kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Polbank EFG - EFG Eurobank Ergasias S.A.
- UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić
Po piśmie z Wydziału Ksiąg Wieczystych
http://i42.tinypic.com/eiqb0g.jpg
PolBąk wreszcie przejrzał na oczy i udało mu się ustalić kiedy mój wpis do księgi wieczystej stał się prawomocny. Poniżej list z PolBąka
http://i43.tinypic.com/1686iyo.jpg
Piszesz pismo do sądu do ksiąg wieczystych kiedy twój wpis do KW stał się prawomocny w uzasadnieniu . Jak dostaniesz odpowiedź ściągasz z głównej strony reklamacje wpisujesz datę od prawomocności wpisu do dnia kiedy obniżyli ci marżę i czekasz na odpowiedź banku.
Mam pytanie czy wydział ksiąg wieczystych odrębnym pismem zawiadamia Bank o uprawomocnieniu się wpisu w KW?
Piszesz pismo do sądu do ksiąg wieczystych kiedy twój wpis do KW stał się prawomocny w uzasadnieniu . Jak dostaniesz odpowiedź ściągasz z głównej strony reklamacje wpisujesz datę od prawomocności wpisu do dnia kiedy obniżyli ci marżę i czekasz na odpowiedź banku.
Mam pytanie czy wydział ksiąg wieczystych odrębnym pismem zawiadamia Bank o uprawomocnieniu się wpisu w KW?
Nie, nie ma takiej konieczności. Sąd w tym samym momencie co Tobie wysyła do banku zwiadomienie o dokonaniu wpisu hipotecznego. Prawomocny staje się on automatycznie po 7 (podpis Referendarza) lub 14 dniach (podpis Sędziego) od otrzymania zawiadomienia przez ostatnią ze stron. Jeżeli po otrzymaniu zawiadomienia, Ty lub bank zgłosicie zastrzeżenia co do wpisu (błąd, itd.), bieg spraw (uprawomocnienia) zostaje przerwany.
Pozostaje mi potwierdzić informacje dotyczące zwrotu. Dzięki temu forum trafiłem na informacje a w szczególności na wniosek dzięki, którym wiedziałem jak się do tego zabrać. W 8 dni od wysłania pisma na koncie gotówkowym pokazała się spora kwota z tytułu "uznanie reklamacji".
Dziękuję.
Podziękować możesz też wspierając fundację choćby przez formularz wpłaty na stronie głównej. Czytam jak wiele osób dostaje zwroty, tysiące pobierają opracowany wniosek. Widać jak niewielu z nas tym pamięta, że nawet jak coś jest bezpłatne to nie powinno być za darmo.
zastanawiam sie nad jednym ale jeszcze tego nie sprawdziłem ... wydaje mi sie iż PB traktuje każdorazowo skuteczne zawiadomienie tylko przez klienta mimo iż otrzymał zawiadomienie z Sądu a jak było napisane uprawomocnienie nastepuje w chwili skutecznego zawiadomienia o wpisie wszystkich ze stron i chociażby już mieli to myślą sobie że my jeszcze nie dostalismy wiec trzeba czekac dla naszego dobra no nie? .... to z miłości i troski o nas! ja po pierwszej minie z wpisem (jak juz pisalem powyżej) nie wykreslilem poprzedniej hipoteki starej wlascicielki sam dzownilem do sądu i odpis miałem nastepniego dnia po wykreśleniu starej hipoteki i od razu go dostarczyłem obniżyli mi po 2msc ale to dlatego że bylo to w grudniu 2008r zbieram sie do pisania wniosku o zwrot ale musze powalczyc o zwrot calosci od sierpnia 2008 czyli za cale 7msc z tego co koledzy z podobna sytuacja pisali nie oddają calosci wiec zastanawiam sie nad arbitrem ale tam jest napisane że aby do nich sie zwrocic trzeba wyczerapac postepowanie reklamacyjne stąd moje pytanie kiedy wyczerpie to postepowanie jesli oni mi odpowiedza negatywnie to juz wystarczy? mam zamiar dopisac to uzasadnienie sądu gdzie mowa iż wpis automatycznie zabezpiecza interesy sądu zacytowane w poscie powyżej
musze sie pochwalic częściowym sukcesem dostałem zwrot za ostatni miesiąc sytuacji jak wyżej pisałem plus odestki a reszty niestety nie! wykpili sie że nie mają tamtej księgi z sierpnia musieli ją mieć bo byla odpowiedź od nich, a zresztą ja wszystie kopie z potwierdzeniami mam
tylko może ktos mi pomoże albo podrzuci namiar na specjaliste /radce tylko sprawdzonego prosze
bo sie zastanawiam to jest dobry argument z tym co mi teraz odpisali ze nie mają żadnych dokumentów a wczesniej spławiali mnie ze to moja wina wiem ze to zawiła sprawa ale moze ktos sie kogos radzil moze byc mazowieckie lubelskie lub inne
sam sobie raczej nie poradze nie wiem czy jakiej konsumenckie organizacje pomogą?
Jeżeli masz prawomocny odpis z księgi wieczystej, to zwyczajnie zażądaj w formie pisemnej, zwrotu należności od dnia ustanowienia tejże. Łaski nie robią. Do tego zażądałbym także odsetek ustawowych.
Nie ma znaczenia kiedy przyniosłeś odpis. Ważna jest data prawomocnego wpisu do księgi wieczystej!
Jeżeli odmówią, to możesz sprawę skierować do arbitra bankowego, przedstawiając wszystkie dokumenty (prawomocny odpis, składane reklamacje i odpowiedzi na nie i inne, które dokumentują, że z Twojej strony, wszystko przebiegło tak jak trzeba). Rozpatrzenie sprawy to chyba 50 zł (zapłacić trzeba wcześniej i załączyć potwierdzenie do papierów). W przypadku wygranej, bank oddaje tę opłatę). Decyzja Arbitra jest wiążąca dla stron.
Bank ma 30 dni na dostarczenie odpowiedzi na reklamację. Dlatego, ważne jest, aby brać z banków potwierdzoną podpisem i pieczątka z datą kopię przyjęcia pisma. Jeżeli do tego czasu nie otrzymasz odpowiedzi, to w papierach do arbitra dołączasz oświadczenie, że w regulaminowym czasie nie otrzymałeś odpowiedzi. To wystarczy.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy