Forum

Zmiana opłat za prowadznie konta w Millennium ...

AutorPost

Dodano w 11.08.2009 Dodano w 11.08.2009

Najdroższe konto internetowe oferuje natomiast Bank Millennium.
Teoretycznie większość kont internetowych jest prowadzona bezpłatnie. Jeśli jednak uwzględnimy opłaty za kartę, przelewy, wypłaty z bankomatu, to okazuje się, że tak całkiem bezpłatne jest tylko dbNet oferowane przez Deutsche Bank. Klient Alior Banku może nawet zyskać o 4,6 zł więcej odsetek niż zapłaci za konto, ale pod warunkiem, że skorzysta z lokaty nocnej. Najdroższe konto internetowe oferuje natomiast Bank Millennium. Roczny koszt korzystania z niego to 256,50 zł.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Bank-placi-klientom-za-korzystanie-z-konta-czy-to-mozliwe-1999307.html

To kto jeszcze chce być robiony w konia?

Dodano w 12.08.2009 Dodano w 12.08.2009

Millenium:

Szanowny Panie,

Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z aktualnym Komunikatem Klienci, którzy obecnie spłacają kredyt hipoteczny w walucie obcej bezpośrednio z konta walutowego, nie będą ponosili opłaty za prowadzenie konta walutowego, z którego następuje spłata kredytu hipotecznego (opłata nie będzie pobierana).

Mamy nadzieję, iż powyższe wyjaśnienia będą pomocne.

Z poważaniem

XYZ
Departament Obsługi Klienta

aktualny "Komunikat" - LOL

Edytowano w 12.08.2009

Dodano w 22.08.2009 Dodano w 22.08.2009

Dostałem dziś poprzez Millenet następującą wiadomość

"Szanowny Panie,

W nawiązaniu do wcześniejszej informacji o zmianach wysokości i zasad pobierania opłat za prowadzenie kont osobistych w naszym Banku wprowadzonych od 1 sierpnia 2009 r, chcielibyśmy przekazać miłą informację o specjalnej ofercie, którą dla Pana przygotowaliśmy.

Bardzo cenimy to, że korzysta Pan aktywnie z serwisu internetowego Millenet.

Dlatego informujemy, że Pana konto o numerze:

będzie prowadzone bezpłatnie od 1 sierpnia 2009 r. przez kolejnych 12 miesięcy."

Chyba pojęli swój błąd i próbują się rakiem wycofywać z wyjątkowo nietrafionego pomysłu.
Niestety za późno. Gdy brałem kredyt pracownik banku zapewniał mnie, że konto Premium (o które nie prosiłem) będzie bezpłatne przez cały okres kredytowania. Niedawno ktoś z zarządu banku wpadł na genialny jego zdaniem pomysł, żeby z tego warunku zwalniającego z opłaty zrezygnować i zwiększyć tym samym przychody banku. Dla pieniędzy stosunkowo niedużych w skali rachunku zysków i strat banku instytucja ta straciła w moich oczach rzecz dla nich najcenniejszą - WIARYGODNOŚĆ.
Dlatego skorzystam z ich specjalnej oferty ale w bardzo ograniczonym zakresie. Całe swoje (i żony) finanse przeniosłem już do innego banku. W Millennium zrezygnuję nawet z kart bankomatowych. Nie dokonam jedynie planowanej wcześniej konwersji na konto lokacyjne.

Ciekaw jestem jedynie, ilu z Was zostało zaszczyconych specjalną ofertą, podobną do mojej?

Witam, dzisiaj również dostałem identyczną wiadomość - szkoda tylko że wcześniej zmieniłem konto premium na zwykłe i płacę za każdy zewnętrzny przelew 0,5 zł., ale zapewne gdybym tego niezrobił to za prowadzenie konta płaciłbym 15 zł.

Ja również dostałam identyczną informację o ,,specjalnej ofercie przygotowanej tylko dla mnie''!!!
Dziwne, bo w lipcu zdążyłam juz przekształcić konto Premium w lokacyjne i wycofać wszystkie środki z Millennium. Skoro konto lokacyjne jest darmowe, skąd sie wzięła OFERTA bezpłatnego prowadzenia konta przez 12 kolejnych miesięcy?
Po raz kolejny bank wysyła komunikaty masowo nie sprawdzając nawet kartoteki klientów. Pozostaje tylko pogratulować inwencji twórczej i pomysłów )) Nie wspominając że na takie specjalne oferty jest juz chyba za późno.

akus24:

Witam, dzisiaj również dostałem identyczną wiadomość - szkoda tylko że wcześniej zmieniłem konto premium na zwykłe i płacę za każdy zewnętrzny przelew 0,5 zł., ale zapewne gdybym tego niezrobił to za prowadzenie konta płaciłbym 15 zł.

Dziwię CI się, po co mieć konto standard i płatne przelewy jak dookoła znajdziesz wiele lepszych ofert, bezpłatnych i z darmowymi wypłatami ze wszystkich bankomatów....

Dodano w 23.08.2009 Dodano w 23.08.2009

akus24:

No cóż ja z powodów osobistych nie zmieniłem konta na standardowe czy tez na lokacyjne i również otrzymałem maila o tej samej treści.

Na chwile obecna jestem na etapie poszukiwania banku gdzie mógłbym spłacać kredyt bezpośrednio w CHF gdyż z ww powodów nie podpisałem aneksu w Millenium wcześniej, a teraz średnio mi się uśmiecha płacić 500 zł za coś co powinno mi się należeć od samego początku za darmo.
Macie jakieś banki godne polecenia i sprawdzone???

Zly.Franek:

akus24:

Dziwię CI się, po co mieć konto standard i płatne przelewy jak dookoła znajdziesz wiele lepszych ofert, bezpłatnych i z darmowymi wypłatami ze wszystkich bankomatów....

Powodów jest kilka:
1. Nie zmieniałem banku od ładnych kilku lat - po prostu przyzwyczajenie.
2. Wizyty w placówce banku - nie mam za dużego wyboru w pobliżu miejsca zamieszkania.
3. Przelewów zewnętrznych nie mam znowu tak dużo - to na razie przełknąłem tą pigułkę.
4. Brak gwarancji, że jak zmienię bank to za chwilę nie trzeba będzie zmienić następnego banku bo wprowadzi jeszcze bardziej niekorzystne zmiany.
5. Zmiana numeru konta wiązała by się z koniecznością informowania zakładu pracy oraz firm wystawiających polecenia zapłaty.

Dlatego stwierdziłem, że dam sobie jeszcze trochę czasu na przeanalizowanie co mi się bardziej opłaci

Ja rowniez otrzymalem te wiadomosc - mimo, iz dokonalem konwersji konta na lokacyjne i zwrocilem karte platnicza.
Posmialem sie i utwierdzilem w przekonaniu, ze we wrzesniu zlikwiduje karte kredytowa swoja i zony w Millenium - w obecnej sytuacji przestala byc do czegokolwiek potrzebna, zmienilismy glowny bank.

akus24:

Powodów jest kilka:
1. Nie zmieniałem banku od ładnych kilku lat - po prostu przyzwyczajenie.
2. Wizyty w placówce banku - nie mam za dużego wyboru w pobliżu miejsca zamieszkania.
3. Przelewów zewnętrznych nie mam znowu tak dużo - to na razie przełknąłem tą pigułkę.
4. Brak gwarancji, że jak zmienię bank to za chwilę nie trzeba będzie zmienić następnego banku bo wprowadzi jeszcze bardziej niekorzystne zmiany.
5. Zmiana numeru konta wiązała by się z koniecznością informowania zakładu pracy oraz firm wystawiających polecenia zapłaty.

Dlatego stwierdziłem, że dam sobie jeszcze trochę czasu na przeanalizowanie co mi się bardziej opłaci

Ad. 1 - najwieksza pulapka. Ja sie tak w bolach rozstawalem z BPH (przed przejeciem mialem tam blisko od 7 lat konto), ale zirytowal mnie brak udzielania kredytow w CHF "bo pan nie zarabia w CHF". NAtychmiast zamknalem rachunek, zwrocilem karty, a pani doradca byla ciezko zdumiona moja reakcja - mimo tego nic nie zaoferowala.

Niestety, w chwili obecnej jest tak, ze z bankami bedzie jak z telefonami - warto miec konta w formie nie wymuszajacej oplat w 2-3 dajacych najlepsza oferte i jedno z nich uczynic glownym.

Ad. 2 To jest ogromna niedogodnosc. Sa jednak banki takie jak mBank, Alior, gdzie sporo spraw zalatwisz na telefon lub prze kuriera przewozacego dokumenty.

Ad.3. To zaloz konto w Aliorze lub Eurobanku (za darmo, nie liczac twojego czasu), nie plac za prowadzenie, przelewy rob za darmo. Zadna filozofia. Zawsze mozesz wypowiedziec umowe ROR gdy przestanie ci sie oplacac.

Ad. 4 - miej zawsze "uspione" konto w innym banku. Przywiazanie sie do jednego banku to najgorsze co mozna zrobic szczegolnie w erze bankow dostepnych przez internet. Mozliwosc calkiem realna, ale hej - ty jestes konsument, ty decydujesz komu powierzysz swoje pieniadze. Na rynku zawsze bedzie bank, ktory bedzie akurat potrzebowal twoich pieniedzy i da ci oferte odrobinke korzystniejsza niz konkurencja.

Ad. 5. Zaklad pracy - nie rozumiem tego argumentu, mnie wizyta u ksiegowej kosztowala 5 minut i mam temat z glowy. Wyslanie zawiadomienia np.na poczatku miesiaca do kontrahentow to tez nie powinien byc problem - najwyzej wysla ci pieniadze na lokacyjne w Millenium - mozesz je wyplacic w kasie banku, zlecic przelew w oddziale, co tam zechcesz...

Generalnie - nie tkwij przy jednym banku, szkoda zdrowia.
Oprocz argumentu z placowka - pozostale sa do obejscia przy minimalnym wysilku.
Konta platne w Millenium to w tej chwili jedna z najgorszych ofert na rynku - mysle, ze smieszny list jest wlasnie efektem gwaltownego odplywu klientow /zmniejszenia dochodu miesiecznego per capita z klienta w efekcie konwersji kont, oddawania kart etc.
Ktos w zarzadzie Millenium fatalnie ocenil to ryzyko przed wprowadzeniem zmiany.

akus24:

Tak jak napisałeś powodów masz kilka by zostać w Millenium wiec skoro nie rezygnujesz, a otrzymałeś mail z info o możliwości bezpłatnego prowadzenia dla Ciebie konta premium to pomimo zamiany tegoż konta na standard wydrukuj ów mail i pofatyguj się do placówki niech przywrócą Ci konto premium oczywiście bezpłatnie na kolejnych dwanaście miesięcy. Gwarancji nie masz żadnych, że to otrzymasz jednak myślę, iż zdali sobie sprawę w zarządzie banku, że nie tędy droga z krojenia opłat za konto klientów mających kredyty hipoteczne.

pzdr

Logowanie

Nie posiadasz jeszcze mixxt-ID?

Informacje o serwisie