mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Korzystny rachunek walutowy do spłacania rat

link this post Dodano w 01.09.2009
Stary numer w Citi. Też mi otworzyli kartę debetową której nie chciałem ale zaraz zrezygnowałem. Natomiast od znajomej wiem, że dyrektor placówki ma kompetencje aby niektóre opłaty anulować.
Zobaczymy jak będzie.
Teraz jest promocja, że przez pół roku każde konto gratis.

Moje rozwiązanie miało być docelowo takie:
-kupuje tanie franki w DB (dzisiaj po promocyjnym zwrocie za miesiąc było ok. 2,696)
-przelew do citi - 1 darmowy z DB
- z Citi do Getinu bo mam ich 3.

Citi faktycznie do Getinu bez banków pośredniczących doszły.
Pobrali opłaty za przelewy ale mają je zwrócić.
Natomiast nie dostałem jeszcze odpowiedzi od "opiekuna klienta" co z przelewem z DB do Citi.

Przy okazji w Citi mały paradoks. Jak kiedyś minie promocja to pozostałe na koncie chf franki trzeba będzie przewalutować na pln. Za przelewy pobierają opłaty w chf i później je oddają. Obecny zerowy stan konta zrobi się za miesiąc ok 10 chf (za 3 przelewy) ale aby je przelać dalej na konto walutowe pobiorą opłatę (wejdą na minus) , którą później zwrócą i taki dzień świstaka się zrobi

No ale teraz najważniejsze to jak przelewa DB do Citi.
Ja już przestałem cokolwiek rozumieć z tego jak to w City ma działać. Mam gorącą prośbę. Czy znajdzie się jakaś dobra dusza i mi to łopatologicznie wytłumaczy?
Ja mogę wyjaśnić jak to działa w Deutsche, gdzie franki są tańsze niż w Citi
W DB jest chyba jakiś warunek miesięcznych wpłat na konto, tak?
link this post Dodano w 02.09.2009
W DB jest w sumie prosto:
Warunki skorzystania z promocji "tani frank":

1) wpłata na rachunek osobisty min. 3000 zł
2) opłacenie przelewami z tego rachunku min. 2 rachunków za media, czynsz itp.

3) zakup chf przez przelewanie z konta pln na walutowe.

Po spełnieniu warunków mamy w następnym miesiącu zwrot 4% kwoty przelanej na konto chf
ale nie więcej niż 400 zł.
Oznacza to, że osiągniemy efektywny kurs niższy o 4% od kursu w dniu zakupu.
I tak np. w dniu 01.09 mieliśmy 2,8082.
Kupujemy np. 1000 chf za 2808,20 zł i w październiku otrzymamy zwrot 112,33.
dzięki temu kurs wymiany wyniósł 2,6959

4) mamy 1 darmowy przelew z rachunku walutowego.

Najważniejsze pytanie- czy wystąpi bank pośredniczący przy przelewach do innych banków. Czekam na odpowiedź od opiekuna klienta.

Dzięki promocji uzyskujemy w DB naprawdę dobry kurs.

Dla kogoś kto ma więcej niż 1 kredyt w chf do spłaty proponowane rozwiązanie to
zakup chf w DB i przelew całości do Citi. Dalej darmowe przelewy do innego, jeśli nie wystąpi bank korespondent

Jeśli chodzi o Citi to promocja jest prostsza:
1) zakładamy konto oraz konto walutowe
(konto jest darmowe przy wpłacie odpowiedniej kwoty - zależy od rodzaju konta osobistego)
2) przelewamy chf tam gdzie chcemy

Obecnie po założeniu konta przez 6 m-cy nie pobierane są żadne opłaty za jego prowadzenie.
UWAGA - zakładają niemal z automatu kartę debetową nie potrzebną do niczego, jeśli ktoś nie zamierza jej używać - jest płatna przy braku obrotu-zależy od wariantu konta.

Promocja polega na zwrocie opłaty za przelewy w chf - jest ona procentowa i min. 9,9.
Opłata pobierana jest z konta walutowego, co oznacza, że trzeba zakupić ciut więcej chf.
Zwrot ma nastąpić do 15 dnia następnego m-ca.
Jak już wyżej pisano jest kilka banków do których przelewy z Citi idą bezpośrednio.
Kursy w Citi są nieco wyższe od kantorowych, więc można tam awaryjnie zakupić przy braku innej tańszej możliwości.

Mam założone oba rachunki. Przelewy z Citi do Getinu doszły bez opłat dodatkowych. Czekam tylko na info z DB i zaczynam zakupy i przelewy z DB do Citi i dalej w Polskę.
The author has edited this post (w 02.09.2009)
Ja tylko sprostuję że opłata za czynsz nie umożliwia skorzystania z promocji. Chodzi o inne media (tv, internet, woda, gaz, prąd, komórka itd)

Wpłata na konto 3000zł może być realizowana jako przelew z naszego konta X na DB, następnie przelew z DB na X i w kolejnym miesiącu to samo

Do konto można dostać kartę debetową bez opłat za wydanie, z opłata miesięczna 5zł z której jesteśmy zwolnieni w przypadku wykonania 1 dowolnej transakcji w miesiącu. Karta jest fajna bo umożliwia bezpłatną wypłatę kasy w DOWOLNYM BANKOMACIE w Polsce oraz w niektórych na świecie.

Co istotne, trzeba założyć konto db Konto Internetowe, normalne konto ma więcej opłat dodatkowych i jest droższe. Aby założyć konto NIE TRZEBA iść do oddziału, kurier przynosi umowę do podpisania.

Wadą banku są zdrapki do haseł, w dobie SMSów to lipa Niechciałbym zostać w tym banku kiedyś udupiony z powodu braku wolnych kodów na zdrapce, dlatego narazie kasa nadal mi spływa do mBanku.
Czyli co do City to:

1. czy przelew wykonuje z konta walutowego czy złotowego a oni przeliczają po swoim kursie?
2 czy moge kupic franki w kantorze i wpłacić na walutowe i zrobić przelew?
3 jak przelew robie ze złotowego to czy mogę zrobić go z konta oszczędnościowego?
bzdziagwa:

1. czy przelew wykonuje z konta walutowego czy złotowego a oni przeliczają po swoim kursie?

do banku w którym masz kredyt hipoteczny z konta walutowego. Oczywiście miesiąc/tydzień/minutę wcześniej mozesz kupic franki przelewając PLN na konto CHF po kursie Citi

bzdziagwa:

2 czy moge kupic franki w kantorze i wpłacić na walutowe i zrobić przelew?

tak w promocji bez opłat

bzdziagwa:

3 jak przelew robie ze złotowego to czy mogę zrobić go z konta oszczędnościowego?

nie wiem, chyba tak
aqq001:

W DB jest w sumie prosto:

3) zakup chf przez przelewanie z konta pln na walutowe.
Kupujemy np. 1000 chf za 2808,20 zł i w październiku otrzymamy zwrot 112,33.
dzięki temu kurs wymiany wyniósł 2,6959

..
Dzięki promocji uzyskujemy w DB naprawdę dobry kurs.
...

Jeśli chodzi o Citi to promocja jest prostsza:
Kursy w Citi są nieco wyższe od kantorowych, więc można tam awaryjnie zakupić przy braku innej tańszej możliwości.

kursy w City sa wyższe nic w DB -4%.. wiec zabawa z City jest chyba średnio opłacalna..
np. dnia 1.09.2009.. koszt CHF w DB po odjęciu 4%, to 2,6959 .. w City koszt sprzedaży w tym samym dniu: 2,7364, wiec o 4gr drożej..

Dzięki za odpowiedzi. Jesu jakich bzdur mi w tym banku nagadali. Dodam, chodzi o oba oddziały w Opolu. Czyli jest tak jak mi sie to na początku widziało a po wizycie w nic niewiedzącym banku mi namieszali równo.
  • Statystyki: 195 Posty | 29186 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek