Forum

Kolejna niemiła niespodzianka

AutorPost

Dodano w 03.12.2009 Dodano w 03.12.2009

Witam!

Niedawno zmieniliśmy rachunek premium na konto techniczne - bo i tak tylko tam przelewamy kaskę którą pobierają.

Konto techniczne - utrzymanie 0 zł, dostęp do mille (tylko odczyt) - 0 zł - zabrali nam kartę do bankomatu której nie używaliśmy. Aha - mogliśmy zostawić sobie kartę kredytową bo to inny produkt.

I z 15 zł co miesiąc zrobiło się zero

Żadnych problemów przy zmianie.

Pozdrawiam
Marcin

Dodano w 04.12.2009 Dodano w 04.12.2009

Moim zdaniem "Konto lokacyjne" nie jest kontem technicznym czyt. kontem darmowym do końca trwania umowy kredytowej.
Jest to konto osobiste dla osób fizycznych i jest na tych samych zasadach jak inne konta osobiste chociażby "Konto osobiste premium" czyli mają znaczenia nadane w "Regulaminie ogólnym otwierania i prowadzenia rachunków bankowych dla osób fizycznych w Banku Millennium Spółka Akcyjna".
Ponadto zgodnie z par 11 ust 2 pkt 2 mogą w każdej chwili zmienić cennik opłat i prowizji bez podpisywania aneksu.
Tak więc, znając ich działalność z ostatnich miesięcy, może się zdarzyć, że znowu za jakiś czas ktoś "mądry na górze' stwierdzi, że trzeba wprowadzić opłaty za "Konto lokacyjne" i znowu "naciągną", bo inaczej nie można tego nazwać co zrobili, swoich klientów na pieniądze.
Jest to dla mnie typowo "złodziejski" bank i wszystkim go odradzam.

Dodano w 15.01.2010 Dodano w 15.01.2010

Naprawdę polecam zapoznać się z tematem o nowych cennikach. Wszystkie wasze wątpliwości są tam rozwiane.

Jeszcze raz, skrótowo, o zasadach kredytów hipotecznych w polskim prawie, potwierdzonych przez UOKiK
- bank nie ma prawa wiazac kredytu hipotecznego z innym PLATNYM produktem banku. Konto sluzace wylacznie do splaty kredytu musi byc BEZPLATNE (jak np. konto lokacyjne w Millenium prowadzone w PLN, nie moga pobierac takze oplat za konto w CHF sluzace do splat kredytu bezposrednio w walucie). Poczytajcie raport UOKiK o umowach kredytu hipotecznego.
- ewentualna zmiana oplat za lokacyjne musi zaskutkowac akcja klienta - pismem z wnioskiem/reklamacja o odstapienie od pobierania oplat za nie, poniewaz zgodnie z terferekukuryku (tu odwolanie do odp. miejsca w raporcie UOKiK, kodeksu cywilnego - jest w raporcie) konto sluzace wylacznie do splaty kredytu hipotecznego nie moze byc platnym produktem.

Nie ma innej opcji - poki nie zmieni sie prawo, bank musi respektowac te zasady. Konto osobiste zmienilem na lokacyjne, CHF mam bezplatny, karte platnicza oddalem, pieniadze wyladowaly w innym banku. Glosujcie nogami, na rynku nadal jest duza konkurencja w ofercie kont osobistych. Jak na razie panie z Millenium usilowaly mi sprzedac kilka produktow i zawsze odmawialem, wskazujac na brak gwarancji teoretycznie bezplatnego produktu przez okres trwania umowy, wspominajac, ze po akcji z podniesieniem oplat w polowie 2009 nie ufam ofertom tego banku. Zreszta - wyniki finansowe Millenium za III kwartał mowią wszystko o tej skopanej od początku do końca akcji....

Dodano w 18.01.2010 Dodano w 18.01.2010

Ja też zmieniłem dzisiaj konto na techniczne -już mam dośc płącenia tym złodziejom a karte do bankomatu niech sobie wsadzą -czekam tylko na telefon z jakąś super promocją dla klientów to wtedy pojade po bandzie

Dodano w 08.02.2010 Dodano w 08.02.2010

opłaty za pobieranie konta to jeden wielki szwindel w Millennium. mi zaczeto pobierac opłaty od grudnia. w styczniu zmienilam konto z premium na lokacyjne. napisalam reklamacje. dzisiaj po az miesiacu !!!! otrzymalam zwrot wszystkich zapłaconych prowizji za prowadzenie konta. odpowiedzi pisemnej juz nie dostalam, ale za to pani powiadomila mnie o tym fakcie telefonicznie w sobote (dzial reklamacji pracuje nawet w soboty - chyba maja pełno roboty).

dziwnie natomiast pobierała mi sie prowizja. nowy cennik wszedl w zycie od sierpnia, a mi opłaty pobierąły sie od grudnia. w styczniu pobrało sie 15 zł i nie wiadomo dlaczego 1,84 zł nie więcej nie mniej. zdziwiła mnie ta kwota, gdyż taka akurat kwota była rachunku, a pobranie spowodowało ze saldo sie wyzerowało. dopłacilam jakieś środki dwa dni poxniej, ale już mi sie wiecej nie pobrało. dosc dziwne, ze akurat opłata wyniosła dokładnie tyle ile było na koncie. w rozmowie telefonicznej Pani nie była w stanie odpoiwedzieć dlaczego taka kwota a nie inna. tak czy siak wazne ze oddali pieniadze, wiec ja nie ciagne sprawy.

Dodano w 09.02.2010 Dodano w 09.02.2010

niestety nie posiadam treści swojej reklamacji, bo napisałam ją przez millenet. ale pmaietam , ze wspomnialam, ze zakladajac konto nadmienilam pracownikowi banku, ze interesuje mnie tylko konto do spłaty kredytu. z karty debetowej od razu zrezygnowalam. oprocz spłaty raty w zaden inny sposob z niego nie korzystalam. pracownik wprowadzil mnie w bład zakładając mi konto premium, wiec ja nie powinnam ponosi konsekwencji w posatci opłaty za prowadzenie konta, ktore miąło być kontem technicznym.

dodam, ze pani telefonicznie powiedziala mi, ze wczesniej kont lokacyjnych nie było, wiec tak naprawde klienci nie mieli wyboru i musieli załozyć podstawowy ROR. to jest chyba argument za tym, ze opłaty sa niesłusznie pobierane, bo przecież przed sieprniem 2009 klienci nie mieli wyboru i nie mogli wybrac tylko konta technicznego.

Dodano w 11.02.2010 Dodano w 11.02.2010

Dzięki - to już coś - też napiszę reklamację bo jestem w podobnej sytuacji. Bank zakładając mi konto (przymusowo) twierdził że jest absolutnie bezpłatne. W związku z tym sam powinien je zmienić na bezpłatne po wprowadzeniu opłat i nowego rodzaju bezpłatnych kont technicznych ponieważ ja nigdy nie byłem zainteresowany posiadaniem konta w millenium a tylko zaciągnąłem tam kredyt.

Edytowano w 11.02.2010

Dodano w 05.03.2010 Dodano w 05.03.2010

Wyzdro - wg interpretacji UOKiK, konto sluzace do splaty kredytu hipotecznego powinno być bezplatne. Znajdziesz o tym fragment w raporcie UOKiK nt. wzrocow umow o kredyt hipotecznych. warto sie na to powolac w reklamacji.

Dodano w 11.03.2010 Dodano w 11.03.2010

Ja na szczęście nie mam w tej chwili tego problemu. W lipcu 2009 jak pojawiła się informacja o wprowadzeniu opłat zaraz po tym dostałem na millenecie informację, że z uwagi na to, że jestem dobrym klientem Banku, opłaty nie będą pobierane przez najbliższe 12 miesięcy
Zastanawiam się co będzie w wakacje, czy znowu coś zaoferują czy może będę musiał pozamykać wszystko i zmienić rachunek na techniczny.
Pożyjemy zobaczymy.

Logowanie

Nie posiadasz jeszcze mixxt-ID?

Informacje o serwisie