mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

UWAGA: Polbank oddaje niesłusznie naliczone odsetki - Opisuję jak to zrobić

link this post Dodano w 18.09.2009
jempaw:

Zgodnie z ostatnimi decyzjami Sądu możesz się domagać obniżenia oprocentowania od dnia dostarczenia wpisu do KW, a niektórzy uważają że nawet od dnia w którym sąd dokonał wpisu. Zapadalność raty powinna być bez znaczenia.

Dzięki,
spróbuję napisać od 10 czerwca do końca sierpnia 2008
zobaczymy czy się uda
link this post Dodano w 21.09.2009
Fuber99:

Ja złożyłem odpis 24-08 a ratę mam 28 pewnie obniżą mi oprocentowanie 28-09. Jak myślę o tych 4 dniach od 24 do 28 sierpnia bank "zapomni" ;>

Jak pisałem tak bankuś zrobił... reklamację oczywiście złożyłem (a co mi tam ) i juz mam 115 zł spowrotem. Walczmy o każdą złotówkę z banku!
link this post Dodano w 22.09.2009
jempaw:

Maja100:

Witam ja tez proszę o pomoc 14/05/2009 złożyłem do banku odpis ksiąg wieczystych z wpisem hipotecznym rata przypada na 29/05/2009 i tą ratę zapłaciłem już mniejsza co z okresem od 14/05/2009 do 29/05/2009 mogę składać pismo o zwrot.
Umowa o kredyt z VI 2007

Maja100,
z tego co piszesz wynika, że Polbank zachował się bardzo dobrze. Obniżył ci oprocentowanie od razu po dostarczeniu odpisu i już najbliższa rata to odzwierciedliła, była niższa.
Twoja rata 29/05/2009 była niższa, bo za okres od 14 do 29 maja liczono już niższe oprocentowanie. W kolejnym miesiącu, rata powinna być jeszcze niższa, bo obniżone oprocentowanie było liczone już za cały miesiąc, a nie tylko za połowę.

PAMIĘTAJ, ŻE ODSETKI PŁACISZ Z DOŁU. Najpierw zmniejsza się oprocentowanie, i bank zaczyna naliczać mniejsze odsetki, a dopiero na koniec okresu mówi Ci ile wyliczył i każe zapłacić.

Nie masz po co zgłaszać reklamacji, bo potraktowano Cię bardzo dobrze.
Widać, że Polbank zmienił swoje podejście.... może miał już dosyć kolejnych reklamacji tej samej treści

Witam i co ja mam o tym myśleć dzwoniłem na infolinie i powiedziano mi że rata majowa została obniżona juz od 1 maja chociaż prawomocny wpis dostarczyłem 14/05/2009 nie liczono mi za pól miesiąca odsetek tylko za cały maj ciekawe i dlatego raty czerwiec lipiec itd sa takie same jak w maju po obniżeniu marzy
Dziwne Polbank zrobił mi promocje i podarował mi za pół miesiąca odsetki doradca z infolino na moje pytanie czy bank zrobił promocje i nie liczy sobie odsetek za okras od 01/05/2009 do 15/05/2009 nie wiedział co powiedzieć "prosze czekac przesle do pomocy kredytów hipoteczny zapytanie".
Nie wiem pisać pismo o wyjaśnienie czy czekać na rozwój sytuacji co radzicie
link this post Dodano w 24.09.2009
Witajcie!

Ja wlasnie dostarczylem odpis do PB. Mysle, ze domaganie sie obnizenia marzy od dnia wpisu wynika wprost z umowy kredytowej: par. 7 ust. 1 glosi, ze

"Do czasu ustanowienia wszystkich zabezpieczen, a w szczegolnosci hipoteki... Bank stosuje podwyzszona marze o 1,20 p.p."

Regulamin jest zatem sprzeczny z umowa.

Pozdrawiam
link this post Dodano w 25.09.2009
Polbank rzeczywiście odaje kasę, ja po ośmiu dniach otrzymałem zwrot pieniędzy.
link this post Dodano w 29.09.2009
Witam.

W moim przypadku Polbank od razu naliczył "prawidłowo" nowe oprocentowanie.

Reklamację złożyłem w dniu dostarczenia odpisu z księgi wieczystej, bo ani na infolinii ani w placówce banku nikt mi nie potrafił odpowiedzieć na pytanie - od kiedy i ile. Dodatkowym bodźcem były Wasze doświadczenia w tym temacie - po co dwa razy chodzić Wynika z tego, że bank zmienił chyba swoje podejście do tematu rżnięcia klienta.

Odpowiedź na reklamację.
http://images41.fotosik.pl/203/f1c194c89dbeb61e.jpg
Witaj moon, co z odpowiedzią na Twoją reklamację dotyczącą naliczonych odsetek od 24.08.2009 czyli od dnia wpisu w księgę wieczystą?Pozdrawiam.
@makej2

Sytuacja wygląda tak. 24 sierpnia została ustanowiona księga. Od tego czasu przez 2 tygodnie wyrok musi się uprawomocnić wypada więc data 7.09. Dopiero po tym czasie wpis nabiera nocy urzędowej. I od tego czasu można zgłaszać żądania/roszczenia. Była to zagrywka żeby wysądować sytuację. Muszę jeszcze poczytać na ten temat. W moim przypadku więcej chyba już nie zdziałam
The author has deleted this post (w 29.09.2009)
Moon,mam prośbę czy wpis i urządzono księgę wieczystą czy to jest to samo?U mnie sytuacja wygląda tak,księgę wieczystą urządzono 3 listopada a wypis dostarczyłem 5 grudnia.Dzięki z góry.
  • Statystyki: 184 Posty | 29641 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek