mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

oferta banku nie do przyjęcia?!

link this post Dodano w 28.12.2011

Witam, dziś udałem się do oddziału DB w związku z rozważaniem zmiany spłaty kredytu w walucie. Po rozmowie z przedstawicielem banku otrzymałem takie propozycje:

1. aneks bezpłatny do umowy, obowiązkowe założenie konta walutowego ( koszt miesięczny prowadzenia 8 zł + 30 zł za każdy przelew przychodzący bezgotówkowy np. w związku z zakupem CHF w kantorze internetowym i jego przelew na konto walutowe do DB, w przypadku wpłaty gotówkowej CHF na konto walutowe 8 zł za prowadzenie konta + 0 zł za wpłaty jednak można wpłacać tylko w wybranych oddziałach, w moim nie do najbliższego 100km!)

2. obniżenie spredu do poziomu 2,5% ale...konieczność wyboru 2 pakietów:

- zmiana pakietu konta na dblife koszt prowadzenia 25 zł/m-c

- karta kredytowa

- ubezpieczenie na życie

3. wcześniejsze spłaty przez easynet przy dogodnym dla mnie kursie przeliczanie ze zł

Stoję przed dylematem. Proszę o pomoc czy opłaca się wybierać któryś z wariantów, jeśli nie to co robić?

Dziękuję z góry za wskazówki i wszelkie uwagi.

Witam

ja pierdziu to widze że deutche bank jets jeszcze wiekszym gnojem niz getin, no marne to pocieszenie.

Zgodnie z ustawą bank ma obowiązek podpisać z Tobą aneks na spłatę w CHF za 0 zł za ten aneks i wskazać bezpłatne konto do wpłaty przez Ciebie CHF.

Przeczytaj ustawę i komentarze do niej.

Zrób tak napisz do nich żądanie bezzwłoczbego wypełniania ustawy - napisz że chcesz spłacac w CHF i podpiszesz z nimi aneks i żądasz podania bezpłatnego numeru konta do wpłat w CHF.

Znajdz też informację bo juz nie pamietam jaki to numer klauzuli zakazanej - bank nie może wymagac abyś miał u nich konto , mają być tylko spłacane raty i tyle.

Dopisz że czekasz 30 dni na przedstawienie aneksu do podpisania, jeżeli w ciagu 30 dni nie dadzą Ci ankesu i nie wskażą konta lub nie odpowiedzą na to Twoje pismo to napisz że skierujesz skargę do KNF na nie wykonywanie przez bank zapisów ustawy.

pozdr i walcz z nimi

PS. Kolega ma tam kredyt i też dał pismo o nakes to ankes sie gdzies zagubil, w koncu sie znalazl ale wciskaja mu ciemnote ze musi placic za to konto i znowu do nch reklamacje sklada ale juz z dopiskiem o skradze do KNF

Spryciarze w DB....

Obchodzą przepisy - i bez opłaty można mieć jeden przelew przychodzący w CHF w miesiącu.... ale na konto DB Frank, które można było założyć tylko do 31.01.2010 he he he....
Zresztą i tak mi tą opłatę raz naliczali dla przelewu z citi w opcji OUR - odwołałem się od odpowiedzi na reklamację, bo nic z niej nie wynikało, poza rzeczami oczywistymi. Jak będzie trzeba - napiszę do Komisji Arbitrażowej przy ZBP.

Ja na Twoim miejscu zażądałbym od nich jak pisze przedmówca, a jak nie - to bym się wypiął i wpłacał franki z zewnętrznego konta na rachunek techniczny do obsługi kredytu. To działa, a opłaty naliczyć nie mogą, bo nie ma takiej opłaty w tabeli opłat i prowizji.

Nie wiem też, dlaczego konto walutowe ma kosztowac 8 zł. miesięcznie - chyba, ze wynika to z Twojego pakietu. Ja płacę 2,5zł, bo założyłem sobie jeszcze jedno konto w CHF, poza DB Frank - którego na szczęście nie zamknąłem.

Jest co najmniej jeden serwis wymiany walut w sieci jaki znam, które nazwy nie wolno tu ujawniać - ktory przelewy w CHF na konto w DB realizuje jako wewnętrzna i nie ma za nie opłaty. Minus to dosyć mała elstycznośc co do wyboru momentu wymiany - coś za coś. Plusy to niskie opłaty (0,99%) i brak tej opłaty za przelewy przychodzące w CHF. Zobaczymy jakie warunki będą w KupFranki.

Pakiet z DB Life to jest żaden biznes.

The author has edited this post (w 29.12.2011)
link this post Dodano w 29.12.2011

Panowie,

ja stosowne do ustawy i rzecz jasna darmowe aneksy z "naszym" bankiem podpisalem (po bozemu, ale bez specjalnej napinki, bo z ich dobrodziejstw tymczasem NIE korzystam).

Natomiast korzystam ze wszystkich nauk od Ferenca Jozsefa (przy okazji - uważasz Pan - szacunek!): kupuje CHF-y w dowolnym dniu miesiaca, arbitralnie wybranym, przelewam je bezkosztowo z miejsca, ktorego nazwy wymieniac tu nie wolno (mysle, ze to jest to wlasnie, o ktorym pisze kolega) na tzw. konto techniczne (prowadzone, jak widac, we frankach i obslugujace  WYLACZNIE sprawy kredytu hipotecznego; por. stosowne zakładki w dbeasyNET: Kredyty/Szczegóły kredytu/Nadpłata). Jak pieniadze na te nadplate nadchodza, nie sa nigdy pomniejszane: ksieguja dokaldnie tyle, ile kupuje, a tzw. kosztow posrednich nie ma.

Mam w DB jakis stary (ale chyba dobry) pakiet Inwestor i w kontrakcie z bankiem zapewniony brak oplat za prowadzenie w jego ramach rachunku biezacego w PLN (moze dzis DB nie jest juz tak chojny w przychylnosci do klientow, tego nie wiem). Nie posiadam tez konta dbFRANK, ani tez zadnego PLATNEGO rachunku walutowego we CHF (ani zadnej rzeczy, ktora jego jest).

W calej rozciaglosci polecam koledze james90 przerobione juz rozwiazania, ktorych guru jest na niniejszej platformie Ferenc Jozsef. No i ten jego ck portret...

Witam

Jaki jest numer konta technicznego, po wejściu na dbnets nie mam żadnych informacji o koncie technicznym.

Do ares1000:

Nie wiem, czy gdziekolwiek jest taka adnotacja, ze konto od obsługi kredytu nazywa sie oficjalnie "rachunek techniczny" (u mnie nie ma o nim mowy nawet w umowie kredytu - jakby to byl twor tajemny, wwnetrzny, bankowy czy cos takiego). To wiec raczej umowna sprawa, ale powiem otwarcie zwana tak (z powodu skrotu myslowego moze) rowniez przez pracownikow oddziałow DB.

Prosze po prostu wejsc w swoim dbNET do zakładki Kredyty/Szczegóły kredytu i tam, przy nazwie Pani kredytu, powinien byc numer. Ja (przykladowo) mam dwa kredyty hipoteczne w DB, a kazdy z tych rachunkow technicznych, prowadzonych w CHF na uzytek ich obslugi, zaczyna sie od numeru - jesli ten wskaznik cos pomoze - 12 (potem nastepuje tradycyjny ciag pozostalych dwudziestu czterech cyfr).

I na ten wlasnie numer posylam bezkosztowo pieniadze. Dochodza od kilku miesiecy jako zywo (nauczylem sie tego wszystkiego, jak juz mowilem, od Ferenc Jozsefa). Zreszta w przeciwnym razie - nie uda sie Pani przeprowadzic operacji wyslania.

Pozdrawiam i zycze skutecznego powodzenia.

ML

link this post Dodano w 30.12.2011

milanl, dzięki za ciepłe słowa. Przynajmniej Ciebie przekonałem, bo na samym początku - jak grochem o ścianę
Też mam pakiet Inwestor, jeszcze rzutm na taśmę w 2008. Teraz DB już nie chce darmowego konta dawać, a standardowe dbLife to 25 zeta na miesiąc.

Powiedziałem sobie, że dopóki różnica na zakupie CHF to 40 - 50 zeta na miesiąc - nie będę kupował w DB. Jak różnica spadnie do 15-20, przestanie mi się chcieć kombinować No i na pewno większe kwoty na wcześniejsze spłaty trzeba kupować poza DB, ale broń Boże tych kwot nie przeleajcie na rachunek techniczny! Z tego rachunku są rozliczane tylko kolejne bieżące raty. Zresztą przy aktualnym kursie nie ma co wcześniej spłacać. Trochę poczekać trzeba.

A zdjęcie  - i owszem, dostojne. W wieku lat ok 40stu.

The author has edited this post (w 30.12.2011)
rozwiaznie to jest tez idealne dla osob majacych dochody w innych walutach niz PLN. Wymieniamy na portalu pieniazki bezposrednio na CHF i przesylamy na rachunek techniczny. Odpada koniecznosc miedzywymiany na PLN co przy wysokich ratach i obecnych spreadach bardzo boli. Na parze Euro/CHF pozwala nam to zaoszczedzic na wiecej niz waciki. 

Do Ferenca Jozsefa:

Jestes dla mnie wzorem i wszystkim (sierotom/ofiarom mego pokroju) polecam lekture tych wpisow, ktore na kupfranki.pl sa Twego autorstwa. Bo nie znam nikogo, kto by tak wnikliwie i ze zrozumienienm czytal umowe z bankiem i docelowo - wytropil legalne mozliwosci obslugi wlasnych spraw wynikajacych z kontraktow zawieranych w obrebie DB.

Prywata jeszcze: Wiem, ze nasze forumowe poczatki byly (przeze mnie) trudne. Przepraszam. Ale - jak od Leszka M. wiadomo - "mezczyze poznaje sie nie po tym jak zaczyna..."

No i wspolnota dostojenstwa, ktore z godnoscia pozwala (z)nosic metrykalne ponad czterdziesci lat.

Pozdrawiam,

ML

Witam, serdecznie dziękuję za odzew i porady. W przyszłym tygodniu wybieram się do mojego oddziału podpisać aneks i od stycznia przelewam raty na konto techniczne tak jak radzi kolega Ferenc Jozef . Czy mogę w jakiś sposób się z Tobą skontaktować, celem uzyskania danych technicznych do takich operacji tzn. miejsca i sposobu zakupu franków, bo na razie wszystko jest dla mnie nowością. Moje jeszcze jedno pytanie, w zasadzie poruszył tą tematykę Bandit w tym poście, przy podpisywaniu umowy kredytowej bank zobowiązał mnie do posiadania konta za które miesiecznie płacę 17 zł. W zasadzie po przeanalizowaniu umowy nigdzie nie znalazłem wpisu o takim obowiązku, tylko jest w rozdziale zabezpieczenia kredytu zapis o pełnomocnictwie dla banku do rachunku bieżącego i załącznik do tej umowy stanowi to pełnomocnictwo. Czy powołując się na art.385 ³  pkt. 7 Kodeksu Cywilnego, za niedozwolone uważa się postanowienia umowne, które uzależniają zawarcie, treść lub wykonanie umowy od zawarcia innej, niemającej bezpośredniego związku z umową zawierającą oceniane postanowienie, wystosować wniosek do DB o rezygnację konta osobistego?
  • Statystyki: 36 Posty | 518 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek