Chciałem podziełić się z kolegami i koleżankami dotychczasowymi osiągnięciami z negocjacji z bankiem. W sumie nawet nie musiałem za bardzo negocjować,to tak jakby odbylo się poza mną. Odezwała się do mnie moja opiekun i poinformowała,że dyrektor oddziału przychylil się do propozycji zmiany mojego profilu konta z DB Fokus na DB Open. Dzisiaj byliśmy w oddziałe i podpisaliśmy stosowne dokumenty, nie pobrano żadnych dodatkowych opłat. W DB Open za nic nie placę, za walutowe konto, za konto ROR,a dotychczas placilem 17 PLN za ROR,no i pobierali za prowadzenie walutowego konta 1,2 CHF. W moim poprzednim wpisie opisywałem, jak to mi kilka doradców finansowych z DB tłumaczyłi,że mogę zmienić sobie tylko na DB Life, gdzie pobieraja opłatę 25 PLN za miesiąc. Widocznie taka jest ich polityka, że wciskaja kity ludziom i albo klienci zgadzają się na to,albo odpuszczają, bo kto będzie walczyć o jakieś parę złotych przy takich obciążeniach jak przy naszych kredytach. Ale widać warto, i jednak można! Sam doradca z DB przy okazji wcześniejszego wyjaśniania dlaczego pobrano opłatę mi za prowadzenie konta w CHF wbrew ustawie, mi powiedział,że przecież mogę wpłacić bezpośrednio na rachunek jak tutaj określacie techniczny i że żadnej opłaty wtedy nie pobierają.
W tym miesiącu otrzymałem pierwszy przelew z serwisu (wiadomo jakiego), nie pobrano żadnych dodatkowych opłat i zaoszczędziłem na racie 75 PLN. Ja z natury rzeczy nie lubie kombinować i dlatego nie skorzystałem z waszych tutaj rad,żeby wpłacać bezpośrednio na techniczny rachunek, bo na początku mojej przygody z DB dostałem monit i ponaglenie z DB,że nie wypełnilem jednego z punktów umowy kredytowej, a mianowicie moja pensja nie wpływa na konto. Dlatego nie chce dawać teraz kolejnych powodów im i trzymam się wszystkiego zgodnie z literą prawa i umowy kredytowej ale w obie strony:) Ale jak piszecie,że można to widocznie można, tym bardziej,że miałem potwierdzenie w słowach doradcy z DB.