mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Ubezpieczenie mieszkania

link this post Dodano w 03.01.2012

Witam,

Mam mieszkanie ubezpieczone w PZU i cesje na Polbank. Zalatwial to bank i do tej pory nie chcialo mi sie interesowac tematem.

Popatrzylem jednak na oferty innych ubezpieczycieli i teoretycznie moglbym troche zaoszczedzic.

Rzucilem okiem na umowe i napisane jest, ze suma ubezpieczenia ma odpowiadac wartosci rynkowej.

Czy bank moze zechciec abym ubezpieczyl mieszkanie na sume wartosci kredytu po kursie z dnia ubezpieczenia, czyli znacznie wyzej niz byl wziety kredyt ? 

jakich ubezpieczycieli polecacie ?

pozdrawiam 

link this post Dodano w 04.01.2012

ja zmieniłem ubezpieczyciela mieszkanie na Allianz

jest tańsze, ma większy zakres - cena nieruchomości została uzwględniona taka jak na wycienie początkowej mieszkania

po zmianie ubezpieczyciela co roku trzeba odnawiac cesje

Polbank odpisał, że ubezpieczyć można w odniesieniu do aktualnej wartości rynkowej mieszkania.

Nie ma znaczenia na jaką kwotę był brany kredyt.

Czy są jakieś wskaźniki na jakiej podstawie można obliczyć aktualną wartość mieszkania, czy biorę ogłoszenia i patrzę ile średnio jest warte podobne mieszkanie? Ktoś coś wie na ten temat?

Ja ubezpieczyłem w Hestii dokładnie na tyle samo co było w PZU.

Więcej nie m sensu i bo urośnie tylko składka a jest cesja na bank.

Mniej to myślę, żemogą się dowalić, że poprzednio była większa wartość mieszkania.

link this post Dodano w 08.01.2012

Sprostowanie do mojej poprzedniej wiadomości. Otóż, pierwsze informacje jakie uzyskałem z Polbanku, były błędne. Jako, że nie ufam poziomowi merytorycznemu ich pracowników, zadałem to pytanie jeszcze, w innym miejscu.

Szanowny Panie,
uprzejmie informuję, że Suma ubezpieczenia nieruchomości, na której jest
zabezpieczenie jest wymagana na podstawie wartości nieruchomości ustalonej przez bank przy
wnioskowaniu o Kredyt hipoteczny.
W przypadku Pana kredytu wymagana minimalna suma ubezpieczenia w
całym okresie kredytowania wynosi xxx xxx, xx PLN.

Tak więc, możemy szukać innego ubezpieczyciela, ale musimy ubezpieczyć mieszkanie na wartość zdeklarowaną we wniosku.

link this post Dodano w 12.01.2012

Pierwszy raz jak ubezpieczałem mieszkanie (wymagane przez Polbank) to pani w oddziale powiedziała ze moge przez nich ubezpieczyć.

Zapytałem jakie warunki co zawiera ubezpieczenie i otrzymałem informację, że jest to gołe ubezpieczenie tylko ścian bez żadnego wyposażenia i oczywiście ubezpieczenie na wartośc nieruchomości w momecie kupna i wartości kredytu nie na wartośc lokalu czasu teraźniejszego.

Koszt takiego ubezpieczenia wynosił 19 zł/m-c ale będą zapobiegliwy poszedłem do znajomego ubezpieczyciela PZU i on wyliczył mi ubezpieczenie 170 zł/rok czyli ok 60 zł taniej i do tego miałem ubezpieczone wyposażenie, sprzęt RTV, AGD itp. Oczywiście cesja na bank bo tak musi być.

W tym roku równiez ubezpieczyłem lokal w PZU trochę drożej wyszło bo zapłaciłem 208 zł/rok ale myśle że bank również podniósł swoje kieszonkowe.

link this post Dodano w 16.01.2012

Witam, w moim przypadku nie podniósł i od 2007r. wynosi tyle samo (20 PLN/mies.)

link this post Dodano w 17.01.2012

Dobrze wiedzieć jak to jest z tą wartością ubezpieczenia bo co roku miałem zagadkę...

Natomiast w tym roku zmieniam ubezpieczyciela z Allianz na Ergo. Z Allianzem miałem problem przy podpisywaniu przez nich cesji. Na papierach z banku były 2 podpunkty których Allianz nie chciał podpisywać. Nie pamiętam dokładnie ale chodziło chyba o informowanie banku jeżeli nie opłacę składki i coś jeszcze czego Allianz niby nie ma w zwyczaju robić. Kończyło się to za każdym razem tak.... i tu uwaga...że Pani która zajmuje się kredytami w moim oddziale PB, brała kwity i osobiście szła do Allianza to załatwić, i za każdym razem jakoś dochodzili do porozumienia. Tak czy owak mówiła, że jednak najlepiej PB współpracuje się z PZU, Ergo i jeszcze jakimś jednym towarzystwem, więc skorzystałem z okazji, że mam w Ergo ubezpieczone auto i ubezpieczyłem również domek. Tyle, że przez moment 2 ubezp. nakładają mi się, więc jeszcze nie załatwiałem cesji na kolejny rok.

• Statystyki: 8 Posty | 103 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek