mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

ubezpieczenie w multibanku

link this post Dodano w 03.07.2009
Dzięki, ale takie rzeczy wiem, chodzi mi o opłatę za przystąpienie do ubezpieczenia " do czasu ustanowienia hipoteki", czy ktoś z was walczył o zwrot tej kasy.

Przystępując do tego ubezpieczenia, zgadzamy się na podniesienie oprocentowania- to jest właśnie ta comiesięczna rata i jest różnej wysokości ( zależy od kursu franka ) i powinna być tylko ona. Ja natomiast miałam jeszcze opłatę za przystąpienie do ubezpieczenia i jak poprosiłam BRE bank o interpretację, za co dokładnie jest ta kasa ( np. przygotowanie dokumentów czy coś innego ) nie umiano mi odpowiedzieć - po prostu jest taka opłata ale ona nic nie daje i jest bezzwrotna.

Czy jest to zgodnie z prawem ?

Czy obecnie przy udzielaniu kredytów i zawieraniu tego ubezpieczenia też taka opłata w bre jest???

Chyba już nie ma tej opłaty ale nie mogę szię doszukać wna ich stronie.
The author has edited this post (w 03.07.2009)
link this post Dodano w 04.07.2009
Przeniosłem wiadomość do osobnego wątku, by nie prowadzać zamieszkania.
The author has edited this post (w 06.07.2009)
link this post Dodano w 06.07.2009
Masz całkowitą rację, płacisz ubezpieczenie i tak na prawdę nic nie masz. koleżanką ... a kasa dla banku leci - bo oni pobierają procent od raty ..... ubezpieczyciel niewiele z tego ma

niestety banki znajdują sobie nowe sposoby na " dorobienie"
link this post Dodano w 06.07.2009
Dzisiaj do mnie zadzwoniła pani z Multi z ofertą ubezpieczenia wyposażenia mieszkania (kradzież, zalanie, itd.) oraz OC. Wspomniała o trzech opcjach (20, 50, 100 tys) przy czym składka za pierwszą to 16zł/m-c (pytanie, czy netto, czy brutto). Wspomniała też o assistance domowym.

Niestety, rozmowę nam przerwało i pani nie zadzwoniła już ponownie. Szkoda, bo chciałem prosić o Ogólne Warunki Ubezpieczenia.
link this post Dodano w 07.07.2009
Ubezpieczenie samo w sobie jest dobre, bo masz spokojną głowe podczas wakacji i wogóle " gdyby się cos stało" - jedyny problem polega na tym, że jeśli nie bierzemy je bezpośrednio u Ubezpieczyciela dużą część naszej składki zabierze bank, a nam zaoferuje " ubezpieczenie grupowe" lub warunki oferowane globalnie swoim klientom...

Ja osobiście mam to ubezpieczenie w Allianz, nazywa się " Wszystko co w domu" i koszty mam około 100 PLN na pół roku. Wydaje mi sie to niewiele, a ubezpieczylam i sprzęt i dywany ;o) meble, zabudowę, nawet kota

Co do ubezpieczenia OC w Życiu prywatnym, też mam i też od ubezpieczyciela... koszt około 50,00 PLN na rok.

Tak ogólnie mówiąc, jestem zwolennikiem ubezpieczenia się (może to " zboczenie zawodowe" ) ale wszystko jest dobrze jak jest dobrze... a jak nie jest to się pluje w brodę, że nie było ubezpieczenia :o)

Tylko trzeba dokładnie czytać co nam Bank proponuje, i wógóle oni zabierają nawet do 90% składki dla siebie a to co zostanie idzie na konto ubezpieczyciela, więc co ubezpieczyciel może nam za tą resztę zaproponować????
link this post Dodano w 08.07.2009
Wczoraj ponownie zadzwoniła Pani z Multi i dokończyła przedstawianie oferty. Poprosiłem o przesłanie OWU i poczytałem sobie. Wiem już chyba, gdzie tkwi haczyk...

§ 12 ust. 2

Wzakresie ubezpieczenia Ruchomości domowych odpowiedzialność
BRE Ubezpieczenia w każdym okresie ochrony ubezpieczeniowej
ograniczona jest do następujących limitów:
1) W przypadku zdarzeń określonych w §3 ust. 2 pkt 1)-17):
a) 20% Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych
— dla szkód w przedmiotach wartościowych,
z wyłączeniem gotówki i biżuterii,
b) 20% Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych
i nie więcej niż 1 000 zł — dla szkód w gotówce
i biżuterii,
c) 10% Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych
i nie więcej niż 3 000 zł — dla szkód dotyczących
rowerów,
d) 1000 zł — dla szkód powstałych w wyniku stłuczenia.
2) Wprzypadku zdarzeń określonych w §3 ust. 2 pkt 18)-20)
— limit odpowiedzialności BRE Ubezpieczenia wynosi 50%
Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych, z zastrzeżeniem:
a) 10% Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych
— dla szkód w przedmiotach wartościowych,
z wyłączeniem gotówki i biżuterii,
b) 10% Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych
i nie więcej niż 1 000 zł — dla szkód w gotówce
i biżuterii,
c) 5% Sumy ubezpieczenia Ruchomości domowych
i nie więcej niż 3 000 zł — dla szkód dotyczących
rowerów.

oraz
...
b) sprzęt audiowizualny, komputerowy i fotograficzny,
sprzęt optyczny, instrumenty muzyczne, elementy systemów
anten satelitarnych, radiowych i telewizyjnych,
biżuteria, gotówka;
14) przedmioty wartościowe — Ruchomości domowe, wyłącznie
wymienione w pkt 13 lit. b) powyżej;

Ja to rozumiem tak, że jeśli ktoś włamie się do mieszkania, ukradnie np komputer za 3000zł oraz laptopa za 3000zł, to w wariancie z sumą ubezpieczenia 20000 otrzymamy tylko 2000zł (10% z 20000). Dla porównania w Ergo Hestii procent ten wynosi 70%.

Zerknijcie do swoich polis innych firm ubezpieczeniowych i sprawdźcie, jak to wygląda. Wydaje się, że bez wczytania się w OWU można się nabrać na wysoką sumę ubezpieczenia, której tak naprawdę nigdy się w całości nie otrzyma.
link this post Dodano w 22.10.2009
Czy ktoś wie, jak dochodzić swego w kwestii obowiązkowego ubezpieczenia domu w Multibanku? Liczą je od kwoty transakcji kupna domu, czy wliczają: cenę domu, cenę działki, i - nasz, wysoki, wkład własny, jako kwotę wyjściową. Czyli wliczają NASZE pieniądze po stronie "winien", a ubezpieczając "mury", dodatkowo wliczają działkę. Moim zdaniem mają prawo zabepieczać się do kwoty udzielonego kredytu, z odliczeniem wartości gruntu - którego nikt ani nic nie zniszczy, ani nie ukradnie, a którego wartość jest wyższa niż domu.
Po napisaniu pisma w tej sprawie dostałam wiadomość, że mam załatwić (i zapłacić) "audyt" dotyczący posiadłości i ptrzedstawić im jego wynik. Z jakiej racji?
Jeśli ktoś ma pojęcie, jak to rozwikłać od strony prawnej, bardzo proszę o pomoc.
  • Statystyki: 17 Posty | 4792 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek