mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie w multibanku

link this post Dodano w 23.06.2009
Czy do kogoś z posiadaczy kredytu w multi (lub mbanku) zwrócono się z propozycją rozszerzenia ubezpieczenia? Mnie zaproponowano dodatkowe ubezpieczenie ruchomości (dotychczas płacę - okokło - 50 zł miesięcznie za dom) o 20 zł (do kwoty 20000) lub 50 (do kwoty 100 000). W ostatnim przypadku proponują assistance fachowców od wszystkiego (hydraulik, elektryk itp.). To wychodzi ponad 600 zł rocznie, a jak działa ich assistance - nie wiem. Warto by ubezpieczyć "wnętrze", ale może da się taniej? U kogo? Ma jakich warunkach? Czy Multi się zgodzi na innego ubezpieczyciela?
Proszę o radę, co robić.
link this post Dodano w 24.06.2009
Ja mam od samego poczatku w innej firmie Allianz i bylo tanio i kolejna zniczke dostalem na auto
The author has edited this post (w 24.06.2009)
link this post Dodano w 25.06.2009
Takie szacunkowe porównanie polis możesz zrobić na stronie ipolisa.pl. W Ergo Hestii za ubezpieczenie kosztuje nas 265zł/rok (22zł/m-c). Suma ubezpieczenia to 15tys zł (stałe elementy i mienie ruchome).
link this post Dodano w 26.06.2009
Bardzo dziękuję!
W Multi wychodzi drogo...Poszukam
link this post Dodano w 02.07.2009
Ja mam równiez ubezpieczenie w Allianz i po zniażkach mam ratę półroczną 102, ale warto zwrócic szczególna uwagę na warunki ubezpieczenia i wszystko co jest dodatkowo ( takie gadżety ) bo za to nieźle sie płaci a korzyść jest niewielka. Ja wzięłam w Allianz " Wszystko co w domu" ubezpieczenie na 50.000,00 PLN -warunki na stronie- wariant minimum i nie narzekam :o) warto mieć tak dla spokojności na urlopie i ogólnej i najważniejsze- nie przepłacać

pozdrawiam
Ania
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w Multibanku osób które brały kretyt do końca 2007, oni proponowali ( czytaj zalecali aby dostac kredyt ) takie ubezpieczenie pomostowe do czasu ustanowienia hipoteki i oprócz comiesięcznej raty ( 1,5 % zwiekszone oprocentowanie ) pobierali jeszcze opłatę za przystąpienie do ubezpieczenia. Próbowałam wyegzekwować odpowiedź, za co dokładnie jest ta opłat czy za formalności czy za sam fakt i dstałam odpowiedź :
" Szanowna Pani
W odpowiedzi na poniższego maila, pragniemy poinformować, iż każdy klient, który zaciąga w MultiBanku kredyt zabezpieczony hipotecznie w zakresie ubezpieczenia pomostowego ponosi z tego tytułu dwie opłaty:
1) opłatę za przystąpienie do ubezpieczenia w wysokości 0,2% kwoty kredytu dla MultiPlanów;
2) dla kredytów ratalnych: opłatę za ubezpieczenie w postaci podwyższonego oprocentowania o 1,5 pkt. proc.
Opłata nr 1, jak słusznie Pani zauważyła, jest wyłącznie kosztem i może być postrzegana jako dublująca się z opłatą 2, jednakże jest ona zgodna i wynika z Tabeli opłat i prowizji bankowych MultiBanku: "Opłata z tytułu ubezpieczenia spłaty kredytu 0,20% kwoty kredytu".
Opłata nr 2 wynika z grupowej umowy ubezpieczenia."

Pracuję w spółce ubezpieczeniowej i dowiadywałam się czy tak można, bo jeśli płacimy co miesiąc ratę za ochronę ubezpieczeniową to jaką ochrone mam za tą opłatę???

Niestety nie udało mi się przez 1,5 roku otrzymac jasnej odpowiedzi od banku, tylko to co w cytacie powyżej... Chciałm te pieniądze odzyskać ale nie mam na razie pomysłu jak, bo jak zacznę " skaka" to trochę sie obawiam że do kredytu mi się czepną.........

Popatrzcie tylko ile my im oddajemy za friko, ale niestety jeśli człwiekowi zależy na kredycie to przymyka oczy..

podzielcie się prosze ze mną informacją czy wy też mieliście tego typu przejścia
Jedni patrzą na cene a drudzy patrzą co za tę cenę mają. Pytanie co chcemy : Czy mieć ubezpieczenie czy zapłacić za ubezpieczenie?
Pierwsza opcja sprowadza role skladki na drugi plan. Za to druga opcja to wybór najtańszej opcji.

Zajmę się pierwszą opcją w moim doradzaniu - amatorskim.
1. Należy sprawdzić czy nie mamy już ubezpieczenia które nam coś daje(karta kredytowa, pakiet medyczny etc) .
Przy karcie kred możemy mieć już assistance domowy (hydraulik, elektryk etc), tak samo jak przy pakiecie medycznym mamy koszta leczenia np. więc wykupywanei extra w ubezpieczeniu ruchomości, dodatkowego ryzyka assistance czy nnw może okazać się zbędne. Więc nei należy przepłacać lub płacić 2x za to samo.
2. Ważną rzeczą jest to aby po takiej szkodzie nie tylko otrzymać odszkodowanie ale żeby to odszkodowanie pokryło koszta zakupu takiego samego sprzętu.
Mamy wartośc rynkową i wartość odtworzeniową. Pierwsza to wycenią ile ich zdaniem kosztowało to coś a drugie muszą dać kasę na zakup tego coś ze sklepu (lub równoważnik).
3. Dość często kupujemy opcje basic , no bo co nam może się stać. Ubezp o ognia, ok, od kradzieży ok. A co jak się włamie i zrobi sobie ładna imprezkę zakończona wandalizmem. nic nei ukradł wiec ubezp kradzieżowe nei pokrywa, nei spalil wiec tez nici. Dlatego warto kupić opcje wandalizmu. nmie mowie ze sie wlamuje po to zeby zniszczyc (chociaz takie przypadki tez moga byc). Chodzi o cos co jest przytwierdzone i zlodziejowi nie uda sie tego zabrac a zniszczy.
4. Coraz powszechne jest wystepowanie z roszczeniem do sprawcy zalania lub innych szkod. Dobrze jest wiec jak kupimy sobie dodatkowo ubezpieczenie OC. Wtedy nei musimy sie martwic ze jak zalejemy sasiada to musimy z wlasnej kieszeni placic.

5. Pamietajcie nikt nic nie robi za darmo. Skladka ma 2 adresatow: Bank oraz ubezpieczyciel. Banki biora prowizje ktora jest wrzucona w skladke. Dlatego jesli ktos chce "oszczedzic" to powinien omijac posrednikow. No chyba ze jestesmy leniwcami i lubimy oplacac tabun ludzi ktorzy nam dostarcza produkt za 100 PLN chociaz sami na bazarku mozemy go kupic za 50 PLN
Zgadzam się z Tobą, ale jeśli chodzi o ubezpieczenie mienia ( rzeczy ruchomych ) to jestem zdania że opcja Basic często wystarcza, no można się pokusić o stopień wyższą ochronę ale trzeba faktycznie się zastanowić czy się nie dublujemy.

Dla spokojności dobra jest też OC w Życiu prywatnym, za szkody wyrządzone przez nas zapłaci ubezpieczyciel i tam jest wiele dodatkowych opcji: hydraulik itp.

ale wracając do tematu ubezpieczeń przy kredytach ( udzielanych do końca 2007 )

jakie są wasze doświadczenia
Znam ubezpieczenia dołączane do kredytów od podszewki. Niestety muszę potwierdzić, że w składce ktrórą płaci finalny kient często bywa 50% prowizji dla banku a czasami nawet 90%. Osobiście uważam to za rozbój.

Odnośnie ubezpieczenia posmostowego. Już wyjaśniam: opłacasz składkę ubezpieczeniową za ochronę BANKU a nie Ciebie. Bank ma spokojną głowę i w razie bankructwa dewelopera a przez podpisaniem aktu notarialnego a tym samym ustanowienia hipoteki, która jest zabezpieczeniem kredytu, dostaje od ubezpieczyciela zwrot pieniędzy (tylko wtedy gdy nie ma jeszcze hipoteki). Natomiast ubezpieczyciel nabywa prawo do wyegzekwowania tej kwoty od Ciebie.

Czyli ty płacisz składkę, bank jest ubezpieczony, ubezpieczyciel płaci odszkodowanie bankowi, a potem żąda zwrotu od ciebie (monity, sąd komornik...). Tak naprawdę to ty ubezpieczasz bank na wypadek gdyby ci sie nie udało kupić mieszkania, bo np. deweloper zbankrutował.

Jeżeli chodzi o ubezpiecznei mieszkania od ognia i ... to proponuję kupować bezpośrednio u ubezpieczycieli (np. przez stronę ubezpieczeniową) bez pośrednictwa banku lub agenta, a nawet kupować w pakietach np. z ubezpieczneiem samochodu, na życie itp. W pakiecie zawsze taniej.
Dla rozróżnienia obu ubepieczeń:
1) niskiego wkładu włanego (gdy wartość kredytu przekracza np 80% wartości nieruchomości) - tutaj składka jednorazowa z góry na 3 lata
2) ubezpiecznie pomostowe do czasu wpisu do hipoteki (składka miesięczna w formie zwiększonego oprocentowania kredytu)

Oba zabezpieczające BANK a nie płacącego składkę klienta. por. wypowiedź wyżej

Powyżej w poście chyba sa opisane dwa różne ubezpieczenia a nie jedno, z dwoma opłatami
The author has edited this post (w 02.07.2009)
  • Statystyki: 17 Posty | 4792 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek