mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Zmiana opłat za prowadznie konta w Millennium - masakra!!!

link this post Dodano w 17.07.2009
Wczoraj poszukalem, okazalo sie, ze sytuacje kont technicznych do splat kredytu reguluje orzecznictwo Sadu i jest to ujete w raporcie UOKIK odnosnie umow kredytow hipotecznych (klauzule niedozwolone).
Czyli - jak bank zada oplat za konto, ktore sluzy jako rachunek pomocniczy do splaty kredytu, to spokojnie mozemy wymowic umowe a bank powinien zapewnic rachunek techniczny nieodplatny do celow splaty kredytu. Domyslnie - zgodnie z warunkami splaty kredytu. Poniewaz splacam kredyt w CHF z konta CHF, nie zgodzilem sie, by bank pobieral rate z konta PLN po kursach sprzedazy CHF banku i zazadalem wskazania rachunku technicznego w CHF do 31/07/2009. Jezeli bank nie dopelni tego obowiazku, wypowiadam umowe rachunku walutowego i bedzie sie dzialo (bo jak mam splacac kredyt?)... dam znac jak poszlo. Zlotowki na zas wyrzuce do innego banku

W kazdym razie, w pismie umiescilem dyplomatyczne wskazanie na raport UOKiK - moze komus sie jeszcze przyda:

"(...)Kredyt jest spłacany we franku szwajcarskim. Odpowiednią ilość środków na rachunku zapewniam osobiście od początku trwania umowy kredytu, w związku z czym Bank Millenium nie ponosi ryzyka walutowego. Wprowadzenie obowiązkowej opłaty w wysokości 2 CHF za prowadzenie tego konta jest nie związane w żaden sposób z istniejącą umową kredytu hipotecznego. W wypadku, gdy Bank Millenium do dnia 31/07/2009 nie zmieni istniejącego Konta Walutowego na nieodpłatny rachunek techniczny prowadzony w CHF, na który można wpłacić środki w kasie oddziału Banku, wypowiadam Umowę Rachunku nr XXXXXXXXX.
W wypadku braku zamiany istniejącego konta walutowego przez Bank Millenium na nieodpłatny rachunek techniczny prowadzonego w walucie franka szwajcarskiego (CHF), nie zgadzam się na pobieranie kwoty kredytu z mojego rachunku prowadzonego w PLN po kursie sprzedaży banku – jest to niezgodne z zawartą umową o kredyt hipoteczny.
Oświadczam, że po wskazaniu przez Bank Millenium numeru nieodpłatnego rachunku prowadzonego w walucie CHF, na który będzie można wpłacić środki w walucie CHF w kasie oddziału Banku celem spłaty rat kredytu, zobowiązuje się do spłacania kredytu w terminach określonych istniejącą umową. Mogę też wskazać rachunek walutowy prowadzony w CHF w innym banku działającym na terenie Polski, z którego Bank Millenium na własny koszt może pobierać ratę kredytu w CHF.
Chciałbym jednocześnie przypomnieć, że sytuacja uzależnienia wykonania umowy kredytu hipotecznego od zawarcia i wykonania umów rachunków bankowych jest ujęta w raporcie UOKIK z kontroli wzorców umów kredytów hipotecznych, sekcja E. POSTANOWIENIA W SPOSÓB BEZZASADNY NAKŁADAJĄCE NA KONSUMENTÓW OBOWIĄZEK PONOSZENIA OKREŚLONYCH KOSZTÓW. Zgodnie z rejestrem niedozwolonych postanowień umownych, umowa kredytu nie powinna przewidywać obowiązku lub wymuszać zawarcia i wykonania umowy rachunku bankowego. Jako podstawę prawną wskazano art. 385(3) pkt 7 kodeksu cywilnego, zgodnie z którym za niedozwolone uważa się postanowienia umowne, które uzależniają zawarcie, treść lub wykonanie umowy od zawarcia innej, niemającej bezpośredniego związku z umową zawierającą oceniane postanowienie.
W raporcie z kontroli UOKIK znajduje się sformułowanie: „W odpowiedzi na wystąpienia Prezesa Urzędu wzywające do usunięcia opisywanej klauzuli z wzorców umownych, większość banków dokonywała zmian w taki sposób, aby konsument nie był zobowiązany do posiadania płatnego rachunku oszczędnościowo‐rozliczeniowego w danym banku, a raty kredytu mogły być wpłacane na specjalny bezpłatny rachunek techniczny służący tylko i wyłącznie obsłudze kredytu.” Wprowadzenie opłaty za Konto Walutowe służące wyłącznie jako rachunek pomocniczy do spłaty kredytu hipotecznego w efekcie skutkuje zmuszeniem mnie do posiadania płatnego rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego.
Wierzę, że Bank Millenium nadal jest Bankiem szczególnie dbającym o zgodność swoich umów z prawem oraz o klienta (gdyż m. in. te elementy zdecydowały o wyborze przeze mnie Waszej oferty kredytu hipotecznego) i rozpatrzy pozytywnie moją prośbę.

Z wyrazami szacunku, wasz Klient"

Ciekawych zapraszam na strone uokik, http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/raporty/ - raport z 05/2008.

Co do aukcji lokat terminowych - miedzy zakonczeniem aukcji numer 1 a rozpoczeciem aukcji numer 2 jest 6 dni, kiedy mozesz obracac srodkami. Jak to zrobisz - to twoja indywidualna sprawa, ale polecam rozejrzec sie za innymi lokatami lub innymi bankami, gdzie w krotkim terminie jest kapitalizacja (lokaty jednodniowe na odpowiednia sume, zeby zmaksymalizowac procent lub overnighty). Moim zalozeniem jest to, zeby pieniadze nie lezaly bezczynnie miedzy aukcjami, wiec po prostu zarabiaja na siebie to tu to tam. Obiektywnie musze przyznac, ze aukcje lokat terminowych w Millenium to jedna z najlepszych ofert lokat krotkoterminowych na rynku - trzeba troche na to poswiecic czasu i miec min. kilkanascie tysiecy zlotych na obracanie na lokatach i wtedy jest to gra warta swieczki.

edit: dodalem () przy paragrafie z KC
The author has edited this post (w 10.08.2009)
link this post Dodano w 21.07.2009
Dzwonilem do Działu Polityki Konsumenckiej UOKiK w Warszawie. UOKiK bada sprawe planow podniesienia oplat za konta vs kredyty hipoteczne w Millenium i szykuje podobno jakies pismo do Millenium w tej sprawie. W kazdym razie, z tej dyskusji dwa wazne wnioski:
- pan w UOKiK potwierdza interpretacje raportu UOKiK - bank MUSI zapewnic bezplatny rachunek techniczny do splaty kredytu. Millenium proponuje taki/ma proponowac w PLN. Inaczej UOKiK ma prawo nalozyc kare.
- ta sama zasada ma sie odnosnie kont walutowych
- zwracam wasza uwage na zapisy w regulaminie kredytu hipotecznego Millenium (par 19 lub 20 o ile dobrze pamietam) - wypowiedzenie umowy konta = wypowiedzenie umowy kredytu. Pan z DPK UOKiK doradzil kontakt z prawnikiem, ale uwaza, ze w momencie wprowadzenia oplat za ROR z ktorego splacamy kredyt, ten zapis jest bezskuteczny. Zwraca tez uwage, ze jest to dosc ryzykowny ruch ze wzgledu na czas pozostaly do podniesienia oplaty - trzeba byc gotowym na batalie prawna. W wypadku gdy bank juz pobierze oplate (nei wypowiedzielismy umowy ROR), pierwszym krokiem jest wniosek do Arbitrazu przy Zwiazku Banku Polskich o zwrot bezprawnie pobranej oplaty. Mozna tez wystepowac w trybie indywidualnym przed SOKiK (sadem) - czyli prawnik i pozew do Millenium. To sa oczywiscie przypadki skrajne.

Po zlozeniu mojego pisma kierownik placowki nie byl w stanie zalozyc mi konta technicznego w CHF i w trybie pilnym przekazal sprawe do rozpatrzenia w centrali. Zaproponowalem wypowiedzenie umowy rachunku i zlozenie depozytu sadowego ale... okazuje sie, ze kierownik placowki nie ma pelnomocnictwa do podejmowania takiego depozytu Na koniec tygodnia sprawdze z pania kierownik jaki jest postep w mojego podania i jezeli bedzie do bani - zrobie pewnie jak Zly.Franek i zloze wypowiedzenie warunkujac jego niewaznosc wskazaniem przez Bank rachunku technicznego w CHF. Po przeanalizowaniu mojej sytuacji (zagrozilem wycofaniem wszystkich aktywow w PLN z banku, a mam tego troche) pani sama stwierdzila, ze Bank nic nie zyskuje na tej akcji i obiecala monitorowac moj protest oraz zorientowac sie co do mozliwosci uzyskania pelnomocnictwa na odbior depozytu sadowego. Tak przy okazji - depozyt kosztuje 100 pln (sporo, ale uparlem sie nie placic Millenium za rachunek w CHF) i w przypadku depozytu w walucie obcej najpierw nalezy wystapic do Sadu o zgode na przyjecie depozytu (sad bada wniosek, czyli nalezy dobrze uzasadnic jak wierzyciel utrudnia splate zobowiazania) a dopiero potem zlozyc depozyt okreslajac zasady jego wydania wierzycielowi.

Z oczywistych przyczyn (koszty) bank nie chce pobierac rat kredytu z rachunku CHF w innym polskim banku.
link this post Dodano w 29.07.2009
Zbliża się 1 sierpnia a kont technicznych w CHF nadal nie planują otworzyć. Nie czują się chyba wystarczająco przyciśnięci...
PsychoFish:

Z oczywistych przyczyn (koszty) bank nie chce pobierac rat kredytu z rachunku CHF w innym polskim banku.

A to bank może pobierać pieniądze z konta w innym banku (nawet jeśli byłyby to PLN)? Myślałem że od tego jest zlecenie stałe.

@franek-baranek - podobno konto CHF będzie bezpłatne
The author has edited this post (w 29.07.2009)
@franek baranek - najbardziej aktualny watek jest tu:
http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.11875:12

@Zly.Franek - nie ma, natomaist po wyrazeniu zgody/pelnomocnictwa jakikolwiek podmiot moze ustawic zlecenie/przelew w twoim banku i wykonywac je skutecznie bez twojego udzialu (tak jak. np operatorzy komorkowi chca pobierac automatycznie oplaty za telefon z konta etc.Mi atomiast nie szkodzi wykazac sie daleka idaca wola rozwiazania problemu jako zatroskanemu wlasnym kredytem klientowi. No i byloby zgodne z celami Kupfranki (darmowe/tanie przelewy z CHF do CHF)
no dobra - konto w chf dla osób spłacających kredyt z tego konta będzie bezpłatne. informacja pewna.
To już wiem, ale potrzebujemu dowodu jakis link do strony banku?
nadal jednak chyba nie jest to potwierdzone oficjalnie...
pewna:)
ten temat - pociagnijmy dalej w jednym watku prosze, inaczej inni forumowicze sie pogubia

Przejdzmy tu: http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.11875:12
  • Statystyki: 82 Posty | 12281 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu