mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Sytuacja kredytowa co się może stać?

link this post Dodano w 22.08.2009
Cześć

Opiszę pewną sytuację kredytową z życia wziętą w nadziei, iż znajdzie się ktoś kto będzie w stanie podpowiedzieć co tu można zrobić.

Jakiś czas temu wziąłem drugi kredyt na zakup drugiego mieszkania. W warunkach wypłaty kredytu mam zapis, iż w przypadku gdy kredyt jest wypłacany w transzach (u mnie jest) to ostatnia transza musi ostać wypłacona do końca maja 2010.

W umowie z developerem jest zapis, iż ostatnia transza wypłacana jest X dni po wyznaczeniu terminu podpisania aktu notarialnego.

Sytuacja z mieszkaniem jest aktualnie taka, że ma być gotowe na koniec 2009 roku ale w etapie osiedla w którym je kupiłem oprócz mojego budynku jest jeszcze kilkanaście innych. W związku z tym mój budynek ma być skończony wcześniej. Mieszkania ma być udostępnione do wykończenia ale nie będzie można w nim zamieszkać póki nie skończą całego X etapu tego osiedla. To ma być właśnie na maj 2010 ale już tyle było opóźnień, że na pewno znowu coś się wydarzy.

I teraz jak taka sytuacja rzutuje na umowę??? Bank może ją wypowiedzieć czy tylko po prostu może odmówić wypłaty ostatniej transzy? Osobiście jeśli dojdzie do odmowy wypłaty nie będę się za bardzo martwił bowiem zapłacę najwyżej ze swoich. Dramat będzie jak wypowiedzą umowę, mogą? Co ewentualnie można zrobić aby nie doszło do najgorszego?

PS:Dodatkowa informacja może potrzebna. Hipoteka nie jest zabezpieczona na tym mieszkaniu. Trafiłem w idealny moment jeśli chodzi wzrost wartości i oba mieszkania są zabezpieczone na tym, które kupiłem jako pierwsze.
link this post Dodano w 23.08.2009
Myślę że wystarczy napisać prośbę o wydłużenie terminu wypłaty ostatniej transzy. Robiłem tak wielokrotnie z powodu różnych opóźnień i bank nie robił problemu. Z tego co wiem to teraz bierze opłaty za rozpatrzenie takiej prośby - 500zł?
  • Statystyki: 2 Posty | 910 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek