tego nie ma wątpliwości

Polecam symulacje na pliku: www.chomikuj.pl/ajuto
plik chf-pln_ver3.rar
Pozdrawiam
The author has edited this post (w 28.01.2010)
link this post Dodano w 01.02.2010
155kpol:

pojbank:

Sumulacja:
kredyt 1000PLN na 1 rok
oprocentowanie 3%
suma odsetek: 48,98zł

kredyt 1000PLN na 1 rok
oprocentowanie przez 6mcy 3%
oprocentowanie przez pozostałe 6mcy 1,5%
suma odsetek 42,35zł

Sumując: jeśli płacimy mniejsze odsetki kapitał musi się zwiększyć żeby po spłacie wszystkich rat kapitał mógł się zbilansować. Czyli tyle kapitału co wzięliśmy - musimy oddać. Tak jak zbudowany algorytm liczący raty kredytów.
Mniejsze oprocentowanie to mniejszy całkowity koszt kredytu - co do tego nie ma wątpliwości

Polecam symulacje na pliku: www.chomikuj.pl/ajuto
plik chf-pln_ver3.rar
Pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedź @155kpol.

Coś za dużo bym chciał...na to wychodzi . Masz rację - przecież nie może być tak, że oddadzą odsetki i jeszcze zmniejszą kapitał pozostający do spłaty. Pozdrawiam
marekklucz:

Skany pism wrzucone:

http://kupfranki.pl/networks/images/album.16272

Powodzenia.

Mozesz napisac który to skan.
Musisz się najpierw zalogować ;o)
pozdrawiam Piotr
link this post Dodano w 26.02.2010
Moi drodzy!

Zachęcam Was do pisania do banku o zwrot odsetek ustawowych, za okres niesłusznie naliczonej prowizji. Skutkuje zwrotem.

pozdrawiam adamos
  • Statystyki: 184 Posty | 29641 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu