mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

oferta banku nie do przyjęcia?!

link this post Dodano w 05.01.2012

ad wiadoomści prywatne
Ta funkcjonalnośc została w KupFranki.pl usunięta po akcji konkurencyjnego serwisu w internecie, który się przewiózł na popularności KupFranki. Można ponoć jakoś przez mixxt w serwisie głównym, można założyć jakiś mail do kontaktów. Do mnie jest chyba tichauer(at)gazeta.pl
Dla jasności - zaglądam tam doprawdy od czasu do czasu, proszę na wszelki wypadek uzbroić się w cierpliwość.

Vivat Silesia Superior!

Ferenc Jozsef, Lieber Freund,

wybacz, ze (w nowym temacie) odpowiedzialem Herrn Bredo vel Brodo (co wydaje sie, ze ma tu juz sporą orientacje i nie jest raczej absolute beginner) jakby w Twoim imieniu, ale - z dobrymi intencjami. Mam nadzieje, ze nie pomylilem niczego - al ejak mozesz, sprawdź, prosze (bo z jego listu zrozumialem, ze dysponuje w DB pakietem typu Inwestor-opodobnym, choc nigdzie o tym nie wspomina - wnosze to jedynie po oplacie za przelewy we frankach na jego post-aneksowe konto w CHF prowadzone, nazwijmy je tak uprzejmie).

Mam nadzieje, ze nie bedziesz zywic urazy.

I pozdrawiam,

ML

Witam, dziś otrzymałem informację, że bank przychylił się do wniosku o zmianę konta płatnego 17 zł na bezpłatne db Open. Wszak proponowano nam ponownie db Life w opcji 12 zł (zamiast 25) przez okres kredytowania, ale wówczas musiałbym podpisać aneks bodajże w wysokości 250 zł no bo byłoby to zejście z konta wyżej opłacanego 17 zł na mniej.

Szanowny Panie Milanl lub Ferenc Jozsef proszę o informację na maila james90@wp.pl w kwestii możliwości miejsca kupna franków oraz konta walutowego, gdyż z moich jak do tej pory uzyskanych informacji każdy każe sobie bulić, mniej lub więcej. Wasza pomoc będzie dla mnie nieocenona, gdyż chciałbym już w tym miesiącu dokonać pierwszej mojej takiej transakcji i odciążyć choć trochę budżet domowy.

link this post Dodano w 06.01.2012

do Ferenc_Jozsef

w jednym ze swoich postów piszesz żeby nie przelewac więcej niż jedna rata na konto techniczne kredytu, przy tym kursie to i tak bezsensu ale powiedz dlaczego. Ja w umowie kredytowej mam podany nr konta do wcześniejszej spłaty kredytu ale nie wiem czy ono jest w CHF czy w PLN, przypuszczam że to drugie. Może jak kiedyś kurs franka zmieni się to można by było przelac jakieś pieniądze na któreś z tych kont tylko które?

link this post Dodano w 06.01.2012

Czesc,
konto do obsługi rat kredytowych, określamy je jako 'techniczne' - służy tylko w celu księgowania kolejnych rat. Jeśli przelejesz na nie więc\ej niż jedną ratę - kasa będzie czekała do terminu wymagalnościkolejnej raty i nie zmniejszy wcale kapitału do spłaty.

Inna rzecz - to jest rachunek konta wskazany w umowie do wcześniejszej spłaty (nie: nadpłaty). Nie wiem do końca jak to działa, bo spłacałem wcześniej, ale u swojego doradcy zostawiałem dokument: Dyspozycja wcześniejszej spłaty, i bank sobie sam przeksięgowywał wkazaną kwotę, żeby ją rozliczyć.

Przelew na to konto także wydaje mi się nie zmniejszy automatycznie kapitału, nie wiem nawet czy to nie jest jakieś konto zbiorcze, z którego bank po odpowiedniej informacji pobiera i księguje odpowienio własxciwe kwoty.
Zasada jest takav -v najpierw są pobierane odsetki należne do daty wcześniejszej spłaty, a następnie pozostała kwota zmniejsza wielkość kapitału niewymagalnego.

Kolejna rata "regularna" jest mniejsza o pobrane odsetki, a kolejne są naliczane od daty wpłaty i mniejszego kapitału siłą rzeczy. Takien spłaty działają, ale wymagająna pewno kontaktu z bankiem.

link this post Dodano w 11.01.2012

Chciałem podziełić się z kolegami i koleżankami dotychczasowymi osiągnięciami z negocjacji z bankiem. W sumie nawet nie musiałem za bardzo negocjować,to tak jakby odbylo się poza mną. Odezwała się do mnie moja opiekun i poinformowała,że dyrektor oddziału przychylil się do propozycji zmiany mojego profilu konta z DB Fokus na DB Open. Dzisiaj byliśmy w oddziałe i podpisaliśmy stosowne dokumenty, nie pobrano żadnych dodatkowych opłat. W DB Open za nic nie placę, za walutowe konto, za konto ROR,a dotychczas placilem 17 PLN za ROR,no i pobierali za prowadzenie walutowego konta 1,2 CHF. W moim poprzednim wpisie opisywałem, jak to mi kilka doradców finansowych z DB tłumaczyłi,że mogę zmienić sobie tylko na DB Life, gdzie pobieraja opłatę 25 PLN za miesiąc. Widocznie taka jest ich polityka, że wciskaja kity ludziom i albo klienci zgadzają się na to,albo odpuszczają, bo kto będzie walczyć o jakieś parę złotych przy takich obciążeniach jak przy naszych kredytach. Ale widać warto, i jednak można! Sam doradca z DB przy okazji wcześniejszego wyjaśniania dlaczego pobrano opłatę mi za prowadzenie konta w CHF wbrew ustawie, mi powiedział,że przecież mogę wpłacić bezpośrednio na rachunek jak tutaj określacie techniczny i że żadnej opłaty wtedy nie pobierają.

W tym miesiącu otrzymałem pierwszy przelew z serwisu (wiadomo jakiego), nie pobrano żadnych dodatkowych opłat i zaoszczędziłem na racie 75 PLN. Ja z natury rzeczy nie lubie kombinować i dlatego nie skorzystałem z waszych tutaj rad,żeby wpłacać bezpośrednio na techniczny rachunek, bo na początku mojej przygody z DB dostałem monit i ponaglenie z DB,że nie wypełnilem jednego z punktów umowy kredytowej, a mianowicie moja pensja nie wpływa na konto. Dlatego nie chce dawać teraz kolejnych powodów im i trzymam się wszystkiego zgodnie z literą prawa i umowy kredytowej ale w obie strony:) Ale jak piszecie,że można to widocznie można, tym bardziej,że miałem potwierdzenie w słowach doradcy z DB.

link this post Dodano w 18.01.2012
Ferenc_Jozsef:

Czesc,
konto do obsługi rat kredytowych, określamy je jako 'techniczne' - służy tylko w celu księgowania kolejnych rat. Jeśli przelejesz na nie więc\ej niż jedną ratę - kasa będzie czekała do terminu wymagalnościkolejnej raty i nie zmniejszy wcale kapitału do spłaty.

Inna rzecz - to jest rachunek konta wskazany w umowie do wcześniejszej spłaty (nie: nadpłaty). Nie wiem do końca jak to działa, bo spłacałem wcześniej, ale u swojego doradcy zostawiałem dokument: Dyspozycja wcześniejszej spłaty, i bank sobie sam przeksięgowywał wkazaną kwotę, żeby ją rozliczyć.

Przelew na to konto także wydaje mi się nie zmniejszy automatycznie kapitału, nie wiem nawet czy to nie jest jakieś konto zbiorcze, z którego bank po odpowiedniej informacji pobiera i księguje odpowienio własxciwe kwoty.
Zasada jest takav -v najpierw są pobierane odsetki należne do daty wcześniejszej spłaty, a następnie pozostała kwota zmniejsza wielkość kapitału niewymagalnego.

Kolejna rata "regularna" jest mniejsza o pobrane odsetki, a kolejne są naliczane od daty wpłaty i mniejszego kapitału siłą rzeczy. Takien spłaty działają, ale wymagająna pewno kontaktu z bankiem.

hmm, ciekawe, w umowie mam tylko wlasnie rachunek do wczesniejszej splaty, a nie rachunek do obslugi rat kredytowych. Umowe mam z 2007. W szczegolach kredytu mam podany jakis numer konta, pod "Nazwa kredytu", a przed pozycja "Przyznana kwota"
Ten numer jest taki sam, jak na umowie, ale pod pozycja "Numer rachunku bankowego wskazanego przez Deutsche Bank PBC SA. w celu spłaty Rat Kredytu lub spłaty zadłużenia przeterminowanego", to o to chodzi?

link this post Dodano w 29.01.2012

raczej to samo - nie ma w umowie rachunku do spłat raty kredytu bo bank by sugerował, że można to samemu zrobić. Sprawdź dla pewności w bankowoście elektronicznej (serwis www) nr rachunku dla kredytu hipotecznego.

Dopiero zauważyłem, że zacząl działać inkantor i ma całkiem dobry piątkowy kurs wymiany.

Jedyna niedogodność to taka, że wcześniej trzeba do nich przelać pieniądze.

Czy ktoś z Was śledził wcześniej ich kursy i porównywał z innymi "kantorami online"?

The author has edited this post (w 29.01.2012)
link this post Dodano w 03.02.2012
The author has deleted this post (w 04.02.2012)
link this post Dodano w 15.02.2012
Witajcie. Znalazłem w zakładce kredyty, "kredyt mieszkaniowy" na którym widoczne jest moje zadłużenie w CHF. Ma ono numer 58...0001. Czy to jest ten rachunek "techniczny", na który mogę wpłacać bezpośrednio franki?
  • Statystyki: 36 Posty | 518 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek