kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- KupFranki.pl
- Istotne informacje medialne dla grupy już zadłużonych i przyszłych kredytobiorców walutowych
- Korzystny rachunek walutowy do spłacania rat
opisuje to uzytkownik "hmm w komentarzu do artykułu
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7256112,Buble_prawne___dlaczego_za_przelew_na_konto_dewizowe.html
........
kwestia rozbja sie o walute
w Polsce waluta jest PLN i system rozliczen miedzybankowych w KIR rozlicza
transakcje w PLN wszystko jest ustawione pod PLN wiec przelewy w PLN sa
tanie/bezplatne
Polska ma wejsc do strefy euro wiec KIR testuje tez rozliczenia w EURO [euro
elixir] i dlatego przelewy w euro w bankach, ktore korzystaja z systemu sepa, sa
tanie [w porownaniu do innych walut] i kosztuja ok. 1 euro
USD czy CHF to waluty, ktore nie sa naszymi walutami i nie bedziemy ich
wprowadzac jako nasze, obrot takimi walutami jest to jakis % z calego obrotyu
miedzy bankami [wiekszosc idzie w pln lub euro] i banki nie maja systemu do
rozliczen w tych walutach - korzystaja z miedzynarodowego SWIFT nawet jesli jest
to przelew w kraju i dlatego te przelewy sa drogie
oplaca sie wiec przelewac pln->pln czy euro->euro, w ostatecznosci euro->pln lub
pln->euro
korzystanie z walut typu chf lub usd jest kosztowne i tyle
wiec konczac - przelew walutowy [z wyjatkiem euro] jest drogi nie dlatego, ze
ktos sobie go zakwalifikowal jako miedzynarodowy, tylko dlatego, ze on
faktycznie jest miedzynarodowy, nie ma systemu do rozliczen np. usd miedzy
polskimi bankami
............
Mylimy troache definicje.
Bank posredniczacy to nie to samo co bank korespondent.
Praktycznie kazdy bank wyznacza na podstawie umow, dla kazdej waluty oddzielnie, standardowe drogi platnicze (rozliczenia) dla danej waluty - czyli banki korespondentow ( Standard Settlemet Instructions).
W momencie gdy wkracza trzeci bank (albo 5ty
Tu nie chodzi o ustawowe obowiazki/ zakazy ...
Przykladowo znalazlem na googlu:
dla Citibank Handlowy:
http://www.citibank.com/poland/corporate/polish/files/lista_bankow_en.pdf
Czyli Citi clearuje CHF przez UBS.
Gdy Citi Polska wysyla CHFy do np Getinu Katowice, Citi Polska daje zlecenie do UBS (np SWIFtem) , byc moze przez Citi Londyn, UBS wysyla szwajcarskim KIRem (przez ichze krajowa izbe rozliczeniowa) normalny (krajowy) przelew do szwajcarskiego banku korespondenta GETINu, a Getin dostaje SWIFTa, ze dotarla kasa od UBS dla niego od Citka. Te CHF "znajduja sie" nadal w systemie rozliczeniowym w Szwajcarii. Polski bank ma te CHFy na koncie w Szwajcarii, nie w Polsce ... W tym szczegole siedzi diabel, tutaj sa koszty ...
Currency SWIFT Code Name of correspondent bank
GBP CITIGB2L CITIBANK N.A., LONDON
CHF UBSWCHZH80A UNION BANK OF SWITZERLAND, ZURICH
CITIGB2L CITIBANK, LONDON
EUR DEUTDEFF DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT/MAIN
DRESDEFF DRESDNER BANK AG, FRANKFURT/MAIN
Tez korzystalem z przelewow city -> metrobank (teraz getin).
Wszystko bylo darmowe i ladnie smigalo pomiedzy sierpniem 2009 a lutym 2010. Jakies bylo wiec moje zdziwienie, gdy z marcowej raty kredytu w CHF "zginelo" mi 40 CHF.
Napisalalem wiec reklamacje do city i otrzymalem odpowiedz:
Poprzednie Pana przelewy realizowane były za pośrednictwem RAIFFEISEN BANK POLSKA S.A., POLAND.
Jednocześnie chcielibyśmy wyjaśnić, że zmiana sposobu realizacji przelewów walucie CHF do NOBLE BANK S.A., spowodowana jest połączeniem NOBLE BANK S.A. z GETIN BANK SA.
Od dnia połączenia w/w banków funkcjonuje jeden pod nazwą GETIN NOBLE Bank SA w Warszawie, który w przypadku realizacji przelewów w walucie CHF współpracuje tylko z UBS AG, ZURICH.
Z poważaniem,
jestem wiec ciekaw jak jest u innych, ktorzy przelewaja CHFy z city do getinu. Czyzby wiec dobre czasy darmowych przelewowo city -> getin sie skonczyly?
BTW: w kwietniu sytuacja sie powtorzyla i tez z raty kredytu zakosili mi 40CHF...
Czy w zwiazku z tym, ktos zna jakis bank, gdzie moznaby zrobic za darmo przelew w CHF do getinu?
pzdr
Tez korzystalem z przelewow city -> metrobank (teraz getin).
Wszystko bylo darmowe i ladnie smigalo pomiedzy sierpniem 2009 a lutym 2010. Jakies bylo wiec moje zdziwienie, gdy z marcowej raty kredytu w CHF "zginelo" mi 40 CHF.
Napisalalem wiec reklamacje do city i otrzymalem odpowiedz:
Poprzednie Pana przelewy realizowane były za pośrednictwem RAIFFEISEN BANK POLSKA S.A., POLAND.
Jednocześnie chcielibyśmy wyjaśnić, że zmiana sposobu realizacji przelewów walucie CHF do NOBLE BANK S.A., spowodowana jest połączeniem NOBLE BANK S.A. z GETIN BANK SA.
Od dnia połączenia w/w banków funkcjonuje jeden pod nazwą GETIN NOBLE Bank SA w Warszawie, który w przypadku realizacji przelewów w walucie CHF współpracuje tylko z UBS AG, ZURICH.
Z poważaniem,
jestem wiec ciekaw jak jest u innych, ktorzy przelewaja CHFy z city do getinu. Czyzby wiec dobre czasy darmowych przelewowo city -> getin sie skonczyly?
BTW: w kwietniu sytuacja sie powtorzyla i tez z raty kredytu zakosili mi 40CHF...
Czy w zwiazku z tym, ktos zna jakis bank, gdzie moznaby zrobic za darmo przelew w CHF do getinu?
pzdr
Ja przelewałem w marcu z Citi to Getinu (Dombank) i chyba nic nie zakosili a przynajmniej nic mi bank nie zgłaszał, że za mało wpłynęło. Aż się wystarszyłem i sprawdzę.
Kurcze mam 1 mały kredycik z ratą 120 chf aż szkoda płacić 20-40 chf opłat - zostaje kantor i gotówka do banku.
Ja przelewam ok 1600 CHF, tak wiec pomimo wszystko operacja jest oplacalna dla mnie, nie mniej jednak teraz troche mniej (zyskuje jakies 100 PLN na racie), tak wiec dalej bede korzystal z tej sciezki.
Jesli jednak znalalby sie jakis bank, z ktorego przelewy do getinu z chf bylyby darmowe, to z checia skorzystam ![]()
O sytuacji dowiedzialem sie przypadkiem (po miesiacu), kiedy to mily pan z getinu zadzwonil do mnie niedawno mowiac ze za marzec maja niedoplate w kwocie 40 CHF. Malo ni epadlem, po czym sprawdzilem w citi. Wysalewm dokladnie tyle ile trzeba bylo, a kasa po drodze zniknela. Napisalem reklamacje do citi, a odpowiedz jest powyzej. Jeszcze przed informacja z getinu wyslalem nastepna rate, z ktorej rowniez zakosili 40 CHF. Widac teraz pewnie juz co miesiac bede musial wysylac kase z "górką", aeby na starcie pokryc to co zakosi UBS ![]()
pzdr
Ja przelewam ok 1600 CHF, tak wiec pomimo wszystko operacja jest oplacalna dla mnie, nie mniej jednak teraz troche mniej (zyskuje jakies 100 PLN na racie), tak wiec dalej bede korzystal z tej sciezki.
Jesli jednak znalalby sie jakis bank, z ktorego przelewy do getinu z chf bylyby darmowe, to z checia skorzystam ![]()
O sytuacji dowiedzialem sie przypadkiem (po miesiacu), kiedy to mily pan z getinu zadzwonil do mnie niedawno mowiac ze za marzec maja niedoplate w kwocie 40 CHF. Malo ni epadlem, po czym sprawdzilem w citi. Wysalewm dokladnie tyle ile trzeba bylo, a kasa po drodze zniknela. Napisalem reklamacje do citi, a odpowiedz jest powyzej. Jeszcze przed informacja z getinu wyslalem nastepna rate, z ktorej rowniez zakosili 40 CHF. Widac teraz pewnie juz co miesiac bede musial wysylac kase z "górką", aeby na starcie pokryc to co zakosi UBS ![]()
pzdr
Heh, ja przelewam ok. 120, 500 oraz 800 CHF więc na 3 płatne przelewy mnie nie stać ![]()
Właśnie potwierdzili z banku - marcowe przelewy a dokładniej dotarły w kwietniu bo w ost. dzień marca zlecałem dotarły bez żadnych opłat. Także wygląda, że nie było pośredników.
Ciekawe od czego to zależy?
Płaciłem dokładnie tak samo jak zawsze - SWIFT się nie zmienił po fuzji.
PS. odpowiedź w 5 min. - dawno tak nie było ![]()
pzdr
Sprawdz jaka ma teraz oferte Deutsche Bank.
W Aliorze, z konta KANTOR w opcji SHA jest 5 pln - ale upewnij sie na zas przed wykonaniem przelewu jaka droge pokonaja pieniadze z Alior do GETIN.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy