mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

Spłata po kursie NBP

link this post Dodano w 24.09.2009
Dostałem sms-a o możliwości spłaty kredytu po kursie NBP, koszt 2,5% kapitału, Pani z infolini wyliczyła mi kwotę około 10 tys od 300 tys kredytu. Biorąc pod uwagę dzisiejszą kwotę raty 513 chf, to jest 1517 pln, nowo wyliczona rata z wliczoną kwotą 10 tys. w kredyt wyniosła 531chf. Po dzisiejszym kursie sprzedaży NBP to 1487 pln. Wychodzi na to , że płacąc prowizję i tak się opłaca . Proszę o zdanie w tej sprawie bo nie wiem czy podpisać aneks, czy nie ma innych kosztów.
link this post Dodano w 29.09.2009
Dyskusja w wątku "Spłata kredytu wg kursu sprzedaży NBP". Sam jestem ciekaw Waszych uwag, bo propozycją jestem zainteresowany.
link this post Dodano w 11.03.2010
witam czy ktos podpisal aoneks dotyczacy splaty raty po kursie NBP?jestem zainteresowana ta propozycja banku ale nie wiem czy sie to oplaca... ? za ktos ten temat?prosze o informacje...
link this post Dodano w 15.03.2010
Podpisałem aneks i rata zmniejszyła się o około 30-40 PLN, myślę że to dobry krok biorąc pod uwagę że nie będe spłacał kredytu wcześniej, tylko czeka mnie "dożywocie". Przeliczając cały okres spłaty wychodzi ładna sumka.
Pozdrawiam Arek.
link this post Dodano w 15.03.2010
Jesli wierzysz w to, że to dobry krok, no to dobrze. Każdy jest kowalem własnego losu.

Ale... Pisano ci wcześniej, żebyś przebrnął przez sąsiedni wątek, masz tam precyzyjnie wyliczone, ze prowizja 2,5% od kwoty kredytu zwróci sie dopiero po kilkunastu latach płacenia. Nie dostrzegasz tego? Naprawdę łapiesz się wyłącznie na to, że rata miesięczna jest teraz 30-40 zł niższa? Przecież dowalili ci za to 10.000 PLN do kwoty kredytu i będziesz to musiał w zębach im oddać. To jest bez znaczenia?!

Jeśli już musiałeś robić ten aneks, to mogłeś wyczytać, że dombank schodzi do prowizji 1,95%, a ostatnio nawet do 1,65%.

link this post Dodano w 17.03.2010
Moje 40 zl mniej co miesiąc to po 30 latach sumka trochę większa niż 10 tys prowizji, moje dzisiejsze oprocentowanie to 1,60 a rata miesięczna w ostatnim miesiącu wyniosła 1405 zl, patrz ile było wcześniej.
Jestem zadowolony z mojej decyzji a kurs NBP będzie zawsze uczciwy a Dombank moze coś wymyśli i nie będzie 15 gr różnicy tylko więcej?
pozdrawiam Arek
link this post Dodano w 16.07.2010

Szanowni Państwo!

Otrzymałem od banku dawny Dombank itd. propozycję podpisania aneksu na rozliczenie rat po kursie NBP i byłoby to świetne, gdyż uważam, to za w miarę uczciwe, ale jest jeszcze coś:

1. Mam spłacać przez najbliższe 2 lata (24 miesiące) swoją ratę w wysokości ca 500 FCH po kursie 2,3 zł, a później jak Bóg da,

2. Przy czym za to powyżej mam zapłacić jednorazowo 5,75% ogólnej sumy kredytu, która wynosi ca 75 000 FCH, co wg. pana w banku wynosi trochę ponad 3000 zł doliczone do raty przez okres całej umowy kredytowej, która jeszcze potrwa 13 lat (dlaczego to piszę tak niedokładnie, albowiem bank nie chciał mi dać tego aneksu do przestudiowania w domu, a jedynie do przeczytania na miesjcu!)

3. Moje aktualne oprocentowanie to 3,88%, a więc dość wysokie, stąd pytanie czy ten aneks podpisać, tym bardziej, że jak już pisałem dziwnym zbiegiem okoliczności nie chcieli mi dać do przestudiowania tego aneksu w domu i bardzo chcieli podpisać go jak najszybciej co w przypadku banku jest bardzo ale to bardzo podejrzane, ale może za bardzo jestem uczulony?

Pozdrawiam i proszę o poradę

link this post Dodano w 16.07.2010

Poczytaj

http://kupfranki.pl/networks/forum/thread.35248:3

5,75% z 75000 CHF to trochę ponad 3000 PLN wg pana w banku? No trochę na pewno  

• Statystyki: 8 Posty | 1636 Wyświetleń

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

Użyj swojego konta z innego serwisu

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

kupfranki.pl
    inicjatywa społeczna

• Właściciel serwisu

rafal_lyczek