mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Korzystny rachunek walutowy do spłacania rat

link this post Dodano w 01.12.2009
Rozpowszechniasz jakieś bzdury. Możesz to poprzeć jakimś linkiem?
Ferenc..
chyba jest to pomylka w nazewnictwie, przez DB okreslany jest zarowno DomBank jak i Deutsche Bank, ten pierwszy nie pobiera oplat, ten drugi chyba tak - choc pewien nie jestem, my w kazdym razie piszemy o DomBanku czyli Getin, nie o DB-PBC
bzdziagwa
wez pod uwage ze wplywy na konto nie musza byc z wynagrodzenia powyzej 2500, nie jest to tak sformulowane, tak na prawde wystarczy ze piec razy wplacisz i wyplacisz 500zl i masz wplyw 2500.
Jak masz inne konto to raz w miesiacu przelewasz tam 2500, tyle co trzeba zamieniasz na CHF a reszte spowrotem.
Pozostaje tylko oplata za karte jako jedyny koszt tego konta - 3zl miesiecznie mozna przezyc, nie badzmy tacy chytrzy, niech bank tez cos z tego ma jeszcze nam padnie biedactwo i gdzie bedziemy robili przelewy
BartekP:

bzdziagwa
[...]
Pozostaje tylko oplata za karte jako jedyny koszt tego konta - 3zl miesiecznie mozna przezyc, nie badzmy tacy chytrzy, niech bank tez cos z tego ma jeszcze nam padnie biedactwo i gdzie bedziemy robili przelewy

Ja zamiast debetówki do konta wziąłem kartę identyfikacyjną. Nic to nie kosztuje.
A może ja też taką mam. Nie wiem, niebieska taka. Leży gdzieś, nie wiem gdzie.
link this post Dodano w 02.12.2009
BartekP:

piszemy o DomBanku czyli Getin, nie o DB-PBC

OK. ,w naszym żargonie DB to Deutsche Bank - PBC.
Stąd zamieszanie i ewentualne nieścisłości.
Pozdrawiam
Ferenc_Jozsef:

DB pobiera opłatę za przyjęcie przelewu, w zależności od rodzaju konta i pakietu bedzie to dla przelewu w CHF przeliczone 10-30 zeta, na koncie DB Frank zawsze 30 zeta.

OK, ale po co przelewać CHF do DB skoro u niego można kupić franki taniej niż w CITI?
Zly.Franek:

OK, ale po co przelewać CHF do DB skoro u niego można kupić franki taniej niż w CITI?

W celach testowych robiłem taki manewr. Jest mozliwy, ale ze względu na promocję w DB-PBC chwilowo bezsensowny w sytuacji mniejszych kwot. Może mieć on sens, kiedy w citi kupić większa ilosć CHF jednorazowo. Wtedy zdecydowanie przelew z opłatami po stronie nadawcy - opcja OUR. Z kilku empirycznych doświadczeń wychodzi, ze tak jest chyba najtaniej.
link this post Dodano w 03.12.2009
Rozmawialem z paroma osobami w Citi
Oczywiscie ogolna niewiedza, ale nawet po dlugich tlumaczeniach i wyjasnianiach z ich strony nie potrafia dac jasnej odpowiedzi jakie beda oplaty za taki przelew
z ich strony zadne - to jasne, ale co sie dzieje z tym przelewem po wyjsciu z ich banku juz nie sa w stanie stwierdzic
kazde podsumowanie brzmialo "rzeczywiscie, koszty korespondentow moga wystapic"
najdziwniejsze jest to ze nie ma na to reguly, podalem swift banku do ktorego wysylany jest przelew, zidentyfikowali dwa banki przez ktore przechodzi przelew ale na tym koniec, nie wiadomo jakie oplaty i czy zawsze - jak widac po doswiadczeniach nie zawsze, ale dlaczego?
loteria czy jak?

Moze trzeba wyprodukowac jakies pismo na ktore beda musieli jasno odpowiedziec
to sa finanse i nie moze tu byc zgadywanek
link this post Dodano w 03.12.2009
BartekP:

co sie dzieje z tym przelewem po wyjsciu z ich banku juz nie sa w stanie stwierdzic

Witam, opłaty banków zewnętrznych są księgowane na koncie w citi z tytułem "opłata banku zagranicznego" (opcja OUR - za przelew płaci zleceniodawca).
Próbowałem dotrzeć do jakichkolwiek szczegółów - który bank, indywidualny numer transakcyjny - nic. Odpowiedź była nastepująca - w takiej formie spływa obciążenie w organizacji SWIFT i jest ono księgowane. Jeśli po kodach SWIFT zidentyfikowałeś banki - to i tak dobrze.
Pewnie w moim przypadku korespondentem był citi w Londynie oraz Deutsche Bank AG we
Frankfurcie. Ja rozumiem, że system z bankiem zagranicznym miał na celu kontrolowanie przepływów w innych walutach. Pewnie głównie do celów statystycznych. Ale w chwili obecnej wydaje się to anachronizmem. Niby są banki które w kraju przesyłają bez korespondenta, ale wydaje mi się to chyba niemożliwe, bo nie dopuszcza takiego postępowania ustawa Prawo dewizowe?
  • Statystyki: 195 Posty | 29186 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek