mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Korzystny rachunek walutowy do spłacania rat

link this post Dodano w 02.09.2009
Kali1975:

aqq001:

W DB jest w sumie prosto:

3) zakup chf przez przelewanie z konta pln na walutowe.
Kupujemy np. 1000 chf za 2808,20 zł i w październiku otrzymamy zwrot 112,33.
dzięki temu kurs wymiany wyniósł 2,6959

..
Dzięki promocji uzyskujemy w DB naprawdę dobry kurs.
...

Jeśli chodzi o Citi to promocja jest prostsza:
Kursy w Citi są nieco wyższe od kantorowych, więc można tam awaryjnie zakupić przy braku innej tańszej możliwości.

kursy w City sa wyższe nic w DB -4%.. wiec zabawa z City jest chyba średnio opłacalna..
np. dnia 1.09.2009.. koszt CHF w DB po odjęciu 4%, to 2,6959 .. w City koszt sprzedaży w tym samym dniu: 2,7364, wiec o 4gr drożej..

Przecież w City można sobie kupic franki na wolnym rynku i wpłacić na konto.
bzdziagwa:

Kali1975:

aqq001:

W DB jest w sumie prosto:

3) zakup chf przez przelewanie z konta pln na walutowe.
Kupujemy np. 1000 chf za 2808,20 zł i w październiku otrzymamy zwrot 112,33.
dzięki temu kurs wymiany wyniósł 2,6959

..
Dzięki promocji uzyskujemy w DB naprawdę dobry kurs.
...

Jeśli chodzi o Citi to promocja jest prostsza:
Kursy w Citi są nieco wyższe od kantorowych, więc można tam awaryjnie zakupić przy braku innej tańszej możliwości.

kursy w City sa wyższe nic w DB -4%.. wiec zabawa z City jest chyba średnio opłacalna..
np. dnia 1.09.2009.. koszt CHF w DB po odjęciu 4%, to 2,6959 .. w City koszt sprzedaży w tym samym dniu: 2,7364, wiec o 4gr drożej..

Przecież w City można sobie kupic franki na wolnym rynku i wpłacić na konto.

wolny rynek z 1.09:
http://kantory.pl/wykresy/chf/

Sprzedaż 2.71-2.73.. wciaz drozej niz w DB.

The author has edited this post (w 02.09.2009)
Tak czy owak dla mnie prowadzącego DG stałe zasilanie konta kwotą 3000 odpada.
link this post Dodano w 03.09.2009
Kali1975:

Nie zgadzam się. W analizie nie uwzględniono:
a) kosztu pieniądza w czasie - zwrot następuje po okresie max 30 dni
b) ryzyka kursowego - nie można odjąć 4% od wartości CHF jaka jest TERAZ jeżeli otrzymamy zwrot po okresie max 30 dni to nie znamy przyszłego kursu CHF jeżeli będzie o 5 gr wyższy to oferta DB wypadłaby słabiej.

Jak dla mnie oferty Citi i DB są porównywalne.
The author has edited this post (w 03.09.2009)
herdyx:

Nie zgadzam się. W analizie nie uwzględniono:
a) kosztu pieniądza w czasie - zwrot następuje po okresie max 30 dni
b) ryzyka kursowego - nie można odjąć 4% od wartości CHF jaka jest TERAZ jeżeli otrzymamy zwrot po okresie max 30 dni to nie znamy przyszłego kursu CHF jeżeli będzie o 5 gr wyższy to oferta DB wypadłaby słabiej.

Jak dla mnie oferty Citi i DB są porównywalne.

a) no niech Ci będzie, ostatecznie możesz kupować w ostatnim dniu miesiąca
b) nie ma czegoś takiego, odejmuje się od wartości CHF po jakiej kupiłeś a nie po jakiej będą za max 30 dni. Widzisz cenę franka w danym dniu i kupujesz go po tej cenie mając świadomość że dostaniesz zwrot 4%. Zmiana ceny franka nie ma na to wpływu więc żadne dodatkowe ryzyko kursowe nie istnieje.

W zasadzie to nie sądzę aby platforma KupFranki oferowała lepsze franki niż DB Więc jak ktoś chce mieć tanie franki, tańsze niż w kantorze to pora się zabrać do roboty

The author has deleted this post (w 03.09.2009)
Zly.Franek:

[b) nie ma czegoś takiego, odejmuje się od wartości CHF po jakiej kupiłeś a nie po jakiej będą za max 30 dni. Widzisz cenę franka w danym dniu i kupujesz go po tej cenie mając świadomość że dostaniesz zwrot 4%. Zmiana ceny franka nie ma na to wpływu więc żadnego dodatkowe ryzyko kursowe nie istnieje.

Kurde, jak nie ma jak jest. Jeżeli proces przebiega tak jak opisuje go regulamin to Premia to 4% kwoty przekazanej przez Uczestnika z Konta osobistego na Konto walutowe CHF. UWAGA Premia max to 400 PLN. Dlaczego PLN ? Moim zdaniem jeżeli kupisz CHF za 1 000 PLN po kursie x to dostaniesz 40 PLN premii po okresie 1 miesiąca. Ile CHF będziesz mógł kupić za 40 PLN po miesiącu ? Ja nie wiem.
bzdziagwa:

Tak czy owak dla mnie prowadzącego DG stałe zasilanie konta kwotą 3000 odpada.

Żeby uściślić, stała wpłata 3000zł nie jest wymagana, poprostu dostajesz zwrot premii za franka w miesiącu w którym nastąpiła wpłata 3000zł i spłata dwóch rachunków.

Tak jak pisałem, możesz obracać kasą (przelewać sobie 3000 pomiędzy kontami i generować sztuczny wpływ.
herdyx:

Kurde, jak nie ma jak jest. Jeżeli proces przebiega tak jak opisuje go regulamin to Premia to 4% kwoty przekazanej przez Uczestnika z Konta osobistego na Konto walutowe CHF. UWAGA Premia max to 400 PLN. Dlaczego PLN ? Moim zdaniem jeżeli kupisz CHF za 1 000 PLN po kursie x to dostaniesz 40 PLN premii po okresie 1 miesiąca.

?
Nie rozumiem Twojego wywodu. W dniu zakupu franka możesz sobie DOKŁADNIE wyliczyć ile będzie kosztował uwzględniając PREMIĘ. To czy sobie za zaoszczędzone pieniądze kupisz inne franki, lody, gazety czy papierosy nie ma nic do rzeczy.
To o czym piszesz, to ryzyko kursowe przy zakupie franków za pomocą PREMII, ale co to ma do rzeczy?

herdyx:
Ile CHF będziesz mógł kupić za 40 PLN po miesiącu ? Ja nie wiem.

Nie kupuj wtedy franków, kup sobie coś innego
Zly.Franek:

W zasadzie to nie sądzę aby platforma KupFranki oferowała lepsze franki niż DB Więc jak ktoś chce mieć tanie franki, tańsze niż w kantorze to pora się zabrać do roboty

przejrzałem historycznie kurs walut w kantorach w porównaniu do DB -4% i do city.. od początku lipca 2009, i ZAWSZE w DB było taniej niz kantorze i taniej niż w city.. wiec kupowanie CHF w kantorze, i wpłacanie do city.. czy tez kupowanie w city, jest nieopłacalne.. przynajmniej na podstawie analizy wycinka 2 miesięcy.. Jeśli ktoś chce sprawdzić to polecam:

Kantory -> http://kantory.pl/kursy/chf/
City -> http://www.online.citibank.pl/page.do
DB -> http://www.deutsche-bank-pbc.pl/index.php/l1/kursy_walut

• Statystyki: 195 Posty | 29186 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek