mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Korzystny rachunek walutowy do spłacania rat

link this post Dodano w 19.01.2010
Kali1975:

aqq001:

Na teraz CHF:
Citi - 2,7728
Alior - 2,7624

a w DB, kurs z wczoraj, dla porownania
2.8522 - 4% (promocja franka) = 2.738112

Do tej pory z tego co obserwuje to DB jest nie do przebicia.

To wiadomo, korzystam z nich jak mam czas.
U mnie jest to ograniczone bo mam do wykonania 3 przelewy w walucie.
Więc wydłuża mi się czas operacji. Z DB do Citi i z Citi 3 przelewy dalej.
Jak mi się zapomni to zostaje kantor aby zdążyć

Jeszcze inaczej liczyć powinni ci co korzystają w danym momencie z linii kredytowe/debetu - ostatnio komuś liczyłem i DB się nie kalkulowało jeśli musiał przelać kasę na CHF ok. połowy m-ca wg w miare porównywalnego kursu na koniec m-ca. Różnice niewielkie dla 300 CHF zaczynają rosnąć dla 2000 CHF.

Najważniejsze że jest wybór
PsychoFish:

To prawda - ale musisz kupic wieksza ilosc, zeby znegocjowac cene za sztuke Grunt, ze mam wybor - chce, to ide do kantoru, nie chce - kupie w banku. I przeleje dwuklikiem zamiast latac z gotowka.

Mysle, ze tworcy walutomatu powaznie powinni pomyslec nad wykorzystaniem obecnej oferty Alioru w swojej dzialalnosci. Gdyby mieli ofert na wystarczajaca ilosc CHF, mogliby nawet pokusic sie o negocjacje ceny z Aliorem (w CITI o cenie franka chcieli rozmiawac przy zakupach od 30 000 CHF).

Pamiętając, że twórca Walutomatu ma bogatą przeszłość a
to przedsięwzięcie to nie tylko zebranie jakiejś gotówki z rynku

Z praktycznego pkt. widzenia powinni się jak najszybciej dogadać z takim Aliorem czy Citi i problem dostępności waluty by się rozwiązał.
Kasa z pośrednictwa dla nich czysta.
The author has edited this post (w 19.01.2010)
masz racje, ale przebija go walutomat, jesli danego dnia sa akurat dostepne CHF, mialam farta bo dwa razy mi sie juz udalo...

naprawdę nie macie obaw przy korzystaniu z walutomatu? przecież nie ma żadnych gwarancji, wpłaca się kasę na konto spółki, której właściciel pewnego pięknego dnia może zwinąć interes i ślad po nim nie zostanie...
siegie:

masz racje, ale przebija go walutomat, jesli danego dnia sa akurat dostepne CHF, mialam farta bo dwa razy mi sie juz udalo...

ale po co sie bawic w walutomat, skoro DB jest w zasadzie porownywalne? jest max moze 1gr roznicy. np dzis.. W DB2 2.8404*0.96 (premia frank) = 2.72.. w walutomacie kur tez dzis oscylowal wokol tego, czasem byl nawet wyzszy..
link this post Dodano w 29.01.2010
Kali1975:

Zly.Franek:

No dobra, a testował ktoś franki w Citi - marża 1,5%! Jakie są haczyki?
http://www.online.citibank.pl/page.do

1/ to jest TYLKO promocja.. do czerwca 2010 ..pewnie potem trzeba będzie płacić za konto.
2/ spread obnizony do 3% ale co to jest ta marza 1.5.%??

3/ czy wchodzić czy nie to raczej kwestia kalkulacji, czy koszt przelewu przychodzącego w CHF nie będzie większy od różnicy, którą zarabiasz na spreadzie.

Zakladajac ze citibank zarabioa tylko na spreadzie (nie rozumiem co to marza w tym kontekscie)
W moim wypadku.. Deutsche Bank.. rata 800CHF.. to 6.67% zarobku na spreadzie (9.97% - 3%) to by było ok 152 pln.. Przelew przychodzący do DB.. 30 pln. w kieszeni zostaje 122pln.

W DB, gdzie franki kupuje z obniżonym spreadem (-4%).. ale to daje mniej oszczędności.. (na dziś ok 92pln)..
Z Citi wyjdę o 360pln lepiej na rok, przy takim samym zaangażowaniu własnym (kupno frankow on-line)

Witam

Ad 1) Plusem jest to, że jeśli będzie to symboliczna kwota to i tak powinno się opłacać.
Ad 2) Spread to w Citi po prostu marża. Marża wynosi 1,5% w stosunku do średniego a inaczej licząc 3% wynosi różnica kursu sprzedaży i kupna (w stosunku do średniego).
Tego się jedynie po zakończeniu promocji należy obawiać.
Ad 3)
Nie bardzo rozumiem wyliczeń. W każdym razie ciężko aby kupno w Citi bardziej się opłacało niż DB - pominąwszy koszty przelewów na zewnątrz.
W DB to nie spread jest obniżony o 4% tylko tyle wynosi zwrot z całej kwoty.
Np. dziś mają kurs kupna 2,6304 i kurs sprzedaży 2,8927 - średnio zatem 2,7615
Kupujesz po 2,8927 a po zwrocie realny kurs to 2,7770 - licząc jak w Citi marża banku to ok. 0,5% (w stosunku do średniego).
Stąd ciężko aby Citi bardziej się opłacało jeszcze do tego płacąc za przelew przychodzący w DB.
Czyżby nie można było skorzystać z tej promocji mając u nich kredyt?

A tak przy okazji to trzeba się spieszyć bo zakładanie konta promocyjnego w DB można uczynić tylko do końca stycznia.

Na plus dla Citi jeszcze mamy przelewy bez kosztów banków pośredniczących do kilku/kilkunastu banków w Polsce.
W DB już tak różowo nie będzie.
Ja osobiście mając 3 raty do zapłaty kombinuje - 1 darmowy przelew bez dodatkowych opłat do Citi a dalej 3 przelewy bez opłat do celu. Nawet drobna opłata za konto czy przelew nie osobiście się opłaci.
The author has edited this post (w 29.01.2010)
link this post Dodano w 29.01.2010
aqq001:

Kali1975:

Z Citi wyjdę o 360pln lepiej na rok, przy takim samym zaangażowaniu własnym (kupno frankow on-line)

Nie bardzo rozumiem wyliczeń. W każdym razie ciężko aby kupno w Citi bardziej się opłacało niż DB - pominąwszy koszty przelewów na zewnątrz.

sorry, mialem na mysli oczywiscie DB, ze sie bardziej oplaca
link this post Dodano w 10.03.2010
bzdziagwa:

Póki nie działa ten system transakcyjny można założyć rachunek walutowy w dowolnym banku do spłacania naszych rat. No właśnie tylko w jakim i na jakich warunkach? Jeśli ktoś zna jakieś ciekawe i tanie oferty proponuje umieszczać w tym wątku.

bzwbk i nordea nie biora oplat za prowadzenie rach w CHF i nie biora za wplaty gotowkowe
chfpln2:

bzdziagwa:

Póki nie działa ten system transakcyjny można założyć rachunek walutowy w dowolnym banku do spłacania naszych rat. No właśnie tylko w jakim i na jakich warunkach? Jeśli ktoś zna jakieś ciekawe i tanie oferty proponuje umieszczać w tym wątku.

bzwbk i nordea nie biora oplat za prowadzenie rach w CHF i nie biora za wplaty gotowkowe

Co z tego jak biorą 150 zł za przelew...
chfpln2:

bzdziagwa:

Właśnie miałem napisać to co przedpiśca.
Co po rachunkach z takimi kosztami przelewów.

Zostajemy przy Citi, DB czy Aliorze
  • Statystyki: 195 Posty | 29186 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu