mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana opłat za prowadznie konta w Millennium - masakra!!!

link this post Dodano w 09.07.2009
Witam

Dziś właśnie zajrzałem na swoje konto w Millennium i tu - masakra!!!
Pisemko - Zmiana regulaminu (tak to pięknie zatytułowano).
A tam...
zmiana w opłatach za prowadzenie konta, która wcześniej wynosiła 0zł od 1 sierpnia - 15 zł!!!!

Czy też macie coś takiego??
Czy coś z tym robić??

Pozdrawiam
ziutek
Nowy cennik Kredyt Hipoteczny od 1.06.2009
pod tym postem znajdziesz rozmowę na temat nowego cennika od 01.08.2009
Cytuję:

Przypominamy, że zgodnie z §66 ust. 4 obecnie obowiązującego Regulaminu, zmieniony Regulamin i Cennik usług stają się wiążące po 14 dniach
od dnia doręczenia tekstu zmian, jeżeli w tym okresie nie złożą Państwo pisemnego wypowiedzenia umowy Rachunku bankowego.

Zamierzam złożyć to wypowiedzenie, ciekawe co wtedy z moim kredytem?

Z wypowiedzi innych ludzi wynika że Millenium musi udostępnić konta techniczne, stan takiego konta można sprawdzić tylko w oddziale, ale przelew można wykonać zewnętrzny.
The author has edited this post (w 09.07.2009)
link this post Dodano w 10.07.2009
Aż się we mnie zagotowało jak zobaczyłem tą kolejną "dbałość o jakość usług" banku M.
To już trzecia zmiana cennika, jeśli dobrze pamiętam - najpierw karty, potem prowizje przy kredycie, teraz to. I skąd ja wiedziałem, że za walutowe też będą kosić wkrótce - no i doczekałem się. Pazerne hieny nigdy się nie nażrą.
Przeczytałem pozostałe wątki i łącząc się w bólu również mam zamiar zabrać swoje zabawki z ich piaskownicy. Podczas trwania gry nie zmienia sie jej reguł.
Czekam na razie na oficjalne powiadomienie mnie. Ciekawe tylko czy poczta nie zgubi gdzieś po drodze, bo rozumiem, że są to zwykłe listy bez potwierdzenia odbioru. W tym momencie mogę przecież nie otrzymać informacji i termin się zacznie od... no właśnie kiedy. Do millenetu się nie będę logował nawet, bo to by oznaczało zapoznanie się ze zmianami. Na szczęście nie mam teraz takiej potrzeby. Szczytem chamstwa jest wprowadzenie czegoś takiego w sezonie urlopowym, a ja właśnie teraz na taki się wybieram.
Powinniśmy się zbuntować i wszyscy razem wypowiedzieć umowy kont. Może wtedy by coś do nich dotarło. Niestety Franek Kolasa narazie zajmuje się sprawą ceny aneksów (u nas 200zŁ) która w tej sytuacji jest bez żadnego znaczenia bo nas pociągną dodatkowo na 500 zła za zmianę konta! No i nie mają konta technicznych CHF, mogą za chwile zrobić opłatę 100CHF albo ile tam sobie zażyczą....

Nie trzeba płacić za konto w Millennium (gówno prawda)
http://www.comperia.pl/index/?id=e36258b3c74f08054a974a5fe1703f9c

Kredyty - kosztowna rekomendacja
http://www.netbird.pl/a/149/14140,1

W większości banków nie będzie konieczności posiadania konta walutowego. Będzie to jednak obowiązkowe w Millennium

W przypadku, gdy nie ma możliwości wpłaty waluty w kasie banku, jedynym rozwiązaniem jest przelew z innego banku. Ten może jednak kosztować kilkadziesiąt złotych i więcej. Prowizja może być bowiem pobrana nawet dwukrotnie - od banku, z którego przelew wychodzi i od tego, do którego waluta jest przelewana..

Stawka za aneks do umowy wynosi przeciętnie kilkaset złotych. Najwięcej - 500 zł - Millennium. W tym banku jest to jednak opłata nie za sam aneks, ale zmianę rachunku do obsługi kredytu.

The author has edited this post (w 10.07.2009)
Zly.Franek:

Powinniśmy się zbuntować i wszyscy razem wypowiedzieć umowy kont. Może wtedy by coś do nich dotarło. Niestety Franek Kolasa narazie zajmuje się sprawą ceny aneksów (u nas 200zŁ) która w tej sytuacji jest bez żadnego znaczenia bo nas pociągną dodatkowo na 500 zła za zmianę konta! No i nie mają konta technicznych CHF, mogą za chwile zrobić opłatę 100CHF albo ile tam sobie zażyczą....

Witam,
Wszyscy którzy wystąpią lub wystąpili do banku w którym mają kredyt hipoteczny indeksowany w walucie nie unikną podpisania aneksu. Po tej czynności dopiero będą mogli spłacać bezpośrednio w walucie.

Jest rzeczą wtórną kwestia nomenklatury opłat obowiązujących od 01.07.2009, tak jak i określenie czy zmianie uległ cennik czy tabela opłat i prowizji banku.

Dla przykładu:
Nordea Bank Polska: Opłata za „zmianę waluty w jakiej następuje spłata kredytu”, określona jako „0,75% kwoty pozostałej do spłaty , nie mniej niż 100 PLN”.

Metrobank – Noble Bank: „Opłata za zmianę waluty w której spłacany jest kredyt”, określona jako „ 0,5% salda kredytu z dnia wejścia w życie Aneksu dot. w/w zmiany (pobierane w PLN po przeliczeniu salda wg średniego kursu NBP z dnia pobrania) – nie więcej niż 2 000 PLN”

Polbank: "opłata za czynności wymagające sporządzenie aneksu do Umowy o Kredyt" w kwocie 500 zł.

Millennium: "opłata za zmianę rachunku do obsługi kredytu/pożyczki" w kwocie 500 zł

Meritum sprawy stanowi fakt, że wysokość tych opłat jest bezzasadna z ekonomicznego punktu widzenia i bez względu na nazewnictwo, stanowią one koszt aneksowania umów. Dla wielu z nas są one jedną z głównych barier wprowadzanych przez w/w banki, deprecjonujących zapisy Rekomendacji S (II) Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie możliwości spłaty kredytów hipotecznych bezpośrednio w walucie kredytu. Zdecydowanie ją ograniczają lub wprost czynią nieopłacalną.

Dodatkowo Millennium bank wprowadził „Opłatę za zmianę ubezpieczenia grupowego nieruchomości lub na życie Kredytobiorcy/Pożyczkobiorcy na polisę indywidualną”, określoną w kwocie 500 zł.
Ze względu na swoją wysokość ogranicza ona pośrednio prawa konsumenckie klientów tego banku w zakresie wolnorynkowego wyboru najlepszej – (z punktu widzenia Konsumenta) oferty ubezpieczeniowej.

Nawiązując do kont walutowych i rachunków technicznych. Zauważcie proszę, że świadomie od samego początku przewidywałem możliwość wprowadzania opłat na rachunkach, czy to w postaci abonamentowej cz też za przelewy przychodzące. Dlatego też w opracowanej w końcu marca treści „wniosku o zmianę sposobu spłaty kredytu” dostępnego obecnie na stronie głównej Fundacji KupFranki.org jest jasno określone, że nie chodzi nam o wskazanie naszego rachunku walutowego a rachunku walutowego dla obsługi naszego zadłużenia w tym banku. To czy będzie to rachunek techniczny, czy choćby inny numer konta wskazany przez bank z przypisanym tytułem przelewu przynależnym do naszego kredytu, to z naszego punktu widzenia mało istotne. Istotne jest natomiast to, że bank nie może nas zobligować do posiadania odpłatnego konta w banku w którym mamy kredyt hipoteczny. My mamy prawo nie mieć płatnego konta w tym banku. Natomiast musi nam umożliwić spłatę naszego zobowiązania kredytowego. Jeżeli powołuje w tym celu rachunek choćby techniczny, to nie ma problemu do czasu jeżeli korzystnie z niego jest dla nas bezpłatne. Takie konto „pomaga” bankowi identyfikować wpłaty z tytułu naszego kredytu. Jeżeli bezpłatne to również bez opłat z tytułu przelewów przychodzących w CHF czy EUR. Wiem, że wielokrotnie o tym mówiłem ale widzę zasadność powtarzania powyższej treści.

Jeżeli bank wyraził zgodę na spłatę zadłużenia bezpośrednio w walucie. Wprowadza następnie dodatkowe opłaty np. za konto walutowe czy przelewy przychodzące, możecie zrezygnować z takiego konta.
Jeżeli bank nie jest przygotowany aby w inny sposób umożliwić nam spłatę naszego kredytu to już problem banku. Do posiadania płatnego produktu (konta walutowego) nie może nas zmusić – bo graniczy z pewnością, że z kolejnymi, nowymi aktualizacjami tabel opłat i prowizji czy cenników możemy liczyć na „niespodziankę”;-).
W sytuacji patowej, pozostaje nam „odkurzenie” instytucji depozytu sądowego.
Instytucja ta zabezpiecza interesy płatników, którzy chcą płacić swoje zobowiązania a jest to im z różnych przyczyn uniemożliwione.

W mojej ocenie, właśnie z taką sytuacją będziemy mieli do czynienia kiedy:
a) Mamy podpisany aneks do umowy kredytowej, zmieniający sposób spłaty kredytu na bezpośrednio w CHF czy EUR,
b) Rezygnujemy lub nie mamy konta walutowego płatnego,
c) Nie został powołany przez bank bezpłatny rachunek techniczny w CHF czy EUR i nie zapewniona została inna, bezpłatna forma umożliwiająca nam spłatę naszego kredytu w walucie.

Ten argument w mojej ocenie, powinien przyśpieszyć decyzję banków o powoływaniu walutowych rachunków technicznych, szczególnie dla CHF.

The author has edited this post (w 10.07.2009)
link this post Dodano w 11.07.2009
zbierzmy się i wypowiedzmy umowy kont. Ale wszyscy razem to wkońcu cos sie ruszy.
The author has edited this post (w 11.07.2009)
link this post Dodano w 11.07.2009
W mediach nasza nadzieja, coraz szerzej o jeszcze naszym banku i opłatach:

http://www.comperia.pl/index/?id=785ca71d2c85e3f3774baaf438c5c6eb

http://www.comperia.pl/index/?id=e36258b3c74f08054a974a5fe1703f9c

http://wyborcza.pl/1,76842,6811757,Masz_konto_w_Banku_Millennium__Teraz_slono_za_nie.html

http://samcik.blox.pl/2009/07/Jak-Millennium-doi-lojalnych-klientow.html

Kurde, dlaczego ja zamiast się relaksować na urlopie spędzam czas przed kompem? Jakieś odszkodowanie od banku bo mnie wkurzyli ostro.

EDIT:
I jeszcze to do poczytania:

http://1czerwca.blogspot.com/2009/07/banki-na-m.html

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Millennium-wprowadza-drastyczne-podwyzki-oplat-za-konta-1984192.html

http://groups.google.com/group/pl.biznes.banki/browse_thread/thread/d0949f170de8b41a/ecd38c0cfa00a0f3?tvc=2#ecd38c0cfa00a0f3
The author has edited this post (w 11.07.2009)
link this post Dodano w 12.07.2009
Wykopujemy, niech cała Polska wie!

http://www.wykop.pl/link/209103/o-tym-jak-bank-millenium-potajemnie-podnosi-oplaty
link this post Dodano w 13.07.2009
Franku ja spłacam kredyt we frankach ale w przeliczeniu na złotówki czyli nie zmieniałam konta złotówkowego na walutowe bo mieszkam w małej mioejscowości i nie miałam możliwości kupna waluty
ale o jaką radę chciałam zapytać ( bo trochę się orientowałam i chce zmienić konto osobiste na techniczne) tylko nie wiem jak się ma ta magiczna liczba 14 dni na wypowiedzenie rachunku
czy ja w ciągu 14 dni muszę wysłać pismo do banku o wypowiedzeniu konta? na infolinii każda Pani mówi inaczej a nie chciałabym przegapić czegoś, zeby znowu nie żałować
na infolinii poinformowano mnie że mozna zrobic zmianę telefonicznie tylko że od 1 sierpnia dopiero a ja pismo dostałam 8 lipca wrazz z wyciągiem bankowym więc jakby sie uprzeć to będzie po terminie
pisałam już 3 maile z millenetu do banku z prosbą o podanie alternatywy ale nie odpisują!
lekceważą nas normalnie!
  • Statystyki: 82 Posty | 12281 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu