Witam wszystkich. Chciałbym się zapytać, jak wygląda sprawa naliczania sobie przez DB opłaty za przelew przychodzący na konto CHF, które jest wskazane przez bank na potrzeby spłaty kredytu. Oczywiście aneks został złożony przez nas i kosztował 0zł. Jednak nie daje mi spokoju ta opłata za każdorazowy przelew (robie zawsze jeden z kantoru internetowego) około 10zł pobierany w chf tj. (ok.2,7chf). Pominę oczywiście sprawę, że jestem obciążany również opłatą za prowadzenie konta, około 2zł/miesięcznie. Z tego co rozumiem, przy zmianie sposobu spłaty kredu, który wcześniej był przeliczony na złotówki, po podpisaniu aneksu (na spłatę bezpośrednio w CHF) bank powinien udostepnić jakiś rachunek techniczny, który będzie całkowicie bezpłatny na potrzeby kredytu tylko i wyłącznie. Także chyba nie powinien pobierać nic? Co o tym sądzicie i jak wygląda ta sprawa u innych osób?
kupfranki.pl
inicjatywa społeczna
- Home
- Mam kredyt w banku... . Dyskusje z podziałem na banki.
- Deutsche Bank PBC SA
- |Pobieranie opłaty za przelewy przychodzące
Naliczanie oplaty za przelwey walutowe (czyli dla banku - zagraniczne, nawet jak sa posylane z Polski) przez bank jest legalne, czyli - niestety - ca'va. I zgodne z przypisanym do konkretnego pakietu konta fragmentem TPiO (Tabeli Prowizji i Oplat - prosze wybaczyc, ze wyjasniam ten skrot, ale sam uprzednio nie wiedzialem).
Jesli nie mozna znalezc w umowie numeru rachunku technicznego (raczej go tam nie ma), prosze zerknac do db easyNET i tu, w swoich rachunkach, poszperac bezkarnie. W dziale Kredyty musi byc zakladka Szczegóły. I tam, przy konkretnym kredycie - jest tez rachunek (numer), na ktory bank pobiera przeciez wszystkie pieniadze do obslugi kredytu (prosze zerknac tez do wyciagow - do mnie stale przychodza papierowe, choc prosilem bank, by tego zaniechali z powodu lasow amazonskich i wielu innych). Jak nauczyl mnie Ferenc Jozsef - rachunek techniczny (tzw.) jest to dosc dziwny twor bankowy, ale dziala. Prosze sprobowac nań przelac (o ile to mozliwe - bezkosztowo, z kantoru internetowego przykladowo) chocby i 5 CHF tylko, zostana tam zaksiegowane jako Nadplata. A nadplata z kolei jest pozycją NIOBCIAZANĄ przez DBank jakakolwiek (przy przychodzeniu) odplatnoscia. Widac wiec tak wolno. Prosze mi wierzyc.
Pozdrawiam,
ML
Naliczanie oplaty za przelwey walutowe (czyli dla banku - zagraniczne, nawet jak sa posylane z Polski) przez bank jest legalne, czyli - niestety - ca'va. I zgodne z przypisanym do konkretnego pakietu konta fragmentem TPiO (Tabeli Prowizji i Oplat - prosze wybaczyc, ze wyjasniam ten skrot, ale sam uprzednio nie wiedzialem).
Jesli nie mozna znalezc w umowie numeru rachunku technicznego (raczej go tam nie ma), prosze zerknac do db easyNET i tu, w swoich rachunkach, poszperac bezkarnie. W dziale Kredyty musi byc zakladka Szczegóły. I tam, przy konkretnym kredycie - jest tez rachunek (numer), na ktory bank pobiera przeciez wszystkie pieniadze do obslugi kredytu (prosze zerknac tez do wyciagow - do mnie stale przychodza papierowe, choc prosilem bank, by tego zaniechali z powodu lasow amazonskich i wielu innych). Jak nauczyl mnie Ferenc Jozsef - rachunek techniczny (tzw.) jest to dosc dziwny twor bankowy, ale dziala. Prosze sprobowac nań przelac (o ile to mozliwe - bezkosztowo, z kantoru internetowego przykladowo) chocby i 5 CHF tylko, zostana tam zaksiegowane jako Nadplata. A nadplata z kolei jest pozycją NIOBCIAZANĄ przez DBank jakakolwiek (przy przychodzeniu) odplatnoscia. Widac wiec tak wolno. Prosze mi wierzyc.
Pozdrawiam,
ML
Witam Bredo, poszukaj na tym forum dyskusji o przelewach na konto do obsługi rat kredytu, prowadzone w CHF. Numer tego konta jest w umowie, jest na wyciągach, jest w EasyNet - tak jak opisał to milanl. Robimy skrót myślowy - i określamy to konto jako "techniczne".
Za przelew na to konto DB nie obciąża, bo nie ma takiej opłaty, nie jest to rachunek bieżacy.
Przelana tam kwota w wysokości najbliższej raty, jest na początku księgowana jako nadpłata, a w dniu zapadlności raty przeksięgowywana. Nie występuje tym samym koniecznośc realizacji automatycznego polecenia zapłaty.
Z uporem maniaka - po raz kolejny twierdzę, że podpisywanie aneksu jest bez sensu, jesli można spłacać w CHF bez aneksu, wymaga to tylko nieco zaangażowania z Twojej strony.
Na konto w CHF i tak musisz przelewać kasę z zewnątzr, a bank przeksięgowują ją z automatu.
Teraz bank nie kasuje za aneksy w tym zakresie, ale nie założysz już bezpłatnego konta w CHF.
Tak jak pisze milanl, prawie na pewno masz typ konta głównego tzw "Pakiet Inwestor". Za przelew przychodzący płacisz 10 zeta, a za prowadzenie konta w CHF 2,50 zł/m-c, zawsze pobierane w walucie konta, według kursu zakupu CHF przez DB.
Pewnie nie posiadasz konta DB Frank, jedynego na które można w miesiącu otrzymać jeden przelew free. Takieg konto mmożna było założyć tylko do 31.01.2010 :-) Ponieważ pewnie nie posiada go zbyt wiele osób, bank wspaniałomyślnie daruje na to konto bezpłatne przelewy - i postępuje zgodnie z ustawą ![]()
Te praktyki obecne z płatnymi kontami walutowymi też mi się wydają średnio zgodne z prawem.... ale nie chce mi sie walczyć, bo poradziłem sobie inaczej ![]()
ABY UNIKAĆ OPŁAT za przelewy przychodzące:
- A. Wpłacasz CHF od razu na rachunek "techniczny"
- B. Kupujesz franki na słatę rat w serwisie internetowym, które ma konto CHF w DB i robi przelewy WEWNĘTRZNE bez opłat
- C. Możesz zmienić typ konta głównego np. na aktualne DB Life. Za prowadzenie 25 zeta/m-c i za walutowe 6 albo 8. Ale nie płacisz chyba za przelewy przychodzące
Wybór należy do Ciebie
- D. Kupujesz CHF w kantorze i wpłacasz sobie w wybranym oddziale - to jest dla pasjonatów opcja ![]()
Poczytaj sobie: http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.140380:2
Aneks już podpisałeś, więc za kolejny, żeby się odpiąc od konto w CHF, z którego wcale nie musisz korzystać - zapłacisz 250zł.
Logowanie
Nie należysz do tej społeczności?
Użyj swojego konta z innego serwisu
Informacje o serwisie
-
Szukaj:
Nazwa serwisu
kupfranki.pl
inicjatywa społecznaWłaściciel serwisu
Utworzono dnia
05.02.2009
Użytkownicy