mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana opłat za prowadznie konta w Millennium - masakra!!!

link this post Dodano w 13.07.2009
Witam,
ja właśnie wycofałam wszystkie środki z Millennium i oddałam karty- przecież są inne banki z dużo lepszą ofertą, a napewno nie zamierzam placić 15 zł miesiecznie za konto, którego nie chciałam.
Problem jest tylko taki, ze w oddziale nie przyjęli mojej dyspozycji konwersji konta osobistego Premium na konto techniczne - jak sie wyraziła Pani w oddziale z powodów technicznych nie ma mozliwosci wykonania konwersji. Zmiany takiej bedzie mozna dokonac 1 sierpnia.
No wiec czekam z niecierpliwoscia na dalszy ciag zdarzen
Napisałem pisemne wypowiedzenie kont premium i walutowego z prośbą o inny sposób regulowania opłat hipotecznych np. bezpłatne konta techniczne.
Pani w oddziale nie chciała przyjąć pisma tłumacząc, że nie może i czy zdaję sobie sprawę, że przez to wypowiadam umowę kredytu hipotecznego.
Nie chciało mi się dyskutować, bo nie ma z kim.
Koniec końców wysłałem pismo pocztą (+ zwrot karty debetowej) do centrali za potwierdzeniem i czekam na rozwój wypadków.
jasiu_fasola:

Pani w oddziale nie chciała przyjąć pisma tłumacząc, że nie może i czy zdaję sobie sprawę, że przez to wypowiadam umowę kredytu hipotecznego.

Gdyby rozdawali bankom nagrody za niekompetencję pracowników to Millenium zajeło by bezapelacyjne pierwsze miejsce.
marzenka182:

Franku ja spłacam kredyt we frankach ale w przeliczeniu na złotówki czyli nie zmieniałam konta złotówkowego na walutowe bo mieszkam w małej mioejscowości i nie miałam możliwości kupna waluty

Nawet jeśli kupujesz w banku (przelewając na rachunek walutowy PLN) to ciągle to Ci się bardziej opłaca niż gdy bank to robi jakiegoś dnia. Gdy robisz to sama, to sama wybierasz dzień, możesz kupić więcej gdy frank jest tani, mniej gdy jest drogi i zaoszczędzić.

ale o jaką radę chciałam zapytać ( bo trochę się orientowałam i chce zmienić konto osobiste na techniczne) tylko nie wiem jak się ma ta magiczna liczba 14 dni na wypowiedzenie rachunku
czy ja w ciągu 14 dni muszę wysłać pismo do banku o wypowiedzeniu konta?

Raczej nie będzie problemu z przejściem na techniczne, nie mogę Ci tego zabronić ani zmusić do posiadania konta..
link this post Dodano w 15.07.2009
tak naprawdę to w każdy dzień frank moze być tanszy. Miałam przejsć na konto walutowe. obserwowałam , frank spadał, gdybym miała konto to bym kilka dni wcześniej zakupiła. Natomiast w dniu pobierania kredytu okazało się ze kurs był najniższy, a więc skorzystałam i tak. Więc nie wiadomo jak to będzie. każdy dzień inny. Nie ma sensu zmieniać, Czy pqre groszy warte zachodu? (konta chf sa płatne) to juz sie nie olaca do tego latanie po kantorach....Myslę ze osoby spłacające kredyt mają w zapasie parę groszy więcej, to nie jest duża kwota w przepłacaniu, jeśli kogoś stac miesięcznie płacic 2 tyś to te 20 zł nic sie nie stanie, tymbardziej ze trzeba sie nalatac jak głupi, śledzic, to tez trzeba mieć czas na to.... Nie warte.
link this post Dodano w 15.07.2009
sylwiak:

tak naprawdę to w każdy dzień frank moze być tanszy... Myslę ze osoby spłacające kredyt mają w zapasie parę groszy więcej, to nie jest duża kwota w przepłacaniu, jeśli kogoś stac miesięcznie płacic 2 tyś to te 20 zł nic sie nie stanie, tymbardziej ze trzeba sie nalatac jak głupi, śledzic, to tez trzeba mieć czas na to.... Nie warte.

To sobie każdy musi sam rozważyć i skalkulować.
Ja zdążyłem założyć konto i podpisać aneks kilka dni przed 01.07.2009 i to bezpłatnie. Po kantorach nie mam zamiaru biegać, ale można .
Liczę, że coś się ruszy w przyszłości z platformą walutową dzięki temu portalowi, lub teraz choćby można skorzystać z Deutsche Bank.
W tej chwili to przelewam w dzień spłaty z innego konta w innym banku złotówki i w Millenium po swoim kursie przewalutowują.
Generalnie nic nie tracę, a tylko można zyskać.
Nie mówiąc o możliwości wcześniejszej spłaty kredytu bezpośrednio w CHF (gdy będą pieniądze i kurs dobry), czy przeniesieniu w przyszłości kredytu do innego banku, który wypłaci w CHF (coraz mniej prawdopodobne, ale nie mówi się nigdy).
link this post Dodano w 16.07.2009
Zgadzam się z Jasiem, trzeba mieć pecha żeby stracić a zawsze jak widzisz że jest górka to nie kupujesz,. Ja również nie biegam po kantorach tylko robię przelewy PLN na CHF.
Ja natomiast kupuje w kantorach (od 1000CHF negocjuje cene) i oszczedzam na spreadzie. Splacam w CHF.

Klincz jest nastepujacy:
Millenium nie chce zmieniac rachunkow walutowych na technicznie i chce kroic 2 CHF miesiecznie.
W moim przypadku to zwieksza rzeczywisty koszt kredytu o 0.3%, sam im zapewniam walute- no rozboj w bialy dzien.

Niestety, w umowie kredytu hipotecznego jest explicite wskazany rachunek walutowy w CHF. Jezeli wypowiem umowe rachunku walutowego (mam do tego prawo, zmieniaja koszt uslugi) - trzeba aneksowac umowe kredytu hipotecznego.

Skladam dzis pismo z podaniem o negocjacje warunkow prowadzenia konta walutowego (nieoprocentowanego!) z wnioskiem o wyznaczenie oplaty w wysokosci 0 CHF. Dam znac jakie jest stanowisko Millenium, zapytam tez w KNF lub u rzecznika praw konsumenta, czy w takiej sytuacji mozna cos jeszcze zrobic zeby nie zmieniac banku, a koszt miec dotychczasowy.

Reszte frankow trzymam w aliorze - obie siedziby + zaprzyjazniony kantor mam obok siebie, wiec raz w miesiacu kupuje walute, czesc wplacam tu, czesc tam i zajmuje to 30-40 minut.

Karty platnicze i kredytowe zwroce Millenium najdalej sierpien/wrzesien, jak wyrobie w innym banku dla siebie i zony. Koszt i tak mi sie podniesie, ale nie dam zarobic Millenium (przychod od mojej glowy zostanie im ten sam za rachunki i karty w PLN). Jezeli ktos ma odpowiedni zasob wolnej gotowki, to polecam zostawic sobie co najmniej konto osobiste w Millenium - na aukcjach lokat terminowych nadal zarobicie wiecej niz na inych lokatach w innych bankach.
proponuję zamianę konta osobistego premium (przy kredycie) na konto osobiste. opłata zmniejszy się z 15 na 7 zł.
link this post Dodano w 17.07.2009
misiak11:

proponuję zamianę konta osobistego premium (przy kredycie) na konto osobiste. opłata zmniejszy się z 15 na 7 zł.

Trzeba być bardzo zainteresowany ofertą banku i bardzo lojalnym aby wybrać taką opcję. Osobiście mam dosyć kosmicznych podwyżek i sposobu traktowania dlatego wybieram opcję konta technicznego. Przynajmniej nie będzie sytuacji że ściągną mi niesłusznie z konta jakieś pieniądze a potem będę czekał miesiącami aż mi je oddadzą, a zdarzają im się takie rzeczy. Na rynku jest wiele ciekawych ofert banków i nie trzeba się przyzwyczajać do 7zł za miesiąc.
PsychoFish:
Jezeli ktos ma odpowiedni zasob wolnej gotowki, to polecam zostawic sobie co najmniej konto osobiste w Millenium - na aukcjach lokat terminowych nadal zarobicie wiecej niz na inych lokatach w innych bankach.

Te aukcje to tylko 15 dni, pozostały czas kasa leży i nic nie zarabia więc miesięcznie zarabia tyle samo co lokata z dwa razy niższym oprocentowaniem. Chyba że masz na to jakiś inny patent?
The author has edited this post (w 17.07.2009)
  • Statystyki: 82 Posty | 12281 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek