mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Warunki kredytu - przelewy i stan na koncie osobistym

link this post Dodano w 19.04.2011

Istotne jest czy bank wpisał sobie tylko takie zobowiazanie bo tak chciał, czy wynikały z tego dla Was jako Kredytobiorców jakieś konkretne korzyści np. obniżona marża.

Jeżeli nie masz wskazaną w umowie konkretną korzyść które wnosiło zobowiazanie to może ono zostać cofnięte przez bank w przypadku niedotrzymania warunków umowy. Jeżeli natomiast nie, to zapis tego typu nie jest skuteczny prawnie i zasadniczo bank niewiele może choć może i by chciał .

The author has edited this post (w 19.04.2011)
link this post Dodano w 19.04.2011

....wynikały z tego dla nas jako Kredytobiorców jakieś konkretne korzyści np. obniżona marża.

mi chodzi tylko o zapis : 'kredytobiorca zobowiązuje się do przelewania przynajmniej raz w miesiącu na ten rachunek wynagrodzenia od pracodawcy w wysokości nie mniejszej niż podana przez nich KWOTA przez cały okres kredytowania'

i powiedzmy KWOTA wynosi 6 tys , nam wpływa 5tys z hakiem a prawie 2tys wpływa z najmu i jak dla mnie gites a wpływów jest aż nadto, tylko nie wiem,czy bank się czepnie zapisu 'wynagrodzenia od pracodawcy' ...chociaż i czynsze i płace mamy raz w miesiącu i czynsze i płace są dla nas dochodami,no a czynszu również sama sobie nie wpłacam...

i o to chcę się kłócić

...nie wiem również,czy ta kontrola wyszła od tak przypadkowo,czy np naraziłam się wcześniejszym wnioskiem o zwrot nadpłaconej marży i teraz chcą sobie odbić ,chociaż za darmo nie oddam tego jednego procenta,co to to nie.

link this post Dodano w 20.04.2011

Widać bank szuka pretekstu do zwiększenia marży lub trafiłaś na nowego pracownika który czepia się słówek

Jeżeli miałabyś jedynie "wynagrodzenia" to nie ma problemu, ponieważ jak najbardziej nie musi być ono jedynie z tytułu pracy.

Do tego masz wpisanego "pracodawcy" w liczbie pojedynczej wiec nawet jakbyś miała 2 czy wiecej to też bank pewnie by nie uznał , a co w sytuacji jeżeli założóyłabyć działalność...

Jak widać ten punkt umowy ma mało elestyczną treść bo zwykle pracownik ma dość ograniczony wpływ na wysokość wynagrodzenia dodatkwow może prace stracić, lub zmienić.

Postaraj się umówić na spotkanie z przedstawicielem banku i ustalić normalne warunki ponieważ zakres wpływów jest jak najbardziej na poziomie zadeklarowanym.

Jeżeli to nie pomoże proponujemy zgłosić sprawę do arbitrażu przy Związku Banków Polskich - koszt 50 zł.

link this post Dodano w 21.04.2011

dzięki!

wczoraj dokładnie przewertowałam papiery ,a zwłaszcza pozostałe indywidualne warunki kredytu i znalazłam w tym samym podpunkcie ,w którym pojawia sie słowo 'wynagrodzenie' i 'pracodawca' w jednym z następnych zdań:

'Warunek uznaje się za niewypełniony, jeśli brak wpływu w określonej w zdaniu pierwszym ( w tym,w którym pojawia się wynagrodzenie i pracodawca) wysokości na rachunek określony w zdaniu pierwszym, co najmniej w jednym miesiącu kwartału kalendarzowego poprzedzającego kontrolę.'

czyli tak naprawdę zwracają uwagę jednak na wysokość wpływu,a nie na to skąd -> wg mnie i tej wersji będę się trzymać

poza tym,nagrałam temat poprzedniemu naszemu opiekunowi,który co prawda już w tym banku nie pracuje,ale skolei nagrał temat koledze z banku,który ma przewertować papióry i sięodezwać z rozwiązaniem, aczkolwiek przygotowywuję się na ewentualność obrony w tej sprawie.

link this post Dodano w 26.04.2011

...po cichu tylko się pochwalę,że w piątek nasza opiekunka niechcący wydukała,że w mojej sprawie będzie aneks ,ale nic na razie jeszcze nie wie... (mam nadzieję,że bezpłatny aneks,a jesli miałabym zapłacić ,to chyba przejde na własnoręczne spłacanie rat)

ale cii...

• Statystyki: 15 Posty | 2798 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu