Forum

Zawyżanie kosztu aneksu w przypadku spłaty w ...

AutorPost

Dodano w 07.07.2009 Dodano w 07.07.2009

Witam,

Odpowiedz od DnB Nord banku jaka dostalem pytajac o procedure w przypadku wystapienia o splate w walucie indeksacji:

"* Zmiana waluty spłaty wiązać będzie się z podpisaniem przez klienta aneksu zmieniającego walutę spłaty kredytu oraz rachunek spłaty kredytu.
* Zmiana waluty spłaty wiąże się z pobraniem od klienta opłaty w wysokości 400 zł. "

Zgodnie z moją umową kredytową bank może za wszelakiego rodzaju aneksy pobierać opłate w wysokości:

"2. Bank upoważniony jest jedynie do pobierania poniższych opłat:
2.1. Zmiana do Umowy w formie Aneksu [nie dotyczy przewalutowania/podwyższenia] : 200zł"

Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć dlaczego bank w tym przypadku chce pobrać więcej niż mam w umowie kredytowej.

Pozdrawiam,
Dłużnik

"Dluznik":

Witam,

Odpowiedz od DnB Nord banku jaka dostalem pytajac o procedure w przypadku wystapienia o splate w walucie indeksacji:

"* Zmiana waluty spłaty wiązać będzie się z podpisaniem przez klienta aneksu zmieniającego walutę spłaty kredytu oraz rachunek spłaty kredytu.
* Zmiana waluty spłaty wiąże się z pobraniem od klienta opłaty w wysokości 400 zł. "

Zgodnie z moją umową kredytową bank może za wszelakiego rodzaju aneksy pobierać opłate w wysokości:

"2. Bank upoważniony jest jedynie do pobierania poniższych opłat:
2.1. Zmiana do Umowy w formie Aneksu [nie dotyczy przewalutowania/podwyższenia] : 200zł"

Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć dlaczego bank w tym przypadku chce pobrać więcej niż mam w umowie kredytowej.

Pozdrawiam,
Dłużnik

Jeśli masz to faktycznie zapisane w UMOWIE, a nie z TARYFIE (załączniku do umowy) to bank MUSI honorować 200zł.

W kolejnym piśmie do banku wskaż ten zapis i ponownie poproś o potwierdzenie 200zł, jako opłaty.
Odpowiedź wyślij na mój profil.

pzdr

Witam,

Tak, opłaty za aneks mam wyszczególnione w umowie.

Na moje pytanie do przedstawiciela banku odnośnie takiej kwoty, odpowiedział następującym mejlem:

"Co do opłaty za aneks 400zł to taki zapis znajduje się w nowych umowach. Umowy, które Państwo podpisywaliście nie przewidywały możliwości spłaty kredytu w walucie."

Moim zdaniem to nic nie zmienia, ponieważ mam wyraźnie napisane, że aneks kosztuje 200zł i ani grosza więcej.

Wygląda na to, że będę musiał zapłacić 400zł a następnie złożyć reklamacje co do bezzasadnego pobrania za wysokiej opłaty. Zastanawiam się czy iść z tym najpierw do banku czy od razu składać skargę przez KNF ?

Pozdrawiam,
Dłużnik DnBNorda

do Dluznika,

to zapis kodeksu cywilnego:
Art. 385.
§ 1. W razie sprzeczności treści umowy z wzorcem umowy strony są związane umową.

Dziękuję postaram się załatwić to jeszcze przed podpisaniem aneksu.

Pozdrawiam,
Dłużnik

Dodano w 21.08.2009 Dodano w 21.08.2009

Wszystko potoczyło się świetnie i za aneks zapłaciłem jedynie 200zł tak jak miałem w umowie kredytowej.

Pozdrawiam,
Dłużnik

Logowanie

Nie posiadasz jeszcze mixxt-ID?

Informacje o serwisie