mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Warunki kredytu - przelewy i stan na koncie osobistym

link this post Dodano w 14.08.2009
Witam

czy tez macie w umowach kredytowych dodatkowe warunki, ja nie dosc ze musze przelewac wszystkie dochody na konto osobiste, to musze utrzymywac saldo na rachunku w wysokosci 2x wysokosci raty.

Czy to jest zgodne z prawem?
link this post Dodano w 14.08.2009
dodam ze mam dochody z tytulu dzialalnosci gospodarczej.
link this post Dodano w 05.09.2009
Też mam coś w podobie, ale ja to rozumiem jako wpływ 2x rata, dlatego zaraz jak mi przychodzi kaska przelewam do innego banku.
link this post Dodano w 26.11.2009
wojtas7:

Witam

czy tez macie w umowach kredytowych dodatkowe warunki, ja nie dosc ze musze przelewac wszystkie dochody na konto osobiste, to musze utrzymywac saldo na rachunku w wysokosci 2x wysokosci raty.

umowa kredytowa to umowa miedzy Toba a Bankiem, skoro sie zgodziles na takie warunki, to coz.. Ja sie nie zgodzilem i wykreslilem w mojej umowy i zalacznikow wszystko co mi sie nie podobalo, i to łyknęli po paru tygodniach deliberowania.
Kali1975:

wojtas7:

Witam

umowa kredytowa to umowa miedzy Toba a Bankiem, skoro sie zgodziles na takie warunki, to coz.. Ja sie nie zgodzilem i wykreslilem w mojej umowy i zalacznikow wszystko co mi sie nie podobalo, i to łyknęli po paru tygodniach deliberowania.

taki jestes madry a nie kazdy ma kilka tygodni mozliwosci na negocjacje.
Ja wpłacam tylko tyle ile potrzeba na ratę i do to tego w dzień spłaty raty, a nie dzień wcześniej jak każą w umowie
link this post Dodano w 09.01.2010
Witam.
jeżeli chodzi o wpływy na konto w wysokości podwójnej raty to:
1. zostało to ustalone dla zabezpieczenia, gdyż kredyt dostałeś jako Osoba osiągająca dochody za granicą
2. wszystkie wpływy na konto tak -ale w momencie kiedy wrócisz już do kraju ( badź Jesteś w kraju) - warunek wpisany do umowy, gdyż bank również traktuje to jako główne zabezpieczenie - czytaj monitorowanie zmian w życiu klienta - inaczej inwigilacja

Wnioski:
1. jeżeli Jesteś za granicą przelewaj środki w wysokości podwójnej raty "+" (czyli lekko więcej)
[ja robię to tak: poleciłem teściowi otworzyć konto walutowe w euro, na które robię przelewy. Teść wybiera Euro i wymienia je w kantorze, po czym wpłaca na moje konto w innym banku. Ja na koniec miesiąca robię "podwójny" przelew do DB, po czym po zdjęciu raty, robię przelew zwrotny na konto pierwotne]. Nie muszę dodawać, że musisz ufać tej osobie!!!
2. w momencie kiedy wrócisz do kraju, a masz środki na życie i spłacanie kredytu na jakiś czas, zanim zgłosisz w DB, że wróciłeś, znajdź pracę!!! Dopiero po tym zgłoś do banku, że "oto Jesteś" - nie będziesz miał problemów. Co prawda Bank zarząda umowy i takie tam, ale nic nie zrobią, jeżeli będziesz płacił raty w danym terminie.
Natomiast jeżeli chodzi o wpłaty na konto wtedy: Wypłaty z tytułu pracy kieruj na konto w innym banku, a potem przelewaj na to w DB - ewentualnie lepszą wypłatę (swoją lub współkredytobiorcy) przelewaj w całości na DB, a drugą cześć z innego banku.

Mam nadzieję, że troszkę pomogłem.
Pozdrawiam
Ivo
The author has edited this post (w 09.01.2010)
link this post Dodano w 13.01.2010
tez mialam warunek o saldzie 2x rata na rachunku, ale w ogole go nie przestrzegalam i nie mialam z tego powodu zadnych problemow. wiec to chyba tylko na papierze. a gdy zmienia sie konto do splaty kredytu na komto w CHF znika on chyba w ogole. drugi warunek o wplacie wszystkich dochodow na konto w DB mnie nie obowiazywal nigdy.
link this post Dodano w 14.01.2010
mam kilka takich zapisów w umowie:
1. przelewanie wynagrodzenia,
2. wpłata środków na konto D-1 przed spłatą raty,
3. informowanie banku o wszelkich nowych zobowiązaniach....

żadnym z tych zapisów się nie przejąłem i bank się nie czepia
link this post Dodano w 19.04.2011

mam problem podobny do tego w temacie...

Jednym z indywidualnych w-ków kredytu był pkt, w którym zobowiązaliśmy się z mężem do posiadania konta w Db i do 'przelewania przynajmniej raz w miesiącu na ten rachunek wynagrodzenia od pracodawcy w wysokości nie mniejszej niż podana przez nich KWOTA przez cały okres kredytowania' . Od samego początku niemalże kwota która wpływa nam na konta jest nieco niższa niż wskazana w tym punkcie ,nie mniej dodatkowo wpływa nam czynsz z wynajmu i dzięki temu nie przejmowałam się tym stanem za bardzo. Własnie (po roku od otrzymania kredytu)  otrzymałam pismo ,że wymagane zobowiązanie w postaci przekazywania wynagrodzenia za pracę na rachunek osobisty nie zostało wypełnione. Zdziwiłam się ,bo przecież kasa wpłynęła na konto, w takiej kwocie jak zwykle ,a dodatkowo wpływa nam czynsz z wynajmu i dzięki temu wywiązujemy się z zobowiązania ,ale w umowie było,że wynagrodzenie będzie w takiej kwocie a nie.
Nasza nowa opiekunka (już 3cia zresztą) ,z którą wogóle nie potrafię rozmawiać,bo jak dla mnie nic nie wie, nie potrafiła mi powiedziec,jakie konsekwencje będą spowodowane tym pismem, szybko rzuciła,że to ostrzeżenie,ale nie wie czy % się nie zmieni...nie wie też,czy umowa nie będzie zerwana i nie wiem za bardzo co robić...

proszę o pomoc w podejściu do tematu, bo mam cheć sie wykłócać,ze co miesięczny czynsz z wynajmu lokali ,który wchodzi na konto jest dla nas również dochodem ,dzieki któremu możemy poradzić sobie ze spłata kredytu.

czekam na info i z góry dziękuję

• Statystyki: 15 Posty | 2796 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu